Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Η ζωή της κυρίας Claus, της συζύγου του Άι Βασίλη

Εικονογράφηση από το βιβλίο Lill's Travels in Santa Claus Land and Other Stories - πηγή

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μπορεί να λένε τη σύζυγο του Άι-Βασίλη (μιλάμε για τον Santa Clauss, για να μην παρεξηγηθούμε με τον Ορθόδοξο).



Ερώτηση παγίδα ήταν η πιο πάνω. Όχι μόνο η κα Claus δεν έχει όνομα, αλλά η ταυτότητά της είναι τόσο συνδεδεμένη με εκείνη του συζύγου της που είναι γνωστή επειδή μαλώνει τα ξωτικά, ψήνει μπισκότα και βοηθάει στη συναρμολόγηση των παιχνιδιών. Από τότε που εμφανίστηκε πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα, η κα Claus είναι ένας δευτερεύον χαρακτήρας που ζει στη σκιά του διάσημου, εργασιομανή συζύγου της. Αλλά στην πορεία υπήρξαν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι ένα ανεξάρτητο πρόσωπο -μέχρι και προτάσεις έγιναν για το ποιο θα μπορούσε να είναι το όνομά της.

Η πρώτη εμφάνιση της κας Claus έγινε στο παιδικό βιβλίο του 1878 "Lill's Travels in Santa Claus Land and Other Stories". Στο βιβλίο, η μικρή Lill πηγαίνει μια βόλτα πέρα από τον οικογενειακό οπωρώνα και συναντά ένα τοίχος που εκτείνεται μέχρι τον ουρανό. Η μικρή τον ακολουθεί και βρίσκεται στη Γη του Άι-Βασίλη, όπου συναντά "μια κυρία που κάθεται σε ένα χρυσό γραφείο η οποία γράφει σε ένα μεγάλο βιβλίο".

Αυτή η απροσδιόριστη γυναίκα, την οποία η αδελφή της Lill, η Effie, εικάζει ότι είναι "η κα Claus", είναι ουσιαστικά η γραμματέας του Άι-Βασίλη. Η Lill βλέπει έναν μεγάλο άνδρα με κόκκινα ρούχα να παρατηρεί τα παιδιά με ένα τηλεσκόπιο. Ο άντρας υπαγορεύει τα άτακτα και τα καλά παιδιά στην κα Claus ώστε αυτή να τα καταγράψει.

Το 1889 η κα Claus έρχεται στο προσκήνιο στο ποίημα της Katherine Lee Bates "Goody Santa Claus on a Sleigh Ride". Το ποίημα υποτίθεται ότι είναι αφήγηση της ίδιας της κα Claus, στην οποία δίνεται το όνομα "Goody", που σημαίνει Καλή Σύζυγος, μια ευγενική μορφή του "κυρία".

Τον 20ο αιώνα, οι ιστορίες που επικεντρώνονται στην κα Claus έχουν πάντα τις ίδιες ιστορίες: η σύζυγος του Santa παίρνει το έλκηθρό του την Παραμονή των Χριστουγέννων, είτε κρυφά ενώ εκείνος κοιμάται, ή από ανάγκη, λόγω του ότι εκείνος είναι άρρωστος ή τραυματισμένος. Ντύνεται με τα ρούχα του, βάζει μαξιλάρια στο πουκάμισο και κάνει το γύρο του κόσμου δίνοντας τα δώρα.

Όχι, ο καλός Άι Βασίλης δεν πνίγει την αγαπημένη του σύζυγο! Ταχυδρομική κάρτα του 1919 - πηγή

Το ότι η κα Claus μοιράζει τα δώρα, ενώ ο Άι Βασίλης κοιμάται εδραιώθηκε το 1914 σε ένα μονόπρακτο κωμικό θεατρικό έργο με τίτλο Mrs. Santa Claus, Militant. Στην ιστορία, η κα Claus μοιράζει τα δώρα επειδή δεν της αναγνωρίζουν τη σκληρή δουλειά της.

Η πιο ριζοσπαστική εικόνα της κα Claus έρχεται το 1970 σε ένα χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με τίτλο "Santa Claus is Comin' to Town". Το πρόγραμμα αφηγείται την ιστορία του Kris Kringle, ενός θαρραλέου κοκκινομάλλη άντρας που θα γίνει ο Άι Βασίλης. Ο Kringle ταξιδεύει στην πόλη Sombertown, όπου έχουν απαγορευτεί τα παιχνίδια. Εκεί γνωρίζεται με μια δασκάλα ονόματι Miss Jessica που θα γίνει τελικά η κα Claus.

Η κα Claus εμφανίζεται επίσης σε βιβλία του 21ου αιώνα όπως το A Bit of Applause for Mrs. Claus (2003), το The Story of Mrs. Santa Claus (2007) και το What Does Mrs. Claus Do? (2008).

Όσο για το όνομά της, σε μια τηλεταινία του 1996 η και Claus ονομάζεται Anna. Σε ένα παιδικό βιβλίο του 2011 για την καταγωγή της κα Claus, την βαφτίζουν Annalina, ενώ στο The Autobiography of Santa Claus του 2006, ο Santa αναφέρεται στη σύζυγό του ως Layla.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου