Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Το μυστήριο μιας σπηλιάς διακοσμημένης με 4 εκατομμύρια κοχύλια


Το 1835 ένας εργάτης έσκαβε ένα χωράφι λίγο έξω από την αγγλική παραθαλάσσια πόλη Margate. Η δουλειά του διακόπηκε όταν έριξε το φτυάρι του στο έδαφος και απλά εκείνο εξαφανίστηκε μέσα στο έδαφος. Ο δάσκαλος του κοντινού σχολείου έμαθε γι' αυτήν την περίεργη εξαφάνιση. Ο ίδιος έστειλε το γιο του, τον Joshua, να κατέβει με ένα κερί στο χέρι μέσα στο κενό με ένα σχοινί. Όταν ο μικρός βγήκε πάλι στην επιφάνεια, η ιστορία του κατέπληξε τους πάντες. Μίλησε για ένα μαγικό ναό διακοσμημένο με εκατομμύρια κοχύλια. Συνολικά, 4.600.000.

Νειλόμετρο: το αρχαίο όργανο μέτρησης της στάθμης του ποταμού Νείλου

Νησί Ελεφαντίνη. Τα σκαλιά οδηγούν στον Νείλο, ενώ οι οριζόντιες γραμμές στα τοιχώματα καταγράφουν το ύψος των προηγούμενων πλημμυρών - φωτογραφία

Κάθε χρόνο ο Νείλος αρχίζει να φουσκώνει το καλοκαίρι, το νερό υπερχειλίζει τις όχθες και πλημμυρίζει τις παρακείμενες πεδιάδες. Αυτή η πλημμύρα είναι που κάνει γόνιμη και καλλιεργήσιμη τη γη. Από τα αρχαία χρόνια οι Αιγύπτιοι εξαρτιόνταν από αυτήν την ετήσια πλημμύρα, η οποία όμως ήταν απρόβλεπτη. Έτσι άρχισαν να μετράνε τη στάθμη του ποταμού για να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Η απαγορευμένη "Zone Rouge" της Γαλλίας


Όταν φανταστεί κάποιος τη Γαλλία και το γραφικό τοπίο της, σκέφτεται τα γραφικά χωριά της, τους αμπελώνες της και τους καταπράσινους λόφους της. Αλλά υπάρχει μια γωνιά σ' αυτήν την χώρα που δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν για σχεδόν έναν αιώνα, γνωστή ως "Zone Rouge" (Κόκκινη Ζώνη).

4.000 χρόνια της Παγκόσμιας Ιστορίας σε ένα τεράστιο διάγραμμα


Το φιλόδοξο "Histomap" του John B. Sparks εκδόθηκε πρώτη φορά το 1931 και προσπαθεί να συγκεντρώσει 4.000 χρόνια της παγκόσμιας ιστορία ξεκινώντας από το 2000 π.Χ.. Το 1,5 μέτρου διάγραμμα, τυπώθηκε πρώτη φορά από τον Rand McNally και πουλήθηκε για 1 δολάριο.

Το διάγραμμα δίνει έμφαση στην κυριαρχία, χρησιμοποιώντας χρώμα για να δείξει πώς η δύναμη διαφόρων "λαών" (μια φυλετική αντίληψη της φύσης των ανθρώπινων ομάδων, αρκετά δημοφιλής εκείνη την εποχή) εξελίχθηκε σε όλη την ιστορία. Είναι ασαφές τι υποδεικνύει το πλάτος των ρευμάτων κάθε χρώματος. Με άλλα λόγια, αν ο ψ άξονας είναι ο χρόνος, τι είναι ο χ άξονας (ονομάζεται "σχετική ισχύς των σύγχρονων κρατών, εθνών και αυτοκρατοριών"); Ποια είναι η έννοια της "ισχύος" στον δημιουργό του διαγράμματος; Υπόψη ότι ο Sparks δημιούργησε το διάγραμμα μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων και στην αρχή μιας μείζονος κατάθλιψης.


Δείτε το διάγραμμα σε μεγαλύτερη ανάλυση εδώ και στο David Rumsey Map Collection εδώ.

από: slate

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μια αναπαράσταση της Μάχης του Βατερλώ


Η Μάχη του Βατερλώ διεξήχθη την Κυριακή 18 Ιουνίου 1815 κοντά στο Βατερλώ της Φλάνδρας, στο σημερινό Βέλγιο. Ο γαλλικός στρατός των 73.000 στρατιωτών και υπό τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Α' ηττήθηκε από τον στρατό του Εβδόμου Συνασπισμού, ο οποίος αποτελούνταν από συμμαχικές δυνάμεις, 118.000 στρατιώτες συνολικά, που είχαν συγκεντρώσει οι Βρετανοί και από Πρώσους. Ήταν το αποκορύφωμα της Εκστρατείας του Βατερλώ και η τελευταία μάχη του Ναπολέοντα. Η ήττα του είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της εξουσίας του και την εξορία του στην νήσο της Αγίας Ελένης.

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ένα κυκλικό αεροδρόμιο πάνω από τους ουρανοξύστες του Λονδίνου


Ήταν 1919. Η αεροναυτική τεχνολογία που αναπτύχθηκε κατά τον Μεγάλο Πόλεμο θα χρησιμοποιούνταν στις εμπορικές πτήσεις. Το Λονδίνο χρειαζόταν ένα κατάλληλο αεροδρόμιο ως ένα κομβικό σημείο για την εναέρια κυκλοφορία. Στο τεύχος του Οκτωβρίου του Illustrated London News προτείνονταν ένα παράξενο σχέδιο: ένας κυκλικός αεροδιάδρομος πάνω από τους ουρανοξύστες της πόλης.

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Τίποτα μιας και δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Αυτός ο δακτύλιος όμως είναι ένα από τα πολλά πρώιμα σχέδια για αεροδρόμια.


Περιοδικό LIFE, 18 Μαρτίου 1946: Η πρόταση του William Zeckendorf για αεροδρόμιο στη Νέα Υόρκη. Φαίνεται να ξεκινάει από το Σέντραλ Παρκ.

Popular Science Monthly, Ιανουάριος 1934: Μια πρόταση για αεροδρόμιο στον Τάμεση. Το σχέδιο προέβλεπε, ο αεροδιάδρομος να εκτείνεται από την Γέφυρα του Ουεστμίνστερ μέχρι την Γέφυρα Λάμπεθ, καλύπτοντας όλο το πλάτος του ποταμού, ενώ οι αεροδιάδρομοι κατέληγαν στον Πύργο της Βικτορίας στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ.

Η πρόταση του Norman Bel Geddes. Ένα πλωτό αεροδρόμιο για το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Μια ακόμη πρόταση για αεροδρόμιο στον Ατλαντικό

Η ιστορία του CTRL + ALT + DELETE


Το 2013, ο Bill Gates παραδέχτηκε ότι η εντολή ctrl+alt+del ήταν ένα λάθος και κατηγόρησε γι' αυτό την IBM. Διαβάστε την ιστορία πώς ο συνδυασμός αυτών των πλήκτρων έγινε διάσημος.

Τα μαύρα τριαντάφυλλα του Χαλφέτι


Τα τριαντάφυλλα του χωριού Χαλφέτι στην Τουρκία (οι αρχαίοι Έλληνες κάτοικοί του το ονόμαζαν Ώριμα, ενώ οι Βυζαντινοί Ρωμαίων Κούλα) είναι πολύ σπάνια. Έχουν μεν το ίδιο σχήμα με τα κοινά τριαντάφυλλα, αλλά το χρώμα τους τα κάνει εντελώς διαφορετικά. Πρόκειται για φυσικά, μαύρα τριαντάφυλλα.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

5 vintage καθημερινά κολπάκια ηλικίας 100 χρόνων

Στα 1900, οι καπνοβιομηχανίες έβαζαν κάρτες από σκληρό χαρτόνι στα πακέτα τους για να τα κάνουν πιο σκληρά ώστε να είναι πιο ανθεκτικά. Κάποια στιγμή, κάποιος είχε την φαεινή ιδέα να τυπώσει trivia, έργα τέχνης, ακόμη και διάσημους ανθρώπους και αθλητές πάνω στις κάρτες.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Gallaher’s Cigarettes τύπωσε μια ειδική σειρά με 100 "How to do it" κάρτες όπου περιλαμβάνονται κάποιες πραγματικά χρήσιμες συμβουλές για καθημερινές καταστάσεις και προβλήματα. Ολόκληρη η συλλογή των 100 καρτών είναι μέρος της συλλογής George Arents της New York Public Library και πρόσφατα ψηφιοποιήθηκε. Εδώ και μπορείτε να την δείτε ολόκληρη.


Πώς να ανάψετε ένα σπίρτο στον άνεμο




Πώς να φτιάξετε έναν πυροσβεστήρα




Πώς να ξεκαρφώσετε μακριά καρφιά




Πώς να προστατέψετε τα πολύτιμα βάζα




Πώς να φτιάξετε μια ποτίστρα για κότες


Το μικρότερο πάρκο του κόσμου έχει διάμετρο μόλις 60 εκατοστά


Το Mill Ends Park στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, έχει διάμετρο μόλις 60 εκατοστά ενώ όλα τα λουλούδια που διαθέτει είναι μόλις μια γλάστρα. Εδώ και 40 χρόνια, οι ντόπιοι γιορτάζουν αυτή την μικροσκοπική τρύπα γης ως το μικρότερο πάρκο στον κόσμο και μάλιστα διαθέτουν πιστοποιητικό από το Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness.
 

Το -πιο πρόσφατο- μεγαλύτερο πανόραμα είναι 365 Gigapixel!


Τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί το νέο μεγαλύτερο πανόραμα;

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Saint-Michel d'Aiguilhe: Ένα εκκλησάκι χτισμένο τον 10ο αιώνα πάνω σε έναν ηφαιστειακό βράχο


Περνώντας κανείς την πόρτα του Saint-Michel d'Aiguilhe για να δει το εσωτερικό του που μοιάζει με σπηλιά έχει μια μυστικιστική εμπειρία. Το μικρό εκκλησάκι, που βρίσκεται σε ένα μέρος κοντά στο χωριό Le Puy-en-Velay της Γαλλίας, είναι ένα μαγευτικό μικρό προσκύνημα που στέκεται στην κορυφή ενός λεπτού, σε σχήμα οβελίσκου, ηφαιστειογενούς σχηματισμού.
 

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Κλασικοί πίνακες τοποθετούνται, με τη βοήθεια του Photoshop, στο σύγχρονο περιβάλλον


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν αν κλασικοί πίνακες τοποθετούνταν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον;

Πώς θα ήταν αν βλέπαμε έναν γυμνό άνθρωπο -όπως αυτοί απεικονίζονται σε κλασικούς πίνακες- να περπατάει στους δρόμους της πόλης.


Κάτι τέτοιο σκέφτηκε ο Alexey Kondakov, ο οποίος δημιουργεί ανάμεικτες εικόνες με πίνακες στο σύγχρονο κόσμο.

Ο Kondakov τοποθετεί επακριβώς τα σχήματα στο κατάλληλο αστικό σκηνικό για να δείξει ότι η Παρθένος και ο μικρός Ιησούς θα έπαιρναν το μετρό για να πάνε στο σπίτι, ή ότι ένα βακχικό γλέντι εκτυλίσσεται κάτω από μια αερογέφυρα.





"Σκατά!" Μία ευχή για "καλή επιτυχία"


Στους καλλιτεχνικούς κύκλους (στο θέατρο, το τραγούδι, κλπ) θεωρείται ατυχία να ευχηθεί κανείς "καλή τύχη". Πριν από τις παραστάσεις, είναι παράδοση να συγκεντρώνονται οι ηθοποιοί και να να εύχεται ο ένας στον άλλο... κακή τύχη. Μια από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν είναι το "Merde!" (σκατά, στα γαλλικά).

Η αλήθεια για το "Φάντασμα της Όπερας"


Είτε προτιμάτε την ταινία του 1925 με τον Λον Τσάνεϊ, το θεατρικό του Μπρόντγουεϊ ή το ριμέικ του Τζόελ Σουμάχερ το 2004, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι η σκηνή με τον πολυέλαιο είναι μια από τις πιο εικονικές στιγμές του μυθιστορήματος του Γάλλου συγγραφέα Γκαστόν Λερού. Αν θέλετε να δείτε τη συγκεκριμένη σκηνή σε όλες τις ταινίες που γυρίστηκαν για το Φάντασμα από το 1925 ως το 2004, δείτε αυτό το βίντεο.
 

Pencil Vania: Ένα κλιμακοστάσιο διακοσμημένο έντεχνα με 185.252 μολύβια


Στο σπίτι της Jaina A. Davis, που βρίσκεται κάπου στο Σαν Φρανσίσκο, υπάρχει ένα 3όροφο κλιμακοστάσιο διακοσμημένο με 185.252 μολύβια. Αποκαλείται "Pencil Vania" (Δάσος των Μολυβιών).
 

