Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Καλή Χρονιά με vintage ευχετήριες κάρτες


Τις θερμότερες ευχές μου για μια νέα χρονιά όπως ο καθένας επιθυμεί!

Όταν οι Φιλιππίνες προσπέρασαν την 31η Δεκεμβρίου του 1844

Οι νότιες Φιλιππίνες το 1852

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν συμφωνήσει σε ένα σύστημα για την καταμέτρηση των ημερών και των ωρών -σ' αυτό τουλάχιστον τα καταφέραμε και συνεννοηθήκαμε... Πρόκειται όμως για μια πρόσφατη εξέλιξη. Ενώ οι άνθρωποι έχουν στηριχθεί στους κύκλους της σελήνης, της Γης και του Ήλιου για να μετρούν το χρόνο, έχουν χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 80 διαφορετικά ημερολόγια, κάποια πιο ευθυγραμμισμένα με τα άλλα.

Η πορεία του ήλιου κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου


Μια εικόνα με πέντε καρέ. Η πορεία του ήλιου από την ανατολή μέχρι τη δύση κατά τη διάρκεια της μικρότερης ημέρας του έτους, την 21η Δεκεμβρίου του 2015. Η φωτογραφία είναι του Χρήστου Κοτσιόπουλου και είναι τραβηγμένη στο Lulworth Cove στην Jurassic Coast, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, της Αγγλίας.

Η φωτογραφία επιλέχθηκε ως APoD της 31ης Δεκεμβρίου.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Κιριμπάτι, η πραγματική γη του Ανατέλλοντος Ήλιου

Το Κιριτιμάτι - πηγή

Όταν ο ήλιος δύσει στην Ελλάδα το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου και θα θέλουμε λίγες ώρες μέχρι την άφιξη του νέου έτους, μια μικρή νησιωτική χώρα θα έχει ήδη υποδεχτεί το 2016. Μιλάμε για το Κιριμπάτι το οποίο, μετά τον επανασχεδιασμό της Διεθνούς Γραμμής Ημερομηνίας το 1995, είναι η πιο ανατολική χώρα στον κόσμο και ήταν το πρώτο κράτος που υποδέχθηκε το έτος 2000 και τη νέα χιλιετία (το νησί Καρολίνα μετονομάστηκε γι' αυτό το λόγο σε Νήσο της Χιλιετίας, Millennium Island). Το kirr-i-bas, στην γκιλμπερτιανή γλώσσα, επισήμως Δημοκρατία του Κιριμπάτι, είναι ένα από τα πρώτα μέρη στη γη που βλέπουν τις πρώτες ακτίνες του ανατέλλοντος ηλίου. Η ζώνη ώρας της χώρας είναι μέχρι και 14 ώρες μπροστά από την UTC (Coordinated Universal Time, Συγχρονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος).

Πώς έγιναν παγκόσμια σύμβολα τα ανθρωπάκια για τις τουαλέτες


Το κλασικό σύμβολο για την τουαλέτα, μια φιγούρα ενός άνδρα και μιας γυναίκας, είναι υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μην είναι τα πλέον έξυπνα ή ακριβή σύμβολα για την τουαλέτα, έχουν γίνει όμως παγκόσμια.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Βουτιά στο παρελθόν: Τα 20 πιο δημοφιλή θέματα του 2015


Ακόμα ένας χρόνος έφτασε στο τέλος του, οπότε ήρθε η στιγμή να κοιτάξω και εγώ πίσω και να κάνω τον δικό μου "απολογισμό", όσον αφορά αυτό το ιστολόγιο. Έτσι, όπως και τις άλλες χρονιές (2013, 2014), θα σας παρουσιάσω τα 20 πιο δημοφιλή θέματα για το 2015, αυτά που διαβάσατε περισσότερο εσείς, οι καθημερινοί και μη, αναγνώστες αυτού του ιστολογίου.

Ενδιαφέρουσες πρωτοχρονιάτικες κάρτες από την βικτοριανή εποχή


Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Τι σας λείπει από τη ζωή πριν από το διαδίκτυο;


Φανταστείτε πως ήταν η ζωή πριν από το Internet -βασικά και εγώ ο ίδιος ζούσα κάμποσα χρόνια πριν την έλευση του. Τότε δεν είχαμε selfie, ούτε βέβαια βικιπαίδεια. Όποτε, ήθελα να διαβάσω κάτι "για να με πάρει ο ύπνος", και δεν ήθελα κάποιο βιβλίο, άνοιγα την "Υδρία Cambridge Ήλιος" (την παίρναμε τότε με κάτι κουπόνια από ένα περιοδικό -είχαμε και μια άλλη αλλά εκείνη δεν θυμάμαι ποια ήταν και ήταν... πανάρχαια), και ξεφύλλιζα τα λήμματα (από τότε άρχισα να συσσωρεύω "άχρηστες πληροφορίες").

Κανείς δεν αρνείται ότι ο κόσμος έγινε καλύτερος με το Internet, αλλά δεν μπορούμε και να μην αναπολούμε πόσο άλλαξαν ορισμένες πτυχές της ζωής μας, που μάλλον ήταν καλύτερα πριν απ' αυτό (ή μήπως απλά νοσταλγούμε;).

Σε ένα θέμα στην κοινότητα Ask Reddit, ο χρήστης του Reddit UltraCyborgWarrior69 ρώτησε: "Τι σας λείπει από τη ζωή πριν από το Διαδίκτυο".

Δείτε μερικές απαντήσεις:

Ο Αστρολάβος του Ιππάρχου: όταν η Επιστήμη συναντά την Τέχνη


Ίσως και να έχετε δει έναν σφαιρικό αστρολάβο: στο κέντρο του βρίσκεται η Γη. Γύρω της βρίσκεται μια σειρά από δακτυλίους, με επίκεντρο τον πλανήτη μας. Όλα τους έχουν ξεχωριστές επιστημονικές λειτουργίες, αλλά ο σφαιρικός αστρολάβος είναι και ένα πολύ όμορφο αντικείμενο: ένα αντικείμενο όπου η Τέχνη ενώνεται με την Επιστήμη σε αρμονία.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Οι μελέτες για την κίνηση του Μάιμπριτζ: Μια απλή ερώτηση που οδήγησε σε μια επαναστατική ανακάλυψη


Το 1872, ο επιχειρηματίας και κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Leland Stanford, προσέλαβε τον φωτογράφο τοπίων Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ (Eadweard Muybridge) για να λύσει μια δημοφιλής ερώτηση: Όταν ένα άλογο καλπάζει, υπάρχει κάποιο σημείο όπου όλες οι οπλές του είναι πάνω από το έδαφος ταυτόχρονα;

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Μεγεθύνοντας μια χιονονιφάδα 50.000 φορές


Οι νιφάδες χιονιού υπάρχουν σε διάφορα σχήματα -γενικά τα σχήματα των κρυστάλλων του χιονιού ανήκουν στο εξαγωνικό σύστημα με επικράτηση των αστεροειδών μορφών με 6 ακτίνες. Παρ' όλ' αυτά, υπάρχουν τριγωνικοί κρύσταλλοι, ρόδακες αλλά και δωδεκάπλευροι σε σχήματα λουλουδιών.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Εικονογράφηση του 1881 από τον Thomas Nast ο οποίος, μαζί με το ποίημα του Clement Clarke Moore "A Visit from St. Nicholas", βοήθησε στη δημιουργία της σύγχρονης εικόνας του Santa Claus - πηγή

Συνηθίζεται αυτές τις μέρες τα μικρά παιδιά να στέλνουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη στον Βόρειο Πόλο. Αυτό το "έθιμο" μπορεί να μοιάζει σαν μια απλή διαδικασία, αλλά έχει μια παράξενη ιστορία. Δείτε μερικά ιστορικά γεγονότα για να εκτιμήσετε τι τραβάει ο καλός μας Άγιος για να διαχειριστεί την αλληλογραφία του.

Μια "φάτνη" για τα σκυλάκια, από τον Αλέξανδρο


Ακούστε τώρα να δείτε τι έγινε. Ξέροντας ότι αυτό θα είναι το τελευταίο άρθρο της χρονιάς, έψαχνα να δω τι θέμα θα είχε. Το ένα λεπτό σκεφτόμουν ότι παρακούρασα με τη μιζέρια και την κατάθλιψη (βλέπε προηγούμενο άρθρο με παραμύθια) και επίσης πολλή φιλοσοφία και προβληματισμός βρε παιδί μου (βλέπε παλιότερα άρθρα) και δε θα ήθελα να κλείσει κάπως έτσι η χρονιά, αλλά με έναν πιο ανάλαφρο, αισιόδοξο τρόπο, αν είναι δυνατόν.

Έτσι λοιπόν, ξεκίνησα να γράφω και τελικά έσβησα αρκετά άρθρα.Απο προτάσεις για δώρα μέχρι λίστες με στόχους για την νέα χρονιά πέρασαν απο μπροστά μου.

Τελικά για να μην σας τα πολυλογώ, κατέληξα στο απλό και προφανές αυτές τις ημέρες για τα προσωπικά μου δεδομένα. Ποιόν κοροϊδεύω; Αφού αλλού είναι το στοιχείο μου. Τι δώρα και γκάτζετ και απολογισμοί; Οι άνθρωποι είναι αυτοί που με εμπνέουν. Αυτοί που με κάνουν να παραδειγματίζομαι, να θαυμάζω, να συγκινούμαι, να ελπίζω και μου προκαλούν ένα σωρό άλλα συναισθήματα. Όχι όμως όλοι οι άνθρωποι. Άνθρωποι ιδεολόγοι, και ηθικά επιφορτισμένοι και δεσμευμένοι από την ίδια τους την μοίρα. Αυτοί που είναι στοχοπροσηλωμένοι στο όνειρό τους, το οποίο τυγχάνει να αφορά την προαγωγή της κοινωνίας, την ανακούφιση των συμπολιτών τους, την καλυτέρευση του μικρόκοσμου τους και κάτι παραπάνω. Άνθρωποι που έχουν παραμερίσει το προσωπικό κόστος για έναν ανώτερο σκοπό.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Χρυσά γουρούνια, Χριστόψωμα και μερικά ακόμη χριστουγεννιάτικα έθιμα από την Ευρώπη

Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Ταλίν της Εσθονίας - πηγή

Λίγο-πολύ τα ελληνικά έθιμα των Χριστουγέννων τα ξέρουμε (αν όχι, βρείτε κάμποσα σε έναν κατάλογο με όλα τα χριστουγεννιάτικα θέματα του blog). Δεν αναφέρομαι βασικά στα δέντρα, τα λαμπάκια, κλπ.

Τα Χριστούγεννα όμως δεν είναι μόνο τα δέντρα, τα δώρα, τα φώτα, οι διάφοροι δαίμονες (βλέπε καλικάντζαροι) που μας επισκέπτονται, αλλά όπως όλες οι καλές γιορτές, είναι και... το φαγητό!

Δείτε μερικά τέτοια ευρωπαϊκά έθιμα.

Ένα ρολόι-πλανητάριο από το 1770


Το ρολόι της φωτογραφίας βρίσκεται στο Uhrenmuseum Beyer (Μουσείο Ρολογιών και Χρόνου) στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Για την ακρίβεια είναι ένα ρολόι-πλανητάριο και ονομάζεται Pendulette de table avec Planetarium.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Εκεί που συναντώνται τρεις ζώνες ώρας

Cameron Corner - πηγή

Το 1858 ο Ιταλός μαθηματικός Quirico Filopanti έγραψε στο βιβλίο του "Miranda!" μια ιδέα: να χωριστεί ο κόσμος σε 24 ίσες ζώνες ώρας, όπου κάθε ζώνη θα διαφέρει από την προηγούμενη κατά μια ώρα. Αλλά ο κανονικός κόσμος δεν είναι τόσο απλός. Επηρεασμένος από πολιτικές, γεωγραφικές και κοινωνικές αλλαγές, ο κόσμος υιοθέτησε ένα πιο περίπλοκο σύστημα όπου οι χρονικές ζώνες διαφέρουν κατά 3/4, 1/2, ακόμη και 1/4 της ώρας. Σήμερα υπάρχουν 40 διαφορετικές ζώνες ώρας.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Υπάρχουν -τουλάχιστον- 12 είδη ουράνιου τόξου

Red Bows: Όταν ο ήλιος είναι χαμηλά στον ορίζοντα, νωρίς ή αργά, ένα ουράνιο τόξο μπορεί να περιοριστεί σε κόκκινο και κίτρινο

Τι ακριβώς είναι το ουράνιο τόξο το έχουμε μάθει από το δημοτικό ακόμα: ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση.

Αστείες vintage χριστουγεννιάτικες κάρτες με τον Άι Βασίλη


Δείτε μερικές αστείες και δημιουργικές χριστουγεννιάτικες κάρτες με τον Άι Βασίλη

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Αποκρυφιστής, τσαρλατάνος, τυχοδιώκτης: Ποιος ήταν ο κόμης Αλεσσάντρο Καλιόστρο;


Ο Αλεσσάντρο Καλιόστρο κατάφερε την αθανασία με πολλούς τρόπους: μέσω της όπερας, ως ένας κακοποιός της οθόνης, ακόμη και ως γραμματοσειρά. Ο αποκρυφιστής Άλιστερ Κρόουλι ισχυρίστηκε ότι ο Καλιόστρο έζησε μέσα από τον ίδιο, ως μία από τις δικές του προηγούμενες ενσαρκώσεις. Και ενώ μπορεί ο Καλιόστρο να προτιμούσε να αποκτήσει την αθανασία με τον απλό, παλιό, καλό τρόπο -να μην πεθάνει δηλαδή- αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν και τόσο ευθύς.

Η ζωή της κυρίας Claus, της συζύγου του Άι Βασίλη

Εικονογράφηση από το βιβλίο Lill's Travels in Santa Claus Land and Other Stories - πηγή

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορεί να λένε τη σύζυγο του Άι-Βασίλη (μιλάμε για τον Santa Clauss, για να μην παρεξηγηθούμε με τον Ορθόδοξο).

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά: Δεν ξέρουμε την προέλευση τους αλλά μάλλον δεν ήταν χριστιανικό έθιμο


Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για τα ζαχαρωτά, αλλά σχεδόν καμία δεν είναι αληθινή

Υπάρχει μια που αναφέρει ότι το λευκό για τον Ιησού και το κόκκινο για το αίμα Του και ότι το ζαχαρωτό προέρχεται από το γράμμα J (Jesus= Ιησού). Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτής της ιστορίας.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Αν η αγάπη είναι ελέφαντας, ο έρωτας τι ζώο είναι τότε;


Τι είναι η ζωή, τι είναι ο άνθρωπος...; Ποιοι είμαστε, που πάμε...;

Όλα τα ερωτήματα που ταλανίζουν το ανθρώπινο μυαλό, και απασχολούν όλων των ειδών τους επιστήμονες εδώ και χρόνια, θα βρουν την απάντηση τους σε ένα και μόνο κείμενο. Σε αυτό εδώ το άρθρο που διαβάζεις!

Πλάκα κάνεις έτσι; Δεν πιστεύω να το πίστεψες; Τι είμαι μωρέ και να μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο; Και άντε και να μπορούσα, εδώ θα ήμουν; Δεν νομίζω Τάκη.

Να προσπαθήσουμε μαζί να απαντήσουμε ένα ερώτημα, ναι. Να προβληματιστούμε παραγωγικά, ναι. Να ψιλοκλέψουμε απόψεις ανθρώπων λιγάκι πιο ψαγμένων από εμάς, σε συγκεκριμένα πεδία, ναι. Αλλά όχι γενικά και αόριστα.

Πολύ επικεντρωμένα, σε ένα πολύ συγκεντρωμένο ερώτημα, γιατί με τα πολλά πελαγώνουμε και δεν είναι καιρός για κολύμπι, δεν είναι καν η εποχή για μαγιό ακόμη. Να προλάβουμε να βάλουμε τα κιλά των Χριστουγέννων, να τα ξαναχάσουμε... και έχει ο Θεός. Στο θέμα μας λοιπόν!

Έρωτας και αγάπη!

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Tió de Nadal: ένα παράξενο χριστουγεννιάτικο έθιμο από την Καταλονία


Τα Χριστούγεννα είναι γεμάτα με τελετουργικά που έχουν σωθεί εδώ και πολλές γενιές και σήμερα πλέον φαντάζουν παράξενα. Μερικές παραδόσεις είναι απομεινάρια μιας εποχής που η περίοδος των Χριστουγέννων συνδέεται περισσότερο με τις πιο σκοτεινές μέρες του χρόνου και το κρύο του χειμώνα.

Για παράδειγμα, στην Καταλονία, αλλά και σε άλλα μέρη της Ισπανίας, ένα τέτοιο διαδεδομένο έθιμο των ημερών είναι ο Tió de Nadal -σε ελεύθερη μετάφραση "χριστουγεννιάτικο κούτσουρο".

Ο ναός του Damanhur: Ένας ναός σκαλισμένος κάτω από τις Άλπεις


Σαν παιδί στην δεκαετία του 1960, ο τότε 10χρονος Ιταλός Oberto Airaudi είχε ένα όραμα: έναν όμορφο ναό γεμάτο με ανθρώπους που ζουν σε απόλυτη αρμονία. Ο Falco, όπως προτιμάει να τον φωνάζουν, από πολύ μικρός ισχυριζόταν ότι είχε βιώσει οράματα για το τι πίστευε ότι είναι η προηγούμενη ζωή. Έτσι το 1975, σε ηλικία 28 χρονών, εργαζόμενος με άλλους που είχαν παρόμοιες αντιλήψεις, άρχισε να σκάβει μυστικά τούνελ κάτω από το σπίτι του, 50 χλμ μακριά από το Τορίνο, στην κοιλάδα Valchiusella στις Άλπεις.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Οι Ισλανδοί "αγιοβασίληδες" που φέρνουν δώρα και κλέβουν κρέας

Οι 13 jólasveinar με την μητέρα και τον πατέρα τους - πηγή

Μερικά χριστουγεννιάτικα θέματα είναι παγκόσμια: όποιος ήταν καλός όλη τη χρονιά, στο τέλος της ανταμείβεται. Όποιος ήταν άτακτος, όχι. Στην Ελλάδα, οι καλοί παίρνουν δώρα. Οι άτακτοι, όχι (πριν λίγες μέρες είδαμε κάτι ανάλογο με τον Krampus στην Αυστρία). Κάτι ανάλογο λοιπόν συμβαίνει και στην Ισλανδία, μόνο που οι λεπτομέρειες είναι λίγο διαφορετικές. Αντί για τον Άγιο Βασίλη, οι μικροί Ισλανδοί περιμένουν επισκέψεις από μια παρέα γενειοφόρων άγριων ανδρών γνωστοί ως jólasveinarnir ή jólasveinar, ή απλά Yule Lads ή Yulemen.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Μια σύντομη ιστορία των χιονόμπαλων


Όπως λέει η οικογένεια του Erwin Perzy, αν ο Τόμας Έντισον είχε κάνει καλύτερες λάμπες, τότε οι Perzy δεν θα είχαν εφεύρει τις χιονόμπαλες.

Οι επίσημες οδηγίες από το BBC για το κασκόλ του τέταρτου Doctor της ομώνυμης σειράς


Το Doctor Who είναι Βρετανική σειρά επιστημονικής φαντασίας του BBC που αφηγείται τις περιπέτειες ενός ανθρωποειδούς εξωγήινου χρονοταξιδιώτη γνωστός ως ο Δόκτωρ (The Doctor), από το 1963 που τότε η σειρά ξεκίνησε. Μαζί με μια σειρά από συντρόφους, αντιμετωπίζει εχθρούς, σώζει πολιτισμούς και ανθρώπους.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Παράξενες, vintage χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις που δε θα δούμε σήμερα


Δείτε μερικές παλιές χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις που δεν πρόκειται να δούμε ξανά...

Περίτεχνα, σκαλιστά χριστουγεννιάτικα δέντρα


Προφανώς έχετε ήδη στολίσει τα σπίτια σας, άλλοι πολύ, άλλοι λιγότερο, αλλά δεν είναι κακό να πάρετε κάτι για του χρόνου, ας πούμε. Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει έναν τεχνίτη να δημιουργεί γλυπτικά δέντρα από ένα κομμάτι ξύλο και μόνο, με τη βοήθεια ενός σκαρπέλου... και μεγάλη ακρίβεια.

Ο πλανήτης Δίας από πάνω και από κάτω


Όταν σκεφτόμαστε τον Δία, ίσως σκεφτόμαστε τον γιγάντιο ριγέ πλανήτη με τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα στην επιφάνεια του (εικόνα πάνω). Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να δούμε τον Δία.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Άνθρωπο του Βιτρούβιου


Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου είναι διάσημο σχέδιο με συνοδευτικές σημειώσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι και έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων αιώνων από ένα σκίτσο στοχασμού σε μια εικόνα της ιατρικής. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του ντα Βίντσι στο συνοδευτικό κείμενο, οι οποίες είναι γραμμένες με καθρεπτιζόμενη γραφή, το σχέδιο έγινε ως μελέτη των αναλογιών του (ανδρικού) ανθρώπινου σώματος όπως περιγράφεται σε μια πραγματεία του Ρωμαίου αρχιτέκτονα Βιτρούβιου, που είχε γράψει για το ανθρώπινο σώμα. Η ιστορία πίσω από αυτό το σκίτσο είναι πολύ περίεργη.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Το μουσείο των Αλχημιστών και Μάγων στην Παλιά Πράγα


Η Πράγα είναι είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία γνωστή όμως και για τη σκοτεινή πλευρά του παρελθόντος της Τσεχικής πρωτεύουσας. Μια ιδέα του σκοτεινού παρελθόντος της βρίσκεται στο Μουσείο των Αλχημιστών και Μάγων στην Παλιά Πόλης της Πράγας, το οποίο εξετάζει μερικές από τις πιο διάσημες σκοτεινές τέχνες που έκαναν την πόλη "σπίτι" τους.

Και άλλες παράξενες συσκευές ακρόασης από τους Πολέμους

Αξιωματικός και υπαξιωματικός ενός συντάγματος Feldartillerie με φορητές συσκευές εντοπισμού ήχου, περίπου 1917

Από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και τη δεκαετία του 1930, η ακρόαση του αέρα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αεράμυνα, για παράδειγμα, ένα αερόχημα που μετέφερε ένα όπλο δεν θα μπορούσε να εντοπιστεί από το έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας ή με συννεφιά. Καθώς το ραντάρ δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί, η όραση έπρεπε να συμπληρωθεί με την ακοή, χρησιμοποιώντας τον ήχο των κινητήρων. Δείτε μερικές ακόμα (και άλλες εδώ) από τις πιο παράλογες στιγμές στην ιστορία της τεχνολογίας του εντοπισμού ήχου.

Φωτογραφικές μηχανές κατασκόπων από τη Χρυσή Εποχή της Κατασκοπείας

Ticka watch camera (Houghtons Ltd., London, 1904)

Για τους λάτρεις της ιστορίας της κατασκοπίας, δείτε μερικές κάμερες κατασκόπων.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί τόσος πόνος και μελαγχολία στα χριστουγεννιάτικα παραμύθια;

Οκ... όλα τα παραμύθια έχουν καμιά φορά κάτι, όχι και τόσο όμορφο στην υπόθεσή τους, κάτι που πάει στραβά, κάτι που τέλος πάντων θα δούμε να εξελίσσεται στην πορεία, και μέσα από ένα ωραίο δίδαγμα συνήθως, θα φτάσουμε στο πολυπόθητο «και ζήσαν αυτοί καλά... και εμείς καλύτερα». Γιατί πρέπει να έχει υπάρξει και μια ταλαιπώρια βρε αδελφέ, για να εμπεδώσεις ότι στο τέλος, όλα πάνε καλά και εξελίσσονται πάντα όμορφα... στα παραμύθια, όμως. Γι' αυτό και τα λένε παραμύθια.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Και η κοκκινοσκουφίτσα σώθηκε όταν ο κυνηγός σκότωσε τον λύκο. Και τα τρία γουρουνάκια, ρίξανε μπετό και έφαγε τα μούτρα του και πάλι ο λύκος... (χμμ... έναν κάποιον ρατσισμό διακρίνω εδώ για τους λύκους... ή όχι;), και η ωραία κοιμωμένη που τσίμπησε το φιλί από τον όμορφο πρίγκηπα και ξύπνησε από τον αιώνιο λήθαργο, και η σταχτοπούτα που από εκεί που ήταν πλύστρα η καημένη, βρέθηκε να παίρνει τον καλύτερο εργένη της χώρας... καθόλου άσχημα.

Όμως γιατί τόσος πόνος και θανατικό βρε παιδιά με τα κλασσικά παραμύθια των Χριστουγέννων; Γιατί πρέπει παραμονή Πρωτοχρονιάς να βάλω τα κλάματα λες και βλέπω «Το Ημερολόγιο» για χιλιοστή φορά... ενώ στην πραγματικότητα βλέπω το «Κοριτσάκι Με Τα Σπίρτα» με τον ανιψιό μου;

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Krampus, τον δαίμονα βοηθό του St. Nicholas


Από την ημέρα που έμαθα τον Krampus, δεν ξέρω γιατί με συνεπήρε τόσο πολύ η μορφή του, αλλά ένα κόλλημα το έχω φάει.

Δείτε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον δαίμονα βοηθό του ξένου Άγιου Βασίλη, St. Nicholas.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Ένας κινούμενος Σίσυφος από LEGO


Ο Jason Allemann κατασκεύασε και σχεδίασε αυτό το όμορφο κινούμενο γλυπτό του Σίσυφου με LEGO.

Η σύνθετη εικόνα μιας χιονονιφάδας που χρειάστηκε 2.500 ώρες για να δημιουργηθεί


Οι χιονονιφάδες έχουν γίνει εμμονή του Don Komarechka, ενός φωτογράφου με ειδίκευση στη macro φωτογραφία. Η σύνθετη εικόνα που βλέπουμε πιο πάνω, με τίτλο "The Snowflake", χρειάστηκε 2.500 ώρες δουλειάς μέσα σε 5 χρόνια.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Τα Κάλαντα, τα μελομακάρονα και οι καλικάντζαροι: ετυμολογίες των λέξεων

Κάλαντα, Νικηφόρος Λύτρας (1872, ιδιωτική συλλογή) - πηγή

Τις λέμε και τις ξαναλέμε αυτές τις ημέρες. Ξέρουμε όμως τι σημαίνουν; Όχι ότι αν δεν ξέρουμε θα περάσουμε χειρότερα, αλλά να έτσι!

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Μαντάμ Τισό

Η Τισό σε ηλικία 20 ετών - πηγή

Η Μαντάμ Τισό (Marie Tussaud) ήταν δημιουργός του ομώνυμου μουσείου των κέρινων ομοιωμάτων στο Λονδίνο. Η πρώτη της μόνιμη έκθεση ήταν στη Baker Street το 1835. Σήμερα, το Μουσείο της Μαντάμ Τισό επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις (εκτός από το Λονδίνο). Εκθέματα υπάρχουν στο Άμστερνταμ, το Χονγκ Κονγκ, το Λας Βέγκας, την Κοπεγχάγη και τη Νέα Υόρκη.

Τα επικίνδυνα ακροβατικά του Μπάστερ Κίτον


Σχεδόν έναν αιώνα αφότου ο κωμικός Μπάστερ Κίτον ξεκίνησε να γυρίζει ταινίες, οι κινηματογραφιστές εξακολουθούν να μιμούνται τα ακροβατικά του, τις γκάφες του και το στυλ του.