Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Φωτογραφίες -και διάσημων- που έγιναν viral αλλά είναι ψεύτικες


Δείτε μερικές φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνιση τους στο διαδίκτυο πρόσφατα, έγιναν viral, αλλά καμία δεν είναι αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά.



Ο Ντέιβιντ Μπόουι και ο Lemmy


Με τους πρόσφατους θανάτους των δύο, του Ντέιβιντ Μπόουι και του Lemmy των Motorhead, εμφανίστηκαν πολλές φωτογραφίες σε διάφορα αφιερώματα. Όμως, η παραπάνω φωτογραφία είναι εντελώς ψεύτικη.
Σύμφωνα με το Getty Images, η πραγματική φωτογραφία του Lemmy είναι από τον Ιούνιο του 1972 και τον δείχνει με την τότε "Γαλλίδα φίλη" του. Δεν είναι σαφές ποιος δημιούργησε αυτή την φανταστική φωτογραφία.


Η Μέριλιν Μονρόε και ο Τζέιμς Ντιν είπαν να κάνουν ένα τσιγάρο μαζί


Και οι δυο τους έζησαν μια λαμπερή αλλά σύντομη ζωή. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τους ενώνουν, με τη βοήθεια του Photoshopped, τόσο συχνά.


Η πρωτότυπη φωτογραφία της Μονρόε τραβήχτηκε τον Μάρτιο του 1955, στο Ambassador Hotel στη Νέα Υόρκη. Η αρχική του Ντιν δεν είναι σίγουρο που τραβήχτηκε, αλλά αν κρίνουμε από το πουλόβερ του, μάλλον είναι από τις σκηνές της ταινίας του 1955 "Ανατολικά της Εδέμ".


Ο υπερτυχερός της λοταρίας που μοιράζει τα κέρδη του


Κάθε φορά που το τζακ ποτ του Powerball γίνεται αρκετά μεγάλο, τα social media πλημμυρίζονται με τέτοιες εικόνες. Μερικές φορές είναι απλά κάποιοι που ισχυρίζονται ότι έχουν κερδίσει το ποσό. Αλλά άλλες φορές, είναι κάποιοι που ισχυρίζονται ότι έχουν κερδίσει και θέλουν να μοιραστούν ορισμένα από τα κέρδη μαζί μας. Κάτι ανάλογο συνέβη και σε μια πρόσφατη περίπτωση.
Πολλοί κοινοποίησαν την εικόνα, μιας και ο τύπος υποσχόταν ότι θα δώσει μερικά από τα κέρδη σε τυχαίους αγνώστους (twitter, instagram). Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το εισιτήριο είναι δημιουργία του Photoshop.
Το όλο κόλπο είναι προφανώς μια σύγχρονη εκδοχή της επιστολής-αλυσίδας, προσφέροντας ανείπωτα κέρδη σε όσους γεμίζουν τον κόσμο με μαλα...ς!


Όταν η Έιμι Γουάινχαουζ βγήκε με την Λάνα Ντελ Ρέι


Αυτή η φωτογραφία είναι εντελώς ψεύτικη.
Η αρχική φωτογραφία της Ντελ Ρέι χρονολογείται από το 2012, όταν παρευρέθηκε σε μια συναυλία των Red Hot Chili Peppers. Η φωτογραφία της Γουάινχαουζ είναι από τον Μάρτιο του 2011 -πέθανε λίγους μήνες αργότερα, στις 23 Ιουλίου 2011.
Η αρχική φωτογραφία της Ντελ Ρέι έχει περιστραφεί οριζόντια: φοράει μπλουζάκι των AC/DC που είναι γραμμένο προς τα πίσω.


Τα λόγια του Άλαν Ρίκμαν, που ο ίδιος δεν είπε ποτέ


Με το θάνατο του Ρίκμαν ο κόσμος άρχισε να ανεβάζει λόγια του στα social media (τι πρωτότυπο;). Αλλά στην πορεία, κάποια καταρρίφθηκαν.
Όταν θα είμαι 80 χρονών και θα κάθομαι στην κουνιστή πολυθρόνα μου, θα διαβάζω Χάρι Πότερ. Και η οικογένειά μου θα με ρωτάει, "Μετά από τόσα χρόνια;". Και εγώ θα πω, "Πάντα".
Ο Ρίκμαν δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Το απόσπασμα φαίνεται να προέρχεται από ένα Tumblr το 2010 περίπου. Α! Και για όσους δεν το ξέρουν (όπως εγώ αλλά το έμαθα τώρα) ο Ρίκμαν δεν διάβασε ποτέ τα βιβλία του Χάρυ Πότερ.


Ο κατεψυγμένος ιστός αράχνης


Όχι, δεν είναι κάποιος γιγαντιαίος κατεψυγμένος ιστό αράχνης. Στην πραγματικότητα είναι ένα γλυπτό πάγου που εκτέθηκε στον ζωολογικό κήπο του Ελσίνκι το 2011.


Η καλύτερη selfie του κόσμου


Όχι, δεν είναι "το καλύτερο selfie του κόσμου" ή οποιαδήποτε άλλη λεζάντα μπορεί να έχετε δει στα social. Είναι απλά μια καλοστημένη φάρσα. Η αρχική φωτογραφία υπάρχει στο instagram (εδώ), χωρίς το selfie.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου