Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η γυναίκα πίσω από μια από τις πιο διάσημες ταπετσαρίες


Ίσως και να έχετε δει το πρόσωπο της, αλλά δεν ξέρετε την ιστορία της, πώς την λένε ή αν είναι όντως υπαρκτό πρόσωπο.

Το επαναλαμβανόμενο πρόσωπό της είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εκτυπώσεις στον εσωτερικό διάκοσμο. Αλλά ενώ το πρόσωπό της φαίνεται οικείο στους περισσότερους, λίγοι -ελάχιστοι θα έλεγα- ξέρουν τη Lina Cavalieri, μια γυναίκα από τις πιο όμορφες της Belle Époque.




Η Cavalieri έμεινε ορφανή στα 15 της, και με την πρώτη ευκαιρία, το έσκασε από το αυστηρό ορφανοτροφείο που μεγάλωνε για να συμμετάσχει σε έναν περιοδεύων θίασο. Πήγε στο Παρίσι, όπου βρήκε δουλειά τραγουδώντας σε ένα καφέ -σαν εκείνο στο οποίο ανακάλυψαν την Εντίθ Πιάφ. Από εκεί, η εντυπωσιακή εμφάνισή της, την πήγε στο Folies Bergère όπου άρχισε να δίνει παραστάσεις και σχεδόν εν μία νυκτί, από ορφανό που το είχε σκάσει έγινε το αστέρι του παριζιάνικου βαριετέ.

Άρχισε περιοδείες σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Αγία Πετρούπολη, όπου ερωτεύτηκε έναν Ρώσο πρίγκιπα -παντρεμένος με ένα γιο- και πλήρωνε δασκάλους ώστε η Cavalieri να κάνει μαθήματα φωνητικής για να γίνει αστέρι της όπερας.


Έκανε το ντεμπούτο της στην όπερα το 1900, με γνωστούς συνθέτες και αηδούς σε μια φιλόδοξη παραγωγή, αλλά δέχθηκε φοβερή κριτική ενώ λίγο αργότερα, την εγκατέλειψε και ο πρίγκιπας.

Η Ιταλίδα καλλονή όμως, που την περιέγραφαν ως "η προσωποποίηση της Αφροδίτης στη γη" και ήταν ήδη ένα από τα πιο φωτογραφημένα πρόσωπα της εποχής, δεν τα παράτησε. Ήταν αποφασισμένη να κατακτήσει τη Λυρική Σκηνή και το 1906 πληρωνόταν 1.000 δολάρια τη βραδιά για να εμφανιστεί στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης.

Εκεί, στη Νέα Υόρκη, παντρεύτηκε τον ζωγράφο Robert Winthrop Chanler, μέλος των οικογενειών Astor (διάσημη οικογένεια στον χώρο των επιχειρήσεων και της πολιτική στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο) και Dudley–Winthrop (γνωστή αμερικανική οικογένεια πολιτικών). Γρήγορα όμως ακολούθησαν σκάνδαλα. Ο γάμος τερματίστηκε απότομα μετά το μήνα του μέλιτος τους και η Cavalieri διασύρθηκε ότι είχε πείσει το σύζυγό της να κάνουν "λευκό γάμο". Απολύθηκε από την Met Opera, εξαιτίας των πιέσεων της οικογένειας Astor και εκδιώχθηκε από την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης με ένα διακανονισμό 80.000 δολαρίων μετρητοίς (καθόλου άσχημα θα έλεγα).


Γύρισε στο Παρίσι, όπου άνοιξε ένα κατάστημα κοσμετολογίας και έγινε το πρόσωπο της εταιρίας Palmolive. Επίσης, άρχισε να γράφει μια στήλη με συμβουλές για μακιγιάζ σε ένα περιοδικό που τελικά οδήγησε στο βιβλίο της, "My Secrets of Beauty". Ξεκίνησε επίσης το δικό της άρωμα και το ονόμασε "Mona Lina" (έξυπνο).

Κάποια στιγμή άρχισε να γυρίζει ταινίες, με τον τρίτο σύζυγό της, και να προσελκύει το κοινό με το στυλ και την ομορφιά της. Μαζί με τον Lucien Muratore θεωρήθηκαν το χρυσό ζευγάρι της εποχής, ωστόσο σχεδόν όλες οι ταινίες της θεωρούνται χαμένες, κατεστραμμένες από την πάροδο του χρόνου.


Στα εξήντα της, παντρεμένη πλέον με τον τέταρτο σύζυγό της, έναν Ιταλό έμπορο κρασιού, αποσύρθηκε και εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία. Και οι δύο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός συμμαχικού βομβαρδισμού, ενώ προσπαθούσαν να μαζέψουν τα πολύτιμα κοσμήματά της από το σπίτι τους πριν φύγουν.

Το 1952, ένας Ιταλός ζωγράφος είδε τυχαία το πρόσωπό της σε ένα περιοδικό του 19ου αιώνα. Μαγεμένος από τη χροιά της, ο Piero Fornasetti άρχισε να την ζωγραφίζει. Δημιούργησε περισσότερες από 500 παραλλαγές του προσώπου της και την μετέτρεψε σε ζώο, κλέφτη, πριγκίπισσα, μάσκα, άνδρα, κ.λπ. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν ήξερε γιατί το έκανε, "άρχισα να το κάνω και δεν σταμάτησα ποτέ".

Τώρα, την επόμενη φορά που θα δείτε το πρόσωπο της σε κάποιο αντικείμενο ή σε καμία εικόνα σε τουαλέτα κάποιου καταστήματος, θα ξέρετε ποια είναι αυτή η κυρία.

Α! Κάντε και μια βόλτα από την ιστοσελίδα του Fornasetti. Θα βρείτε μια μυστική σελίδα όπου μπορείτε να πυροβολήσετε πιάτα και βάζα με το πρόσωπο της Cavalieri!


από: messy nessy chic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου