Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Kumbhalgarh: Το Μεγάλο Τείχος της Ινδίας


Υπό την σκιά του πιο μακρινού σε μήκος γείτονά του στα ανατολικά, βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο (σε μήκος) συνεχόμενο τοίχος του πλανήτη. Μερικοί το αποκαλούν με το όνομά του, Kumbhalgarh. Άλλοι απλά "το Μεγάλο Τείχος της Ινδίας".

Επεκτείνοντας την Διώρυγα του Παναμά

23 Μαρτίου 2015, αεροφωτογραφία της περιοχής. Στα αριστερά η επέκταση.

Το 2006, οι Παναμανοί ενέκριναν τη χρηματοδότηση για την επέκταση της Διώρυγας του Παναμά, διπλασιάζοντας τη χωρητικότητά της και επιτρέποντας σε πολύ μεγαλύτερα πλοία να διέρχονται από την ηλικίας 100 χρόνων διώρυγα που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Φωτογραφίζοντας το νέο προεπιλεγμένο wallpaper των Windows 10

Το νέο, προεπιλεγμένο wallpaper που έφτιαξε ο Munkowitz και η ομάδα του για την Microsoft.

Το "Bliss", το προεπιλεγμένο wallpaper των Windows XP, φωτογραφήθηκε στη Sonoma County της Καλιφόρνια και ίσως να είναι η πιο δεδομένη φωτογραφία όλων των εποχών. Για τα επερχόμενα Windows 10, η Microsoft ζήτησε τη βοήθεια του Bradley G. Munkowitz για μια νέα φωτογραφία που η εταιρεία ελπίζει ότι κάποια μέρα θα είναι εξίσου εικονική.

Το τεράστιο Ocean Sunfish


Το τεράστιο ον που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί είναι γνωστό ως ocean sunfish (ορθαγορίσκος των ωκεανών). Μπορεί να φτάσει τα 1.000 κιλά σε βάρος και το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου. Το θηλυκό του είδους μπορεί να παράγει τα περισσότερα αυγά από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό: 300 εκατομμύρια!

Τρέφεται μόνο με χέλια και είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Ανάμεσα στους θηρευτές του είναι οι φάλαινες όρκα, οι καρχαρίες και τα θαλάσσια λιοντάρια. Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι για ποιο λόγο το κάνει αυτό, αλλά το ψάρι ανεβαίνει συχνά από τα βάθη των ωκεανών όπου τρέφεται διατροφή στην επιφάνεια της θάλασσας και απλά ... αράζει.

Φωτογραφίες σε πραγματικό χρόνο του Βόρειου Σέλατος της εβδομάδας που πέρασε

Οι ηλιακές εκρήξεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου οδήγησαν σε μια γεωμαγνητική καταιγίδα που προκάλεσε τα χρώματα του Βόρειου Σέλατος (ή Σέλαος) να κάνουν μια σπάνια επίδειξη το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας. Τα Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε στις ΗΠΑ, κάτι που είναι πολύ σπάνιο, στο Κολοράντο, την Βιρτζίνια, το Αρκάνσας, την Βόρεια Καρολίνα, την Τζόρτζια, την Οκλαχόμα μέχρι και στο Τέξας.

Επίσης, τα χρώματά του άλλαξαν λίγο. Ενώ το σήμα κατατεθέν του είναι η πράσινη λάμψη, ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι -που είναι στη μέση μιας ετήσιας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- τράβηξε μερικές εκπληκτικές φωτογραφίες μιας κόκκινης αύρας που προέρχεται από τη Γη.





Η "Realtime Image Gallery" στο Spaceweather.com είναι μια συνεχώς ενημερωμένη συλλογή φωτογραφιών του Σέλατος.

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες αυτής της εβδομάδας.




Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Η ψυχεδελική Rolls-Royce του Τζον Λένον


Ήταν κίτρινη και διέθετε τηλεόραση, ψυγείο, τηλέφωνο και πικάπ

Δείτε ακόμη:
Όταν ένας μαχαραγιάς χρησιμοποίησε 6 νέες Rolls Royce σαν απορριμματοφόρα!
Αυτοκίνητα αντίκες σαπίζουν στο δάσος γιατί έτσι θέλει ο ιδιοκτήτης τους
30 Ιανουαρίου 1969: Η τελευταία δημόσια εμφάνιση των Beatles

Στις 3 Ιουνίου του 1965, ο Τζον Λένον οδήγησε μια Rolls Royce Phantom V, με αριθμό κυκλοφορίας FJB111C. Είχε μήκος 5,8 μέτρα, με αμάξωμα λιμουζίνας και ήταν μαύρη. Το όχημα κόστισε 6.000 λίρες Αγγλίας.

Το επόμενο έτος, ο Λένον μετέτρεψε το πίσω κάθισμα σε διπλό κρεβάτι, πρόσθεσε μια τηλεόραση, ένα ψυγείο, ένα τηλέφωνο, έναν πικάπ και έβαλε φιμέ τζάμια. Αλλά πίστευε ότι το αυτοκίνητο χρειαζόταν κάτι ακόμα.

Μετά από αίτημα του Λένον, το αυτοκίνητο βάφτηκε κίτρινο. Ο σχεδιασμός βασίστηκε σε ένα κάρο τσιγγάνων. Ένα ζώδιο σχεδιάστηκε στην οροφή, ενώ πάπυροι και λουλούδια βάφτηκαν στις πλευρές και τους τροχούς.


Παρά την εκκεντρικότητα αυτή -και τα τόσα χρήματα- στη Rolls του, ο Λένον ήταν γνωστός ως κακός οδηγός. Πέρασε τις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης το 1965, στα 25 του, αλλά σπάνια οδήγησε, προτιμώντας αντ' αυτού να χρησιμοποιεί κάποιον από τους δύο οδηγούς του.

Ωστόσο, οδηγούσε σίγουρα την 1η Ιουλίου του 1967, όταν, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Σκωτία, έριξε το αυτοκίνητό του σε ένα χαντάκι (όχι την Rolls-Royce, αλλά το πιο "ταπεινό" Austin Maxi). Η Γιόκο Όνο, ο γιος του Τζούλιαν και η κόρη της Γιόκο, η Κιόκο, ήταν επίσης στο αυτοκίνητο.

Μετά το περιστατικό, ο Λένον εγκατέλειψε την οδήγηση για τα καλά.


Έστειλε το αυτοκίνητο στην Αμερική και το 1977 το έδωσε στο Ινστιτούτο Smithsonian. Εκτέθηκε για λίγους μήνες αλλά αποσύρθηκε μετά από λίγη καιρό καθώς το Smithsonian δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά την ασφάλιση του.

Το 1985, το Smithsonian έβγαλε σε πλειστηριασμό το αυτοκίνητο στον οίκο Sotheby έναντι 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας το το πιο ακριβό αυτοκίνητο στην ιστορία. Σήμερα εκτίθεται στο Royal BC Museum στη Βικτόρια στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.

από: mashable

Τα γλυπτά του James Doran-Webb από ξυλεία που ξέβρασε η θάλασσα


Παλιότερα είχα παρουσιάσει μερικές από τις δημιουργίες του James Doran-Webb από ξυλεία που ξέβρασε η θάλασσα.

Ο Doran-Webb δημιούργησε το πρώτο του γλυπτό πάνω από 25 χρόνια πριν με παπιέ μασέ, αλλά 5 χρόνια αργότερα άρχισε να συλλέγει ξυλεία που ξέβραζε η θάλασσα και πλέον έχει μια σημαντική συλλογή στο στούντιό του. Τα γλυπτά από ξυλεία έγιναν ο πρωταρχικός στόχος του. Ο καλλιτέχνης προσπαθεί πολύ για να μεταφέρει την κίνηση και να δώσει ζωή στο άψυχο.

Στην ιστοσελίδα του μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για το πως δημιούργησε μερικά από τα έργα του.




Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Οι καλύτερες φωτογραφίες με καιρικά φαινόμενα

Πρώτη θέση Professional Submissions: Stars Behind the Storm, Brad Goddard, Orion, IL

Η NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ που επικεντρώνεται στην κατάσταση των ωκεανών και της ατμόσφαιρας) ανακοίνωσε τους κινητές του διαγωνισμού φωτογραφίας "Weather in Focus".

Οι παστές μούμιες του Ιράν


Ενώ εξορίσουν αλάτι από το αλατωρυχείο Chehrabad, οι Ιρανοί αποκάλυψαν πρόσφατα τον έκτο "αλμυρό άνθρωπο" τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτοί οι "άνδρες" είναι στην πραγματικότητα αρχαία πτώματα που σκοτώθηκαν ή συντρίφτηκαν στο σπήλαιο και μουμιοποιήθηκαν από τις ακραίες συνθήκες. Τα μαλλιά, η σάρκα και τα οστά σώζονται από την αλατότητα του σπηλαίου και ακόμη και εσωτερικά όργανά τους, όπως το στομάχι και το παχύ έντερο, βρέθηκαν άθικτα.
 

15 πράγματα που μάλλον δεν ξέρετε για το "Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας"


Το "American History X" είναι αμερικανική δραματική ταινία του 1998 σε σκηνοθεσία Τόνι Κέι με πρωταγωνιστές τους Έντουαρντ Νόρτον, Έντουαρντ Φερλόνγκ, Φαϊρούζα Μπαλκ, Μπέβερλι Ντ'Άντζελο, Ελιοτ Γκουλντ, Στέισι Κιτς. Αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών από το Βένις του Λος Άντζελες που συμμετέχουν στο νεοναζιστικό κίνημα. Ο μεγαλύτερος αδελφός κάνει 3 χρόνια στη φυλακή για ανθρωποκτονία, αλλάζει τις πεποιθήσεις του και προσπαθεί να αποτρέψει τον αδελφό του να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι.

Δείτε 15 πράγματα για την ταινία που ίσως δεν ξέρετε.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Υπέροχες vintage θαλάσσιες σημαίες κρυμμένες σε ένα μουσείο

Είναι πραγματικά απίστευτο τι θησαυρούς δεν εμφανίζουν τα μουσεία. Άπειρες σημαίες είναι κρυμμένες στα πίσω δωμάτια του National Maritime Museum στο Γκρήνουιτς της Αγγλίας οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν σε πλοία και ναυτιλιακές εταιρείες σε όλη την ιστορία. Αν και οι σημαίες δεν εκτίθενται μπορεί κανείς να δει κάμποσες απ' αυτές online εδώ.


Αυτοκρατορική Κίνα, 1866-1888. Μια κίτρινη, τριγωνική σημαία με ένα ιπτάμενο δράκο που χρησιμοποιήθηκε στα πλοία για τη σύλληψη ληστών.


Σημαία ενός αφρικανικού δουλεμπορικού πλοίου. Ένας Αφρικανός που κρατάει μια βακτηρία. Τα ρούχα του και οι κορδέλες στην βακτηρία κυματίζουν στο αεράκι, αντανακλώντας το φύσημα του ανέμου. Η σημαία πάρθηκε από ένα δουλεμπορικό που συνελήφθη ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αφρικής.


Η σημαία της India Rubber Gutta Percha and Telegraph Works Co Ltd, Λονδίνο, 1911 περίπου.


Scindia Steam Navigation Co. Ltd. Μια ορθογώνια μπλε σημαία με ένα λευκό δίσκο στο κέντρο και μια κόκκινη σβάστικα, αρχαίο ινδουιστικό σύμβολο της τύχης.


Η προσωπική σημαία του αρχηγού των Itsekiri (μια εθνική ομάδα του Δέλτα του Νίγηρα στη Νιγηρία) Nana Olomu (1852-1916). Η σημαία συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας το 1894.


Η εθνική σημαία της Βραζιλίας, 1822 - 1889. Η σημαία έχει πράσινο φόντο με ένα λευκό διαμάντι στο κέντρο που φέρει τα εμβλήματα του αυτοκράτορα της Βραζιλίας -μια πράσινη ασπίδα που φέρει τον Αστρολάβο του Ίππαρχου ο οποίος περιβάλλεται από αστέρια, ένα αυτοκρατορικό στέμμα και όλα αυτό από κλαδιά καφέ και καπνού δεμένα με μπλε κορδέλα. Η σημαία άλλαξε όταν η χώρα έγινε δημοκρατία το 1889.

Ένα τριπλό μισοφέγγαρο στον Κρόνο

Το εντυπωσιακό φαινόμενο όπως το κατέγραψε το Cassini

Ο Τιτάνας, η Ρέα και ο Μίμας δημιουργούν έναν πληθωρικό «ουρανό» στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ο Βαν Γκογκ σε μια φωτογραφία διάσημων καλλιτεχνών που ανακαλύφτηκε πρόσφατα

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ συνομιλεί με φίλους του -τον Πωλ Γκωγκέν, τον Εμίλ Μπερνάρ και τον Félix Jobbé-Duval. Ο Αντρέ Αντουάν στέκεται ανάμεσά τους) στο Παρίσι, στην 96 rue Blanche, Δεκέμβριος του 1887. Μελανοτυπία, ανεστραμμένη εικόνα, 86x112 χιλιοστά.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η μελανοτυπία του 1887 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα δείχνει έξι άντρες που πίνουν γύρω από ένα τραπέζι και μπορεί να περιλαμβάνει μια σπάνια θέαση του ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Μια "To Do list" του Λεονάρντο ντα Βίντσι


Όταν ο ντα Βίντσι ταξίδευε είχε πάντα έτοιμο ένα μικρό σημειωματάριο ώστε να σημειώνει και να σκετσάρει. Σε ένα από αυτά τα σημειωματάρια, κατέγραψε μερικά πράγματα που επιθυμούσε να επιτύχει μέσα σε μια εβδομάδα ή σε ένα μήνα στα τέλη του 1490.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Οι 1.600 πυλώνες του Lovamahapaya


Το Lovamahapaya ήταν ένα αρχαίο κτίριο που βρισκόταν μεταξύ του μοναστηριού Ruvanveliseya και του Sri Maha Bodiya (το νότιο παρακλάδι της ιερής συκιάς κάτω από την οποία ο Βούδας πέτυχε τη Φώτιση) στην αρχαία πόλη Ανουρανταπούρα της Σρι Λάνκα και απέχει 200 χλμ από την πρωτεύουσα Κολόμπο. Χτίστηκε από τον βασιλιά DevanampiyaThissa, τον πρώτο βουδιστή βασιλιά της χώρας, τον 3ο αιώνα π.Χ. ενώ ανακαινίστηκε από τον βασιλιά Dutthagamani τον 2ο αιώνα π.Χ. τα ερείπια του οποίου διατηρούνται μέχρι και σήμερα.
 

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ένα βίντεο του 1961 που προέβλεπε τις online αγορές


Το πρώτο μέρος του 15λέπτου "Challenge of Change", που κυκλοφόρησε το 1961 από την Bell Systems (σήμερα ΑΤ&Τ), παρουσιάζει το πόσο εξελιχθήκαμε τεχνολογικά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, το βίντεο παρουσιάζει το παρόν και το μέλλον και προβλέπει κάτι που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε κάθε μέρα πλέον: τις online αγορές.

1949, Το αυτοκόλλητο σουτιέν: Τι να τις κάνεις τις τιράντες όταν υπάρχει η κόλλα;


Γύρω στα 1945, ο Charles L. Langs έβλεπε τη σύζυγό του να προσπαθεί να φτιάξει τις τιράντες του μαγιό της για να αποκτήσει ένα ομοιόμορφο μαύρισμα στην πλάτη της, όταν ξαφνικά του ήρθε μια ιδέα. "Γιατί να μην ξεφορτωθούν τις τιράντες; Ένα κομμάτι ύφασμα για κάθε μαστό, κολλημένο με κόλλα", σκέφτηκε.

Τα σουτιέν στράπλες δεν ήταν κάτι το νέο. Έκαναν το ντεμπούτο τους το 1930, αλλά κέρδισαν μεγαλύτερη δημοτικότητα στη δεκαετία του 1950, όταν έγιναν της μόδας τα στράπλες βραδινά φορέματα. Αλλά αυτό που πρότεινε ο Langs ήταν τα μαγιό να μην έχουν καμία τιράντα, καμία σύνδεση.

Ο Langs συνεργάστηκε με τον χημικό Charles W. Walton. Ο Langs ανέθεσε στον Walton να παράγει μια κόλλα που θα παραμένει στη θέση της όταν απαιτείται και δε θα αφήνει υπολείμματα όταν θα αφαιρείται. Μαζί εργάστηκαν για 4 χρόνια πριν καταθέσουν αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας την 14η Φεβρουαρίου του 1949. Ο Langs αποκάλεσε το μαγιό "Posēs", λέγοντας ότι θα έμεναν κολλημένα ακόμη και αν η κυρία που τα φορούσε βουτούσε από ύψος 3 μέτρων.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά καθώς μόλις ξεκίνησε η επιχείρηση μεγάλωσε πολύ γρήγορα και, όντας αδύνατος να την χειριστεί, ο Langs την πούλησε σε μια άλλη εταιρεία το ίδιο έτος.

Οι πελάτες παραπονέθηκαν για κακοτεχνίες και μη παράδοση των παραγγελιών. Αυτά μαζί με το γεγονός ότι τα στράπλες σουτιέν δεν είναι για κάθε γυναίκα, ιδιαίτερα για εκείνες που είναι αλλεργικές στην κόλλα, σήμαινε ότι η μόδα ήταν βραχύβια. Μέχρι τη στιγμή που τελικά χορηγήθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το 1952, τα Posēs είχαν πέσει σε παρακμή.

Ο εφευρέτης των Posēs, Charles L. Langs




από: mashable

Cheatsheets για το Photoshop και το Lightroom


Αν σας χρειάζεται (ή θέλετε) ένα cheatsheet με τις συντομεύσεις πληκτρολογίου για το Photoshop CC και το Lightroom CC, μπορείτε να κατεβάσετε αυτά που έφτιαξε η ομάδα του setupablogtoday.

Alan Smithee: Ο σκηνοθέτης που δεν υπάρχει


Όταν οι σκηνοθέτες τελειώνουν μια ταινία και την μισούν (είτε γιατί ανακατεύονται τα στούντιο ή γιατί ντρέπονται γι' αυτήν), δεν θέλουν να εμφανίζεται το όνομα τους στους τίτλους των συντελεστών. Οπότε τι κάνουν; Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οι ορφανές ταινίες πιστώνονταν στον "Alan Smithee".

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Γιατί τα πληκτρολόγια των τηλεφώνων έχουν αυτήν την διάταξη;


Είναι από τα πράγματα που ποτέ δεν έχουμε σκεφτεί/προσέξει και απλά τα θεωρούμε ότι "έτσι είναι". Στο βίντεο που ακολουθεί η Sarah Wiseman, μας ξεναγεί στις έρευνες που έκαναν τα Bell Labs πριν από 50 χρόνια.

Καθώς ο περιστρεφόμενος επιλογέας άρχισε να καταργείται σταδιακά προς όφελος των πλήκτρων, η Bell έπρεπε να επιλέξει μια διάταξη των αριθμητικών πλήκτρων (0-9) για το νέο τηλεφωνικό πληκτρολόγιο που θα βρισκόταν παντού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι διάταξης και πολλοί λόγοι που η Bell θα μπορούσε να επιλέξει κάποιον απ' όλους -κόστος, απλότητα, ταχύτητα, προτιμήσεις του χρήστη, κλπ. Η επιλογή της εταιρίας εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα (ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο κινητό σας), αν και η διάταξη του πληκτρολογίου του υπολογιστή (ρίξτε μια ματιά στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας) είναι ανεστραμμένη και υπήρχε πολύ πριν από την -τότε- νέα διάταξη της Bell.

Γιατί τα καθίσματα των λεωφορείων είναι τόσο άσχημα;


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα καθίσματα των λεωφορείων έχουν αυτά τα απαίσια σχέδια στις ταπετσαρίες τους; Να έχουν αχρωματοψία οι σχεδιαστές ή οι κατασκευαστές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε ποιοτικότερα σχέδια;

Κανένα από τα δυο!

Ο λόγος -δεν έχει να κάνει καθόλου με την εμμονή των σχεδιαστών για το ρετρό- είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο μελετημένο από ό,τι μπορεί να φανταστούμε.

Οι ταπετσαρίες των καθισμάτων είναι τόσο φρικτές ώστε να κρύβουν το πόσο πραγματικά φρικτές είναι. Τα πολύπλοκα σχέδια χρησιμεύουν για να κρύψουν διάφορα ανεπιθύμητα γκράφιτι, μουτζούρες, κλπ καθώς και διάφορους λεκέδες (και με αυτό μπορείτε να φανταστείτε κάθε λογής λεκέ...). Τα σχέδια είναι μια ψευδαίσθηση, που πλέον δημιουργείτε με ειδικούς αλγορίθμους.

Δείτε το παρακάτω βίντεο το οποίο -εν μέρει- εξηγεί τις άσχημες ταπετσαρίες...

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός σε μια φωτογραφία τραβηγμένη σε ύψος 40.000 ποδών


Ο φωτογράφος και ο επίδοξος αστροναύτης Trevor Mahlmann είχε μια ιδέα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, έβγαλε τον εξοπλισμό του και κατάφερε να τραβήξει αυτήν την πανέμορφη φωτογραφία μακράς έκθεσης του ΔΔΣ που φαίνεται σαν κομήτης.

Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες από την Κίνα το 1912 από τον Albert Kahn


Για τον Albert Kahn και το βιβλίο του "The Wonderful World of Albert Kahn" τα έχουμε ξαναπεί και παλιότερα (εδώ).

Τι είναι η Magna Carta; 10 trivia για τα 800α γενέθλιά της

Για τρεις μέρες τον περασμένο Φεβρουάριο, η Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου εξέθεσε και τα τέσσερα πρωτότυπα χειρόγραφα. Στην φωτογραφία βλέπουμε το ένα.

Το έγγραφο που έθεσε τα θεμέλια για τη δημοκρατία καθιερώθηκε από τον χειρότερο μονάρχη της Βρετανίας, τον βασιλιά Ιωάννη (Ιωάννης ο Ακτήμων) της Αγγλίας.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Η μεγαλύτερη βάλτος του κόσμου


Το Great Vasyugan Mire βρίσκεται στην νοτιοδυτική Ρωσία (ανάμεσα στις περιφέρειες Νοβοσιμπίρσκ, Ομσκ και Τομσκ) και έχει έκταση 53.000 τετ. χλμ (από τα δυτικά προς τα ανατολικά 573 χλμ, από βόρεια προς τα νότια 320 χλμ), που σημαίνει ότι αποτελεί το 2% όλων των τυρφορυχείων του πλανήτη μας, καθιστώντας την τη μεγαλύτερο βάλτο του βορείου ημισφαιρίου.

Η βάλτος Vasyugan υπάρχει εδώ και περίπου 10.000 χρόνια και εξακολουθεί να αυξάνεται. Η περιοχή είναι καταφύγιο πολλών απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, χάρη στην απομόνωση της. Επειδή η βάλτος βρίσκεται στη Σιβηρία το κλίμα της είναι αυτό της τάιγκα (μεγάλοι, κρύοι χειμώνες και μικρά, υπόθερμα καλοκαίρια).


Στην πανίδα του βάλτου περιλαμβάνονται τάρανδοι, διάφορα είδη αετών (χρυσαετοί και θαλάσσιοι αετοί), γεράκια, σταχτοκουρούνες, σκίουροι, άλκες (10 ζώα/τετ. χλμ το χειμώνα), κουνάβια, διάφορα είδη τσαλαπετεινών, ενυδρίδες κ.ά.

Η βάλτος είναι σημαντική πηγή φρέσκου νερού για την περιοχή και ορισμένοι πιστεύουν ότι βοηθάει τον καθαρισμό του αέρα της περιοχής. Από εδώ πηγάζει ο ποταμός Vasyugan.


Λόγω του μεγέθους και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής η UNESCO εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί η περιοχή Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μπορεί μια τόσο τεράστια έκταση με ελάχιστους ανθρώπους να ζουν εκεί ίσως να μην χρειάζεται προστασία. Αλλά λόγω του φυσικού αερίου και την εξερεύνηση για πετρέλαιο υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή οι έρευνες να φτάσουν και στον βάλτο.

EPOD 21 Μαΐου 2015: Ο νυχτερινός ουρανός πάνω από την κορυφή του Άθω


Στην εικόνα του Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη βλέπουμε τον ουρανό πάνω από την Χαλκιδική. Η σύνθεση τραβήχτηκε από την κορυφή του Άθω στα 2.030 μέτρα με βόρεια κατεύθυνση.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ένα τεράστιο και παράξενο όπλο που σκότωνε πολλά πουλιά με μια βολή


Το punt gun σχεδιάστηκε για να ρίχνει από μια μικρή βάρκα και είχε ως σκοπό να σκοτώνει πολλά υδρόβια πουλιά όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Όταν χρησιμοποιήθηκε τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα, υπάρχουν αρχεία που αναφέρουν ότι με μια βολή σκοτώθηκαν πάνω από 90 πουλιά.
 

Μερικές από τις πιο μεγάλες σε διάρκεια ταινίες


Και όταν λέμε μεγάλες, το εννοούμε!

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ένα τεράστιο waterpark μέσα σε ένα παλιό υπόστεγο για αεροπλάνα


Σχεδόν 60 χλμ νότια του Βερολίνου υπάρχει ένα πρώην σοβιετικό αεροδρόμιο όπου βρίσκεται ένα παλιό υπόστεγο για αεροπλάνα γνωστό ως Aerium. Με έκταση πάνω από 66.000 τετ. μέτρα και 5 εκατομμύρια κυβ. μέτρα κλειστού χώρου, κάποιοι σκεφτήκαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο προορισμό διακοπών στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο Γαλαξίας μέσα σε ένα λουλούδι


Η φωτογράφος Nomi Oranchuk φωτογράφισε μια μαύρη πετούνια στους κήπους Butchart στη νήσο Βανκούβερ του Καναδά. Η φωτογραφία ανέβηκε στο reddit και ήδη την έχουν δει πάω από 1,6 εκατομμύρια φορές!