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η ιστορία της λέξης "χιούμορ"


"Το γέλιο απελευθερώνει τον αγροίκο από το φόβο του διαβόλου, γιατί μεσ’ τη γιορτή των τρελών και ο διάβολος φαίνεται φτωχός και ηλίθιος και επομένως ελέγξιμος…αυτό το βιβλίο μπορεί να διδάξει ότι η απελευθέρωση από το φόβο του διαβόλου είναι σοφία…το γέλιο αποσπά για μερικές στιγμές τον αγροίκο από το φόβο... ο αγροίκος που γελάει δε νοιάζεται τη στιγμή εκείνη αν θα πεθάνει... και τι θα γινόμασταν εμείς (η εκκλησία) χωρίς το φόβο του θανάτου... το γέλιο είναι υποκινητής της αμφιβολίας"

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Το Tucker Torpedo που δεν υπήρξε ποτέ


Το Tucker Torpedo είναι ένα από αυτά τα "και αν;" της ιστορίας του αυτοκινήτου.

1909: Μια λοταρία για το μοίρασμα 48.562 τετ. μέτρων με αμμόλοφους


Το 1909, μερικοί Εβραίοι αποφάσισαν να μετακομίσουν σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον, έξω από το συνωστισμό και το θόρυβο της Χάιφα. Έφτιαξαν μια εταιρεία, ονόματι Ahuzat-Bayit, και με την οικονομική συνδρομή του Εθνικού Εβραϊκού Ταμείου αγόρασαν μια έκταση περίπου 48.562 τετ. μέτρων με αμμόλοφους, βόρεια της Χάιφα.

Χαρτί υγείας: Πώς οι ΗΠΑ έπεισαν τον κόσμο να το χρησιμοποιεί


Από τις απαρχές του χρόνου, οι άνθρωποι είχαν βρει τρόπους για να καθαρίζονται μετά την ανάγκη τους. Η πιο κοινή λύση ήταν απλά να αρπάξουν ό,τι μπορούσαν με το χέρι τους: καρύδες, κοχύλια, χιόνι, βρύα, άχυρο, φύλλα, χόρτα, καλαμπόκι, πρόβειο μαλλί και -αργότερα, χάρη στην τυπογραφεία- εφημερίδες, περιοδικά και σελίδες βιβλίων. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν πηλό και πέτρα. Οι Ρωμαίοι, σφουγγάρια και αλμυρό νερό. Αλλά η ιδέα ενός εμπορικού προϊόντος που να έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να σκουπίζεται κάποιος ξεκίνησε περίπου πριν από 150 χρόνια, στις ΗΠΑ. Σε λιγότερο από έναν αιώνα, η μεγαλοφυΐα του Θείου Σαμ μετέτρεψε κάτι διαθέσιμο σε κάτι απαραίτητο.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

1919: Ερπυστριοφόρα στις Άλπεις


Τα ερπυστριοφόρα, που βλέπουμε στις φωτογραφίες, φαίνεται να μεταφέρουν τουρίστες στις πλαγιές του Mont d'Arbois, στην κοινότητα Μεζέβ της Γαλλίας. Στην πραγματικότητα, αυτές οι βόλτες ήταν καλύψεις για ένα μυστικό σχέδιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

15 ιστορικά αντικείμενα που βρίσκονται στα αρχεία του Βατικανό


Τα Archivum Secretum μπορεί να φαίνεται ότι αναφέρονται σε "μυστικά" αρχεία αλλά η μετάφραση είναι πιο κοντά στην έννοια "ιδιωτικά" αρχεία. Είναι ένα μέρος όπου αποθηκεύονται προσωπικά έγγραφα όλων των Παπών. Δεν υπήρχε πρόθεση να κρατηθούν μυστικά αυτά τα έγγραφα.

10 από τα νέα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για το 2014

Ρανί Κι Βαβ (το κλιμακωτό πηγάδι της βασίλισσας) στο Πατάν της Ινδίας. Ένα σύστημα υπόγειων πηγές και αποθήκευσης νερού που βρέθηκε σχεδόν άθικτο κάτω από την άμμο, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 - φωτογραφία
 
26 (συν 4 επεκτάσεις) νέα Μνημεία προστέθηκαν το 2014 στον κατάλογο της UNESCO φτάνοντας έτσι τα 1.007 συνολικά.
 

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Dymaxion Car: Το παράξενο όχημα που κάποια μέρα θα πετούσε


Η λέξη Dymaxion είναι ένας όρος που είναι συνδεδεμένη με την δουλειά του Αμερικανού αρχιτέκτονα, θεωρητικού των συστημάτων, συγγραφέα, σχεδιαστή και εφευρέτη Buckminster Fuller. Η λέξη είναι σύνθετη και αποτελείται από τις λέξεις dynamic (δυναμικός), maximum (μέγιστος) και tension (ένταση). Με τον όρο αυτόν ο Fuller ήθελε να συνοψίσει το στόχο του, να κάνουμε δηλαδή περισσότερα με λιγότερα.

Ο Buckminster Fuller σχεδίασε το 1933 το Dymaxion Car, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και είχε εξέχουσα θέση στην Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγου το 1933-1934. Ο Fuller κατασκεύασε τρία πειραματικά πρωτότυπα για να εξερευνήσει όχι απλά ένα αυτοκίνητο, αλλά ένα όχημα που θα μπορούσε μια μέρα να πετάξει, να προσγειωθεί και να κινείται στους δρόμους.

Ο Jeff Lane διαθέτει ένα από τα ελάχιστα αντίγραφα που δουλεύουν μέχρι και σήμερα στον κόσμο.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ο σεισμολογικός σταθμός του Comrie της Αγγλίας


Η Αγγλία δεν συνδέεται με τους σεισμούς, όμως, αυτά τα νησιά κλονίζονται από μερικές εκατοντάδες δονήσεις το χρόνο, αν και μόνο 20 ή 30 από αυτές θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές από τον πληθυσμό. Οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ μικρές και δεν προκαλούν ζημιές. Ωστόσο, ο πρώτος σεισμογράφος του κόσμου εγκαταστάθηκε στη Σκωτία σε ένα μέρος που λέγεται Comrie. Ένα αντίγραφο του, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να στεγάζεται στο "Σπίτι των Σεισμών".

Ο στρατός φάντασμα που νίκησε τον Χίτλερ


Όχι, στην φωτογραφία δεν βλέπουμε μερικούς πολύ δυνατούς άντρες. Το άρμα της φωτογραφίας ζύγιζε περίπου όσο ένα φουσκωτό. Τι έκαναν λοιπόν αυτοί οι στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με το φουσκωτό άρμα;

Κοπεγχάγη, Ιούλιος 1936: Παντού παλτά


Έχοντας προμηθευτεί έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό χειμερινών και ανοιξιάτικων ανδρικών παλτών, ένας έμπορας στην Κοπεγχάγη της Δανίας το 1936, υιοθέτησε έναν μοναδικό τρόπο για να τα πουλήσει. Ανέγειρε σκαλωσιές γύρω από το κτίριο του καταστήματός του και τις κάλυψε πλήρως, από τη στέγη μέχρι το πεζοδρόμιο, με περισσότερα από χίλια παλτά. Το παράξενο θέαμα προσελκύσει υποψήφιους πάρα πολλούς πελάτες που κλήθηκε η αστυνομία. Αν και η αστυνομία είπε στον καταστηματάρχη να αφαιρέσει τα παλτά, εκείνος πέτυχε την πώληση όλων των παλτών.

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Μια φωτογραφία της ανατολής του φεγγαριού που συνδυάζει τη μέρα και τη νύχτα


Η πιο πάνω φωτογραφία ίσως και να σας φαίνεται ότι είναι προϊόν του Photoshop όπου ενώθηκαν η ανατολή του ήλιου με μια νυχτερινή λήψη, αλλά στην πραγματικότητα είναι μιας έκθεσης της ανατολής του φεγγαριού.

5 χάρτες του κόσμου από τον Μεσαίωνα


Ο τρόπος που φανταζόμαστε τον κόσμο μας εν μέρει εξαρτάται από τον τρόπο που απεικονίζεται στους χάρτες μας. Στις αρχές του Μεσαίωνα πολλοί από τους χάρτες που παρήχθησαν φαίνονται περίεργοι -μερικούς δεν μπορεί κάποιος ούτε καν χάρτες να τους αποκαλέσει. Δείτε 5 παραδείγματα της πρόωρης μεσαιωνικής χαρτογραφίας.