Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Το μικρότερο κομμάτι ιδιωτικής γης στη Νέα Υόρκη

Είναι μια τριγωνική, τσιμεντένια πλάκα που παραμένει ιδιωτική γη από θέμα αρχής.


Δείτε ακόμη:
Η ιστορία ενός ρολογιού σε ένα πεζοδρόμιο της Νέας Υόρκης

Το 1910, σχεδόν 300 κτίρια καταδικάστηκαν από τον Δήμο για να διευρυνθούν οι δρόμοι και να κατασκευαστούν νέες γραμμές του μετρό. Ο David Hess έδωσε μάχη με το Δήμο για να κρατήσει το Voorhis, το πενταώροφο κτίριό του. Αντιστάθηκε για πολλά χρόνια, αλλά τελικά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιουσία του.

Μέχρι το 1914, ένα τσιμεντένιο τρίγωνο έκτασης 0,32 τετ. μέτρων ήταν ότι είχε απομείνει από από την ιδιοκτησία του Hess. Σαν μην έφτανε αυτό, ο Δήμος του ζήτησε να δωρίσει αυτό το μικρό τμήμα για να χρησιμοποιηθεί ως μέρος του πεζοδρομίου. Από πείσμα, ο Hess αρνήθηκε να το προσφέρει. Στις 27 Ιουλίου του 1922, κάλυψε το τρίγωνο με ψηφιδωτό, στο οποίο εμφανίζεται η δήλωση, "Ιδιοκτησία του Hess που δεν αφιερώθηκε για δημόσια χρήση".


Παρά το γεγονός ότι οι πεζοί περπατούν πάνω από το τριγωνικό μωσαϊκό, εκείνο χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι ο Hess δεν κατακτήθηκε εύκολα. Το Τρίγωνο του Hess βρίσκεται έξω από ένα καπνοπωλείο στη γωνία των Christopher και 7th Avenue. Η Village Cigars αγόρασε το τρίγωνο το 1938 για 1.000 δολάρια.

Η μεγαλύτερη πισίνα το 1889

Η πισίνα στο Hotel Alcazar στην πόλη St Augustine της Φλόριντα - πηγή

Μαζί με το Ponce de Leon, το Alcazar ήταν ένα από τα ξενοδοχεία του Henry Flagler. Σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο του St. Augustine και το Lightner Museum. Η πισίνα είναι πλέον το Cafe Alcazar.

Ο φυσικός που τράβηξε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία και έγινε είδωλο του Αϊνστάιν


Όταν ένας επιστήμονας συμβάλλει τόσο καθοριστικά στην εξέλιξη του πεδίου του, είναι αδύνατον να ξεχαστεί από τους μεταγενέστερους συναδέρφους του. Όταν δε παράλληλα ανακαλύπτει και την τεχνική της έγχρωμης φωτογραφίας, δεν αφήνει περιθώριο σε κανέναν για να τον λησμονήσει.

Ο Σκωτσέζος φυσικός Κλερκ Μάξγουελ είναι ο τρίτος επιφανέστερος φυσικός της προηγούμενης χιλιετίας, μετά από τον Νεύτωνα και τον Αϊνστάιν. Θεωρείται ο σημαντικότερος φυσικός του 19ου αιώνα, ενώ οι ανακαλύψεις του συνεισέφεραν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην εξέλιξη της σύγχρονης φυσικής.

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Οι Λυρίδες και το σημάδι του Ζορό


Πριν από μερικές νύχτες, ο φωτογράφος Sam Cornwell πέρασε κάμποση ώρα φωτογραφίζοντας τους διάττοντες αστέρες Λυρίδες, οι πτώσεις των οποίων (που αποκαλούνται και "πεφταστέρια"), συμβαίνει από τις 16 ως τις 26 Απριλίου. Ενώ ο Cornwell ήταν έτοιμος να επιστρέψει στο σπίτι του χωρίς κάτι το αξιόλογο, συνέλαβε την παραπάνω φωτογραφία. Μια τεράστια "βολίδα" να διατρέχει όλο τον νυχτερινό ουρανό.

Kinetoscope: Μια 360 μοιρών τοιχογραφία μέσα σε μια εγκαταλελειμμένη δεξαμενή νερού


Το Kinetoscope είναι μια τοιχογραφία 360 μοιρών στο εσωτερικό μιας εγκαταλελειμμένης δεξαμενής νερού στο Slab City της Καλιφόρνια. η τοιχογραφία παρουσιάζει μια θηλυκή φιγούρα σε διάφορα καρέ στο στυλ των φωτογραφιών του Eadweard Muybridge. η τοιχογραφία είναι δημιουργία των καλλιτεχνών Christina Angelina και Ease One.

Ένας χάρτης με τις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν ταινίες από το 1910 μέχρι το 2010


Οι τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν 2000 από τις καλύτερες ταινίες από το 1910 μέχρι το 2010 υπάρχουν πλέον στο Google Maps. Ο χάρτης ξεκινάει με zoom out για να έχετε τη συνολική εικόνα, αλλά με zoom in και κλικ σε κάθε σημάδι μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Δείτε τον χάρτη στο εδώ.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Furore: ένα ιταλικό χωριό κρυμμένο μέσα σε ένα φιόρδ


Το Furore είναι ένα μικρό ιταλικό χωριό στην Ακτή του Αμάλφι στη νοτιοδυτική Ιταλία.

Η πιο μακριά γενειάδα του κόσμου βρίσκεται στη συλλογή του Smithsonian


Στην φωτογραφία βλέπουμε τον Hans Langseth (1846-1927) από τη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ, ο οποίος διέθετε μια από τις μεγαλύτερες γενειάδες. Όταν πέθανε, η γενειάδα του ήταν η πιο μακριά του κόσμου με μήκος περίπου 5,3 μέτρα.

Ο Langseth ξεκίνησε να μεγαλώνει τη γενειάδα του στα 19 του για έναν διαγωνισμό και έπειτα την κράτησε για το υπόλοιπο της ζωής του. Μετά το θάνατό του, η γενειάδα του κατέληξε στο Smithsonian Institution, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Με διαφορετικά χρώματα από τα διαφορετικά στάδια της ζωής και με στάχια από όταν ήταν αγρότης, η γενειάδα είναι ένα οργανικό αρχείο καταγραφής της ζωής του Langseth.


Ένα βιβλίο από το 1908 αφιερωμένο στις ζωγραφιές σε μαυροπίνακα


Το 1908, ο καλλιτέχνης και δάσκαλος Frederick Whitney, από το Σάλεμ της Μασαχουσέτης εξέδωσε το Blackboard Sketching, ένα βιβλίο αφιερωμένο στην τέχνη των ζωγραφιών με κιμωλία σε μαυροπίνακα.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η "νανό-Βίβλος" χωράει σε ένα chip όσο το μέγεθος ενός κόκκου ζάχαρης


Δεν μπορεί κανείς να την διαβάσει, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Οι ερευνητές στο Russell Berrie Nanotechnology Institute του Ισραήλ έβαλαν μια εβραϊκή Βίβλο σε ένα chip όσο ένας κόκκος ζάχαρης ώστε να παρουσιάσουν το μέγεθος στο οποίο δουλεύουν.

"Συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε βρει έναν ενδιαφέροντα τρόπο ώστε να εισάγουμε την νανοτεχνολογία στο ευρύ κοινό. Θέλουμε ο κόσμος να σκεφτεί τις απίστευτα μικροσκοπικές διαστάσεις στις οποίες μπορούμε σήμερα να δημιουργήσουμε πολύπλοκα συστήματα για την επεξεργασία, την αποθήκευση και τον διαμοιρασμό δεδομένων", λέει ο Dr. Ohad Zohar.

Η Nano Bible είναι γραμμένη σε μια εξαιρετικά λεπτή φέτα πυριτίου επικαλυμμένη με ένα στρώμα χρυσού που είναι λεπτότερη από 100 άτομα. Για να χαράξουν τα εβραϊκά γράμματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εστιασμένη δέσμη ιόντων για να χαράξουν το στρώμα χρυσού.

Η Nano Bible εκτίθεται στο Shrine of the Book στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί για μερικές απίστευτες μεταφορές για να δείτε πόσο μικροσκοπική είναι η νανοτεχνολογία.

Ίσως τα πιο ενδιαφέροντα σύνορα του κόσμου


Στα σύνορα μεταξύ των πόλεων Ipiales της Κολομβίας και Tulcán του Ισημερινού βρίσκονται ο πιο εκπληκτικός ναός της Κολομβίας και το πιο ακριβό σε συντήρηση νεκροταφείο του Ισημερινού.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Έξυπνες κάρτες συνοδών του 19ου αιώνα με ατάκες που (μάλλον) δεν έχετε ξαναδεί


Χωρίς το διαδίκτυο και όλες αυτές τις ιστοσελίδες γνωριμιών, οι άντρες και οι γυναίκες του 19ου αιώνα έπρεπε να είναι πιο εφευρετικοί με το παιχνίδι των ραντεβού. Έτσι, οι ανακαλύφθηκαν οι αμερικάνικες "κάρτες συνοδείας" ή "κάρτες πρόσκλησης". Δεν χρησιμοποιήθηκαν τόσο από την υψηλή κοινωνία, αλλά ήταν εύχρηστες κάρτες γνωριμίας που χρησιμοποιήθηκαν για "λιγότερο επίσημες προσκλήσεις". Κάποιος εργένης που ήθελε μια "ανεπίσημη συνάντηση" έδινε μια ερωτική κάρτα ρωτώντας διακριτικά κάποια κυρία αν θα μπορούσε να "την συνοδέψει στο σπίτι". Σύμφωνα με έναν συλλέκτη αυτών των καρτών, τον Alan Mays, η κάρτα ήταν "ένα κοινό μέσο γνωριμίας και δεν λαμβάνονταν πολύ σοβαρά υπόψη".


Υπήρχε μεγάλη ποικιλία σχεδίων με εκπληκτικές ατάκες που πιθανότατα δεν έχετε σκεφτεί ή ακούσει ενώ πίνετε το ποτό σας σε κάποιο μπαρ...





Φυσικά κάποιες κάρτες, που δίνονταν ίσως σε κάποιες ορισμένες περιπτώσεις, ήταν πιο άμεσες ...


Δείτε όλη τη συλλογή από τον Alan Mays.

Μερικά πράγματα που δεν ξέρετε για τον πίνακα "Έναστρη νύχτα"


Με τις σαγηνευτικές δίνες, τη μεθυστική σύνθεση και τη μαγευτική παλέτα χρωμάτων του Βίνσεντ βαν Γκογκ ο πίνακας Έναστρη νύχτα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους στον κόσμο της τέχνης. Για τη δημιουργία του και την ενδεχόμενη επιτυχία, υπάρχουν πολλά περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε να είναι γνωστά. Υπόψη, μιλάμε για ένα πίνακα που ο ίδιος ο ζωγράφος θεωρούσε αποτυχία...

Τετραπλό ουράνιο τόξο πάνω από τη Νέα Υόρκη


Η Amanda Curtis τράβηξε μια φωτογραφία ενός τετραπλού ουράνιου τόξου! Πρόσεξε το παράξενο φαινόμενο καθώς πήγαινε από το Long Island στη Νέα Υόρκη την Τρίτη.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Τα αγγλικά πεζοδρόμια του 18ου αιώνα που απαγόρευαν στους εραστές να περπατούν δίπλα-δίπλα


Στα τέλη του 18ου αιώνα η Lady Jane Stanley του Knutsford στην αγγλική πόλη Cheshire διέταξε κάθε πεζοδρόμιο στην πόλη να είναι τόσο στενό ώστε να αποτρέπουν τους εραστές από το να περπατάνε δίπλα-δίπλα και πιασμένοι χέρι-χέρι. Ούσα ηλικιωμένη γεροντοκόρη η λαίδη (η ίδια πρότεινε τον επιτάφιο της: "Έζησα παρθένα και πέθανα παρθένα. Ποτέ δεν μου ζητήθηκε και ποτέ δεν το αρνήθηκα"), μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ήταν ίσως λίγο πικρή και στριμμένη που κανείς δεν περπάτησε μαζί της, όμως, ένας ιστορικός του Knutsford υποθέτει ότι απλώς "είχε πολύ αυστηρές έννοιες για την ευπρέπεια και δε θα έπρεπε κανείς να τις παραβιάζει".

Αυτό βέβαια, δεν την εμπόδιζε να γυρίζει στην πόλη, συνήθως σε κάποια ανοιχτή άμαξα, και συνήθιζε να επιπλήττει όσους την εμπόδιζαν.

Μια εκδοχή της Κόλασης που ανακαλύφτηκε κατά τη διάρκεια κατεδάφισης στο Παρίσι


Μια ομάδα εργατών κατεδάφισης στο Παρίσι ανακάλυψε ένα μυστηριώδες ξύλινο κουτί στα χαλάσματα ενός κτιρίου. Το κουτί, το οποίο είχε τυλιχτεί με παλιές στρατιωτική ζώνες, περιείχε μια συλλογή από φωτογραφίες που απεικονίζουν έναν ηδονιστικό κόσμο γεμάτο με μεθυσμένους διαβόλους, απειλητικούς σκελετούς και μισόγυμνες γυναίκες.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Όταν ο Μπρους Λι αντιμετώπισε τον Batman


Επτά χρόνια πριν γίνει παγκοσμίως διάσημος με την ταινία του 1973 "Enter the Dragon", ο θρύλος των πολεμικών τεχνών Μπρους Λι πρωταγωνίστησες σε μια σειρά της τηλεόρασης, το "The Green Hornet". Υποδυόταν τον σύντροφο του Green Hornet, τον Kato.

Κάποιος έπρεπε να το κάνει και αυτό: Όταν ένας πιλότος έπιασε ταχύτητα 40 g!


Ο σμήναρχος John Paul Stapp ήταν χειρούργος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ που υποβλήθηκε σε δοκιμές για να δει πόσο μπορούσε να αντέξει ένας πιλότος. Προσφέρθηκε εθελοντικά για μια σειρά δοκιμών στην αεροπορική βάση Edwards με πυραυλοκίνητα οχήματα. Ο Stapp έσπασε το ένα ρεκόρ ταχύτητας μετά το άλλο.

Η τελευταία του δοκιμή ήταν στις 10 Δεκεμβρίου του 1954. Αυξάνοντας την ώθηση του πυραύλου, το όχημα επιτάχυνε στα 1.017 χλμ/ώρα σε 5 δευτερόλεπτα και ακινητοποιήθηκε πλήρως σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει πάνω από 40 g, και ότι προς στιγμήν ζύγιζε 3.084 κιλά. Κοντά του υπήρχε προσωπικό που θα τον μετέφερε άμεσα στο νοσοκομείο. Όλα τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια του είχαν σπάσει αφήνοντας τον τυφλό -ανέκτησε αργότερα την όρασή του αργότερα- αλλά τα μάτια του μαύρισαν λόγω της προς τα εμπρός κίνηση των ματιών του μέσα στο κεφάλι του. Μερικά πλευρά του είχαν ραγίσει καθώς και οι δύο καρποί του, αλλά επέζησε.

Παρεμπιπτόντως, οι δοκιμές του Stapp είχαν σαν αποτέλεσμα αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως νόμος του Μέρφι.



Δείτε και άλλες ιστορίες πρωτοπόρων της αεροπορίας στο Urban Ghosts.

Εκεί από όπου ξεκινάνε 10 από τους μεγαλύτερους ποταμούς


Μισσισσιππής
 
Η πηγή ή οι πηγές κάποιου ποταμού, είναι συχνά δύσκολο να οριστούν. Κάποιοι προσδιορίζουν την πηγή του ποταμού σε μια λεκάνη από την οποία το νερό τρέχει όλο το χρόνο, όπως για παράδειγμα μια λίμνη. Μερικές φορές κάποιο άλλο ποτάμι μπορεί να χύνεται σε μια λίμνη, και τότε η πηγή του άλλου ποταμού θεωρείται ως πηγή και των δύο, όπως στην περίπτωση του Νείλου. Σε άλλες περιπτώσεις, η συμβολή δύο ή περισσοτέρων ποταμών, όπου πρώτη φορά ονομάζεται κάποιος ποταμός, θεωρείται ως η πηγή του, όπως στην περίπτωση του ποταμού Δούναβη.
 

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Το πρώτο σκίτσο της Wonder Woman


Το πρώτο σκίτσο του H.G. Peter για την Wonder Woman, ανακτήθηκε πρόσφατα από την περιουσία του, είναι πλέον προς πώληση. Ο Peter ήταν ο αρχικός καλλιτέχνης του χαρακτήρα όταν έκανε την εμφάνισή της στο τεύχος Νο8 του All Star Comics του William Moulton Marston τον Δεκέμβριο του 1941. Αυτό που κάνει το έργο πιο ενδιαφέρον -και πιθανόν πιο πολύτιμο- είναι οι σημειώσεις μεταξύ των Peter και Marston από κάτω του.

Δείτε τις σημειώσεις και περισσότερες λεπτομέρειες στο ComicLink.

Τα χωριά-μινιατούρες του Bourton-on-the-Water


Το Bourton-on-the-Water είναι ένα χωριό και αστική κοινότητα του Gloucestershire στην Αγγλία που βρίσκεται σε μια μεγάλη κοιλάδα μέσα σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Το χωριό είναι γνωστό για την γραφική High Street, που πλαισιώνεται από μεγάλα χόρτα και τον ποταμό Windrush που την διατρέχει. Ο ποταμός διασχίζεται από πολλά χαμηλά, πέτρινα τοξωτά γεφύρια που έχουν οδηγήσει να αποκαλείται το Bourton-on-the-Water "Βενετία του Cotswolds". Το χωριό έχει πληθυσμό περίπου 3.200 κατοίκους, αλλά στην τουριστική περίοδο υπάρχουν περισσότεροι επισκέπτες απ' ότι οι κάτοικοι.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Angel Island: Το άλλο Ellis Island


Το Angel island βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, κοντά στο διάσημο Αλκατράζ. Όπως το Αλκατράζ, είναι κοντά στην ακτή, αλλά περιβάλλεται από δυνατά ρεύματα και κρύα νερά. Αυτό το καθιστά εύκολο στο να το φτάσει κανείς, αλλά δύσκολο να φύγει από εκεί...
 

Ένας steampunk Πήγασος από παλιοσίδερα


Ο καλλιτέχνης Hasan Novrozi δημιούργησε αυτόν τον steampunk Πήγασο -το μυθικό άλογο που ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Μέδουσας και με τη βοήθεια οποίου ο Περσέας αποκεφάλισε τη Μέδουσα- από διάφορα κομμάτια παλιοσίδερα.

Ένα μάτι στον ουρανό


Ο Kien Do συνέλαβε αυτήν την καταπληκτική θέα όπου υπάρχει ένα άνοιγμα στα σύννεφα και που μοιάζει με ένα μάτι στον ουρανό.

Δείτε ακόμη:
Το Μάτι του Δάσους
Το Μάτι του Φεγγαριού
Αυτό και αν είναι μάτι!
Το Μάτι της Αφρικής
Το Μάτι του Σάουρον... έτσι θα μοιάζει ο Ήλιος μας όταν σβήσει

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στα 31.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια του εδάφους καθώς το αεροπλάνο ετοιμαζόταν για προσγείωση στο αεροδρόμιο της Χο Τσι Μινχ City στο Βιετνάμ.

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Η πρώτη φωτογραφία εκτέλεσης σε ηλεκτρική καρέκλα


Η πιο πάνω φωτογραφία αποκαλείται η πιο διάσημη tabloid φωτογραφία στα 1920. Είναι η πρώτη φωτογραφία που δείχνει εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα και τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Tom Howard στην εκτέλεση της Ρουθ Σνάιντερ στις 12 Ιανουαρίου του 1928.

Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Αυτές οι χορδές με τους κόμπους είναι ένα εξελιγμένο εργαλείο υπολογισμού των Ίνκας


Ένα όμορφο, μαθηματικό εργαλείο 500 ετών.

Το σύστημα ονομάζεται quipu και εξυπηρετούσε μια μάλλον διαφορετική λειτουργία απ' ότι ο άβακας. Δεν ήταν υπολογιστής αλλά συσκευή αποθήκευσης. Δεν ήταν μόνο η λειτουργία της συσκευής που το έκανε ασυνήθιστο, αλλά και το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αναπτύχθηκε πριν από κάποιο σύστημα γραφής. Έτσι αποτελεί και ένα σύστημα αρχείων.

Για να καταγραφεί ένας αριθμός στο quipu, δένονταν ένας συνδυασμός διαφορετικών κόμπων σε διάφορα μεγέθη για να δηλώσουν τον αριθμό σε κάθε μέρος. Μόλις ένας αριθμός καταγραφόταν σε μία μόνο χορδή, ή για συνδυαστικές μετρήσεις σε πολλές χορδές, αυτοί οι αριθμοί μπορούσαν να συγκεντρωθούν μαζί με άλλους, όπως στο παράδειγμα της φωτογραφίας. Τα χρώματα των χορδών μπορούσαν έπειτα να χρησιμοποιηθεί για να διαχωρίσουν και να παρακολουθεί κάποιος όλες τις διαφορετικές τις μετρήσεις ακόμη περισσότερο, όπως ο αριθμός των βοοειδών στην περιοχή ή και πιο φιλοσοφικές ανησυχίες.

Το quipu είναι αλήθεια ότι δεν ήταν εύκολο στη χρήση,γι' αυτό και κατά κύριο λόγο αφέθηκε στους έμπειρους: οι πρώιμοι βασιλικοί μαθηματικοί ονομάζονταν quipucamayocs, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τις μετρήσεις και τη διατήρηση των αρχείων.

Μια ανάλυση για το quipu εδώ

Μια αίτηση εγγραφής στην Kου Kλουξ Kλαν από το 1921


Τυπωμένη από το Klu Klux Press, αυτή η αίτηση που χρονολογείται στα 1921, είχε ταχυδρομηθεί σε όσους οι φίλοι τους πίστευαν ότι είχαν προοπτικές να ενταχθούν στην οργάνωση.

Απάντησε ειλικρινά, βεβαίωσε δηλαδή ότι δεν είσαι της "έγχρωμης φυλής" και ότι πιστεύεις στις αρχές της αγνού αμερικανισμού και της λευκής υπεροχής. Επίσης, αν είσαι μέλος κάποιας άλλης μυστικής, ανατριχιαστικής αδελφότητας που συγκεντρώνεται στο δάσος τα μεσάνυχτα μπορεί να βοηθήσει στη ένταξή σου...

Περισσότερα εδώ

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

5 εικονικές τοποθεσίες από κλασικά μουσικά άλμπουμ


Καθώς η μουσική γίνεται σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακό αγαθό, οι ημέρες των ανεξίτηλων εξώφυλλων των άλμπουμ γίνονται όλο και σπάνια. Ωστόσο, κάποια εξώφυλλα είναι τόσο εικονικά που εξακολουθούν να δείχνουν πως είναι ένα ξεχωριστό σχέδιο. Πολλά από τα πιο αξέχαστα εξώφυλλα απεικονίζουν πραγματικές τοποθεσίες που μπορεί κανείς να επισκεφθεί.

Κάπως έτσι θα ήταν ο νυχτερινός ουρανός 10 δισεκατομμύρια χρόνια πριν


Ο Ήλιος μας υπάρχει μόλις εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια -πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόλαβε τα πρώτα χρόνια του Γαλαξίας μας. Αν κάποιος από εμάς βρισκόταν σε κάποιον πλανήτη 10 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ο Γαλαξίας μας ήταν σχετικά νέος, ο νυχτερινός ουρανός θα ήταν εντελώς διαφορετικός από αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Lauterbrunnen: Η κοιλάδα με τους 72 καταρράκτες


Κρυμμένο στο Bernese Oberland των ελβετικών Άλπεων, περίπου 70 χλμ νοτιοανατολικά της Βέρνης, βρίσκεται η κοιλάδα του Lauterbrunnen, που θεωρείται μία από τις ομορφότερες κοιλάδες στην Ευρώπη.
 

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ένας 12όροφος πύργος βγαλμένος σαν από παραμύθι


Η ιστορία λέει ότι ο πρώτος ιδιοκτήτης του παράξενου αυτού κτιρίου στο Willow της Αλάσκα έχτισε ο σπίτι του λίγο μετά από μια φωτιά στο δάσος με πεντακάθαρη θέα προς το όρος McKinley και το Denali National Park.

Τι μπορεί να αγοράσει κανείς με ένα μπουκάλι βότκα;


Στην εικόνα πιο πάνω βλέπουμε μια vintage σοβιετική αφίσα που δείχνει τι θα μπορούσε να αγοράσει κανείς με ένα μπουκάλι βότκα εκείνη την εποχή. Ήταν μια προπαγάνδα κατά του προβλήματος του αλκοολισμού, του στυλ, "Κοίτα πόσα πράγματα μπορείς να αγοράσεις αντί για ένα μπουκάλι βότκα!".

Σύμφωνα λοιπόν με την αφίσα, εκείνη την εποχή, στα 1970, μπορούσε κανείς να αγοράσει 400 γραμμάρια κρέας, 2 κιλά πατάτες, 3 μήλα, 2 κιλά ψωμί και δυο μπουκάλια γάλα.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Το πασχαλινό έθιμο του κατάβρεγμα των κοριτσιών στην Ουγγαρία


Μια πασχαλινή παράδοση στην Ουγγαρία έχει να κάνει με το κατάβρεγμα με κουβά γυναικών που είναι σε ηλικία γάμου. Την Δεύτερη ημέρα του Πάσχα, οι γυναίκες είναι ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές και οι νέοι τις καταβρέχουν με νερό.

Το έθιμο όμως δεν περιορίζεται μόνο στην Ουγγαρία, όπου ονομάζεται Vízbevető. Στην Πολωνία, είναι γνωστό ως Śmigus-Dyngus, ενώ υπάρχουν παραλλαγές του και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σε μερικά μέρη, δεν χρειάζεται κάποια γυναίκα να είναι ντυμένη για να την καταβρέξουν. Σε άλλες, λίγο άρωμα αντικαθιστά το βρέξιμο. Παραδοσιακά, τα κορίτσια θα πρέπει να επιστρέψουν την εύνοια την επόμενη ημέρα, αλλά στην πραγματικότητα, όλες οι ανοησίες συμβαίνουν την ίδια εκείνη ημέρα.

Το έθιμο είναι ένα προ-χριστιανικό τελετουργικό καθαρισμού και για την εύνοια της γονιμότητας.

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Φωτογραφία μιας άλω, σύνθεση από μια ηλιακή και μια σεληνιακή


Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ένα ηλιακό και ένα σεληνιακό halo δίπλα-δίπλα. Χτες, οι συνθήκες στον ουρανό πάνω από το Östersund της Σουηδίας ήταν ιδανικές για άλω, έτσι ο αστροφωτογράφος Göran Strand φωτογράφισε μια ηλιακή 22°.

Μια γέφυρα του 19ου αιώνα και η αντανάκλασή της σχηματίζουν έναν τέλειο κύκλο


Ανάμεσα στα καταπράσινα φυλλώματα Kromlauer Park της γερμανικής πόλης Kromlau, βρίσκεται μια τοξωτή γέφυρα γνωστή ως Rakotzbrücke ή οποία κατασκευάστηκε ειδικά για να δημιουργεί έναν κύκλο, όταν αντανακλάται στα νερά από κάτω της.

Σμύρνη: Οι... μόρτηδες αλλά και τα Μορτάκια. Η προέλευση της λέξης, η πανώλη και ο Βαρδιάνος!


Αναζητούν χρόνια τώρα οι γλωσσολόγοι και οι λεξικογράφοι την προέλευση της λέξης «μόρτης», η οποία στις ημέρες μας έφθασε να σημαίνει τον άνθρωπο του δρόμου, αυτόν που ζει με ύποπτους ή ανέντιμους τρόπους, τον μάγκα, το αλάνι.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Un Regard Oblique (Μια Λοξή Ματιά)


Καμία άλλη φωτογραφία δεν έχει αναλυθεί τόσο πολύ. Η παραπάνω φωτογραφία, η "Un Regard Oblique", είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, της ψυχανάλυσης και των Σπουδών Φύλου, απ' όταν την τράβηξε ο Robert Doisneau το 1948.

Οι τελευταίες σωζόμενες βιβλιοθήκες με αλυσίδες


Κατά τον Μεσαίωνα, τα βιβλία ήταν πολύ σπάνια και παρά το ότι πολλοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να μοιράζονται τις γνώσεις τους, δεν εμπιστεύονταν το κοινό. Έτσι, γεννήθηκαν οι βιβλιοθήκες με τις αλυσίδες και παρά το ότι πολλές από αυτές τις συλλογές έχουν χαθεί, υπάρχουν μερικές πολύ σπάνιες, οι οποίες είναι όπως πριν από μερικούς αιώνες.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Αστροναύτες συλλαμβάνουν τρομακτικές φωτογραφίες του υπερ-τυφώνα Maysak από το διάστημα


Μετά την εισβολή στη Μικρονησία πριν από λίγες ημέρες, ο Maysak μετατράπηκε σε υπερ-τυφώνα και αναμένεται να απειλήσει τις Φιλιππίνες αυτό το Σαββατοκύριακο. Στις αρχές της εβδομάδας ο ο Maysak βαθμολογήθηκε στο επίπεδο 5 των τυφώνων με συνεχείς ανέμους ταχύτητας 257 χλμ/ώρα.

Ένας κυκλώνας γίνεται ένα υπερ-τυφώνας όταν οι συνεχείς άνεμοι ανέρχεται τα 241 χλιμ/ώρα. Ο τελευταίος υπερ-τυφώνας ήταν ο Mitag το Μάρτιο του 2002. Οι αναφορές λένε ότι ο Maysak θα είναι ασθενέστερος όταν φτάσει στις Φιλιππίνες, αλλά οι προειδοποιήσεις συνεχίζονται σε όσους βρίσκονται στην πορεία του.

Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρατηρούν τον τυφώνα από το διάστημα, τραβώντας φωτογραφίες της τρομακτικής καταιγίδας μαζί με το γιγαντιαίο, εύρους 15 ναυτικών μιλίων, "μάτι" του τυφώνα.





από: twisted sifter