Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Tió de Nadal: ένα παράξενο χριστουγεννιάτικο έθιμο από την Καταλονία


Τα Χριστούγεννα είναι γεμάτα με τελετουργικά που έχουν σωθεί εδώ και πολλές γενιές και σήμερα πλέον φαντάζουν παράξενα. Μερικές παραδόσεις είναι απομεινάρια μιας εποχής που η περίοδος των Χριστουγέννων συνδέεται περισσότερο με τις πιο σκοτεινές μέρες του χρόνου και το κρύο του χειμώνα.

Για παράδειγμα, στην Καταλονία, αλλά και σε άλλα μέρη της Ισπανίας, ένα τέτοιο διαδεδομένο έθιμο των ημερών είναι ο Tió de Nadal -σε ελεύθερη μετάφραση "χριστουγεννιάτικο κούτσουρο".



Σύμφωνα με τον καταλανικό μύθο, το Κούτσουρο φέρνει μικρά δώρα τα Χριστούγεννα (τα μεγάλα τα φέρνουν οι Τρεις Σοφοί) με τον ίδιο τρόπο που έρχονται και σε μας, κάτω από το δέντρο. Αρχικά, ο Tió de Nadal ήταν ένα κομμάτι νεκρού ξύλου, αλλά πλέον έχει πρόσωπο, μύτη, δυο μικρά πόδια και ένα μικρό κόκκινο καπέλο -την τοπική barretina.


Τίποτα το παράξενο μέχρι στιγμής, θα σκεφτεί λογικά κάποιος. Όλα ξεκινούν από την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 8 Δεκεμβρίου. Η παράδοση αναφέρει ότι από εκείνη την ημέρα, τα νοικοκυριά αρχίζουν να "ταΐζουν" -με καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και νερό- το κούτσουρο κάθε βράδυ και το ντύνουν με μια μικρή κουβέρτα, ώστε να είναι ζεστό κατά τη διάρκεια των ψυχρών εβδομάδων πριν από τα Χριστούγεννα.

Μετά από εβδομάδες σίτισης, την παραμονή των Χριστουγέννων τοποθετούν το κούτσουρο στο τζάκι, με το πρόσωπό του να κοιτάζει προς τα πάνω. Στη συνέχεια, τα μέλη της οικογένειας χτυπούν εκ περιτροπής το κούτσουρο με ένα ραβδί και το διατάζουν να... αφοδεύσει δώρα, καραμέλες και γκοφρέτες και όχι κάποια βρωμερή ρέγγα. Από αυτό, το έθιμο ονομάζεται και Caga tió, δηλαδή το κούτσουρο που αφοδεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου