Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Μυστηριώδης κατασκευές από μικροσκοπικούς αρχιτέκτονες


Το τροπικό δάσος είναι ένας γίγαντας με πολλά μυστήρια. Όταν ζουμάρει κάποιος σ' αυτόν τον κόσμο, θα είδα φυσικές κατασκευές που μοιάζουν τόσο με αυτές του ανθρώπου. Κι όμως είναι δημιουργίες μικροσκοπικών αρχιτεκτόνων της φύσης. Δείτε καλύβες, σκηνές, ένα κλουβί, ένα οδόφραγμα από κόπρανα και έναν μυστηριώδη πύργο από ιστό.

Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στη Σιγκαπούρη, ενώ υπάρχει μια από τη Μαλαισία και μια από το Περού.



Η καλύβα-πυραμίδα


Η προνύμφη του σκόρου bagworm περιβάλλει τον εαυτό της με μια πυραμίδα από κλαδιά, καθώς μεγαλώνει, αρχής γενομένης με μικρότερα κλαδιά από τη νεαρή ηλικία, και στοιβάζει όλο και μεγαλύτερα στο κάτω μέρος, καθώς μεγαλώνει.

Τα στοιβαγμένα κλαδάκια είναι τόσο τακτοποιημένα που μοιάζουν με μια ξύλινη καλύβα.


Αυτό εδώ, είχε μεγάλη βάση.

Βέβαια, η συμμετρία δεν φαίνεται να επηρεάζει όλα τα είδη ούτε όλες οι καλύβες έχουν σε σχήμα πυραμίδας. Κάποια είδη βάζουν τα κλαδιά παράλληλα για να δημιουργήσουν ένα κυλινδρικό "φρούριο", σχεδόν κάθετα προς το το φύλλο ή την επιφάνεια στην οποία βρίσκονται.


Άλλα πάλι, απλά στοιβάζονται σε κάποιο κλαδί.



Η τέντα


Πολλοί σκόροι του είδους δεν φτιάχνουν καλύβες, αλλά χρησιμοποιούν νεκρά φύλλα και φτιάχνουν μια σκηνή.

Κάποιες σκηνές είναι ιδιαίτερα επίμηκες, όπως αυτή που μοιάζει με τον Πύργο του Άιφελ. Σε μερικά μέρη, αυτό το είδος ονομάζεται παγόδα της ζούγκλα".


Βέβαια, και εδώ υπάρχουν και οι τεμπέληδες...


Ενώ οι θηλυκοί σκόροι δεν φεύγουν ποτέ από τις κατασκευές τους, οι αρσενικοί, όταν ενηλικιωθούν, βγαίνουν από την άκρη της κατασκευής.



Το κλουβί



Οι νύμφες των σκόρων του γένους Cyana κατασκευάζουν ένα κλουβί, υφασμένο από τις τρίχες ή τα αγκάθια της κάμπιας και κάθε ένωση συγκρατείται με μετάξι.

Ο σκόρος Cyana


Οδόφραγμα από κόπρανα


Πάρα πολύ σπάνια, κάποιες νύμφες τυλίγονται με περίπλοκες υφασμένες στρώσεις που τις περιβάλλουν με μια μαύρη ουσία που μάλλον είναι κόπρανα της κάμπιας ενώ βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης.


Πύργος από ιστό


Βαθιά σε ένα μικρό νησί που σχηματίζεται στη μέση του ποταμού Αμαζονίου στο Περού, έχει ανακαλυφθεί μια μυστηριώδη δομή από μετάξι και έχει μπερδέψει τους επιστήμονες. Έχει ένα κεντρικό πύργο που υποστηρίζεται από ίνες μεταξιού και ο οποίος περιβάλλεται από ένα περίπλοκο, μεταξωτό φράχτη.

Το 2013, μια ομάδα επιστημόνων ταξίδεψε στον Περού για να διαλευκάνει αυτό το μυστήριο. Μάζεψαν δείγματα, τα άφησαν να εκκολαφθούν και τελικά αποκαλύφτηκε μια μικρή αράχνη. Μέχρι σήμερα, η ταυτότητα της αράχνης είναι ακόμη άγνωστη.


από: sgmacro.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου