Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Η εξάπλωση της πανώλης στην Ευρώπη του 14ου αιώνα σε ένα τρομακτικό GIF


Ο Μαύρος Θάνατος ήταν μια επιδημία βουβωνικής πανώλης που έπληξε την Ευρώπη στα μέσα του 14ου αιώνα, σκοτώνοντας το 60% του συνόλου του πληθυσμού της Ευρώπης, κατά εκτίμηση. Εξαπλώθηκε τρομακτικά γρήγορα μέσα σε μόλις έξι χρόνια.




Η πανώλη προήρθε από την Κίνα το 1334 και εξαπλώθηκε δυτικά μέσω των οδών των συναλλαγών με τη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη στην καταστροφική εξάπλωσή της. Όπως αναφέρει ο ιστορικός Ole Benedictow του πανεπιστημίου του Όσλο, η ευρωπαϊκή κοινωνία εκείνη την εποχή είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για "τη χρυσή εποχή των βακτηρίων". Ο πληθυσμός και το εμπόριο-ταξίδια είχαν αυξηθεί δραματικά.

Έτσι, όταν οι έμποροι άθελά τους έφεραν την πανούκλα μαζί τους στη νοτιοανατολική και νότια Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή, η ασθένεια εξαπλώθηκε γρήγορα, σκοτώνοντας τεράστιους αριθμούς ανθρώπων σε όλη την ήπειρο.

Και το έκανε, χτυπώντας λίγο-πολύ όλη την Ευρώπη. Αν και το gif δείχνει τις περιοχές γύρω από το Μιλάνο, την Κρακοβία και στα σύνορα Ισπανίας-Γαλλίας ανεπηρέαστες, κάτι τέτοιο δε συνέβη στ' αλήθεια. Απλά αυτές οι περιοχές βίωσαν σχεδόν καθόλου θανάτους συγκριτικά με την υπόλοιπη ήπειρο.

Τι σημαίνει το "συγκριτικά"; Το ποσοστό θανάτου στο Μιλάνο ήταν "μόνο" 15% και "μόνο" γύρω στο 25% στη σημερινή Πολωνία. Με άλλα λόγια, η υπόλοιπη Ευρώπη επλήγη τόσο πολύ, ώστε το να χάσει κάποια πόλη-περιοχή το 15% του πληθυσμού της δεν ήταν αρκετό για να την βάλει στο χάρτη...

Βέβαια, από την άλλη, η Ισλανδία και η Φινλανδία είναι οι μόνες περιοχές που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, ότι απέφυγαν την πανώλη επειδή είχαν μικρούς πληθυσμούς και είχαν ελάχιστη επαφή με το εξωτερικό.

Δείτε και αυτό Ο Μαύρος θάνατος (1349)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου