Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Κιριμπάτι, η πραγματική γη του Ανατέλλοντος Ήλιου

Το Κιριτιμάτι - πηγή

Όταν ο ήλιος δύσει στην Ελλάδα το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου και θα θέλουμε λίγες ώρες μέχρι την άφιξη του νέου έτους, μια μικρή νησιωτική χώρα θα έχει ήδη υποδεχτεί το 2016. Μιλάμε για το Κιριμπάτι το οποίο, μετά τον επανασχεδιασμό της Διεθνούς Γραμμής Ημερομηνίας το 1995, είναι η πιο ανατολική χώρα στον κόσμο και ήταν το πρώτο κράτος που υποδέχθηκε το έτος 2000 και τη νέα χιλιετία (το νησί Καρολίνα μετονομάστηκε γι' αυτό το λόγο σε Νήσο της Χιλιετίας, Millennium Island). Το kirr-i-bas, στην γκιλμπερτιανή γλώσσα, επισήμως Δημοκρατία του Κιριμπάτι, είναι ένα από τα πρώτα μέρη στη γη που βλέπουν τις πρώτες ακτίνες του ανατέλλοντος ηλίου. Η ζώνη ώρας της χώρας είναι μέχρι και 14 ώρες μπροστά από την UTC (Coordinated Universal Time, Συγχρονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος).



Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας - πηγή

Η χώρα (ανήκει στην Ωκεανία) συμπεριλαμβάνει 33 ατόλες και κοραλλιογενούς υφάλους βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, έχει συνολική έκταση 811 τετ. χλμ και εκτείνεται σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια τετ. χλμ επιφάνειας νερού. Αποτελείται από 3 νησιωτικά συμπλέγματα: τα νησιά Γκίλμπερτ, τα νησιά της Γραμμής Ισημερινού και τα νησιά του Φοίνικα. Το Κιριτιμάτι (388 τετ. χλμ) είναι το μεγαλύτερο νησί του κράτους, καθώς και η μεγαλύτερη ατόλη του Ειρηνικού. Γεωγραφικά, τα Νησιά της Γραμμής βρίσκονται νότια των νησιών της Χαβάης των ΗΠΑ και θα έπρεπε λογικά να είναι στην ίδια ζώνη ώρας. Αλλά αυτό δεν ισχύει μιας και η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας δεν είναι ευθεία γραμμή, αλλά τεθλασμένη.

Το νησί Καρολίνα που μετονομάστηκε σε Νήσο της Χιλιετίας (Millennium Island) - πηγή

Το Κιριμπάτι πριν από το 1995, χωρίζονταν από τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας και τα νησιά είχαν μια χρονική διαφορά 24 ωρών. Για να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, ο πρόεδρος του Κιριμπάτι ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 1995, η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας στο εξής θα μετακινούνταν προς τα ανατολικά. Έτσι, το Κιριμπάτι έγινε το πρώτο κράτος που υποδέχτηκε την 3η χιλιετία.

Η κάμψη της Διεθνούς Γραμμής Ημερομηνίας δημιούργησε μια νέα ζώνη ώρας UTC, την +14, που δεν υπήρχε μέχρι τότε. Η νέα εξέλιξη σήμαινε ότι ορισμένα μέρη είχαν μεταφερθεί χρονικά μέχρι και 26 ώρες πίσω ή και περισσότερο από μια ημέρα.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες αποδεκτές χρονικές ζώνες, το πρώτο μέρος που καλωσορίζει το νέο έτος είναι το Κιριμπάτι, ενώ το ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία (εκτός από τα Νησιά Τσάταμ) και η Δημοκρατίας των Φίτζι. Στη συνέχεια είναι η Τόνγκα, ενώ η Δυτική Σαμόα και το Τοκελάου ακολουθούν με μια ώρα καθυστέρηση. Η πρώτη μεγάλη πόλη που υποδέχεται πρώτη τη νέα χρονιά είναι το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ενώ το τελευταίο μέρος που γιορτάζει την άφιξη του νέου έτους είναι η ακατοίκητη νήσος Μπέικερ και το νησί Χάουλαντ, που ανήκουν στις ΗΠΑ.

Η Αμερικάνικη Σαμόα, το τελευταίο μέρος που βλέπει τη νέα χρονιά - πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου