Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Μαντάμ Τισό

Η Τισό σε ηλικία 20 ετών - πηγή

Η Μαντάμ Τισό (Marie Tussaud) ήταν δημιουργός του ομώνυμου μουσείου των κέρινων ομοιωμάτων στο Λονδίνο. Η πρώτη της μόνιμη έκθεση ήταν στη Baker Street το 1835. Σήμερα, το Μουσείο της Μαντάμ Τισό επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις (εκτός από το Λονδίνο). Εκθέματα υπάρχουν στο Άμστερνταμ, το Χονγκ Κονγκ, το Λας Βέγκας, την Κοπεγχάγη και τη Νέα Υόρκη.



Γεννήθηκε ως Marie Grosholtz στο Στρασβούργο, την 1η Δεκεμβρίου του 1761. Μετά το θάνατο του πατέρα της (σκοτώθηκε στον Επταετή Πόλεμο), η μητέρα της εργάστηκε στο σπίτι του Dr. Philippe Curtius, ο οποίος ήταν γιατρός και έφτιαχνε ομοιώματα, με ανατομικές λεπτομέρειες. Ο Curtius εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1765 και τον ακολούθησαν δύο χρόνια μετά η Μαρί με τη μητέρα της. Ο Curtius δίδαξε στην Τισό την τέχνη της δημιουργίας κέρινων ομοιωμάτων. Το πρώτο της κέρινο ομοίωμα ήταν του Βολταίρου (1777), ενώ μεταξύ άλλων έφτιαξε και τα ομοιώματα του Ζαν Ζακ Ρουσσώ και του Φραγκλίνου. Μετά το θάνατο του Curtius το 1794 η συλλογή των κέρινων ομοιωμάτων κληροδοτήθηκε στη Μαρί. Παντρεύτηκε το 1795, με τον Francois Tussaud και απέκτησαν δύο παιδιά. Το 1802, η Τισό έφυγε στο Λονδίνο με τον έναν της γιο.

Δείτε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το Μουσείου.

Στο μουσείο υπάρχει το κέρινο πορτραίτο της. Είναι δική της δημιουργία, 8 χρόνια πριν πεθάνει - πηγή

Έγινε τόσο γνωστή για τη δουλειά της που κλήθηκε για να συμμετάσχει στης αυλή του Λουδοβίκου ΙΣτ' και της Μαρίας Αντουανέτας για να διδάξει την τέχνη της στην αδελφή του βασιλιά. Κατέληξε όμως κάνοντας μάσκες θανάτου του πρώην εργοδότες της όταν εκείνος εκτελέστηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Το 2010, ο Όζι Όσμπορν πόζαρε ο ίδιος ως ομοίωμά του και τρόμαζε ανυποψίαστους επισκέπτες.

Το 1940, το Μουσείο του Λονδίνου χτυπήθηκε από τις γερμανικές βόμβες. Περισσότερα από 350 ομοιώματα καταστράφηκαν.

Το 2008, ένα Γερμανός πέρασε την ασφάλεια του μουσείου στο Βερολίνο, την ημέρα των εγκαινίων, και ξερίζωσε το κεφάλι του Χίτλερ. Μια ταμπέλα έλεγε ότι απαγορεύεται ή λήψη φωτογραφιών του ομοιώματος, αλλά δεν διευκρίνιζε ότι απαγορεύεται και ο αποκεφαλισμός!

Το μουσείο ήθελε να κάνει ομοίωμα της Μητέρας Τερέζας, αλλά η ίδια τους αρνήθηκε. Κανείς άλλος από τους εν ζωή δεν το έχει κάνει. Επέμενε ότι τα έργα της ήταν πιο σημαντικά από τη φυσική παρουσία της.

Χρειάζονται περίπου 150 μετρήσεις από τους καλλιτέχνες του μουσείου για να δημιουργηθεί ένα καλό ομοίωμα του προσώπου που θα απεικονίζεται. Μερικές φορές, οι διάσημοι κάθονται για μετρήσεις πάνω από μία φορά. Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει κάμποσες διαφορετικές πόζες όλα αυτά τα χρόνια.

Όλα οι φιγούρες είναι στην πραγματικότητα 2% μεγαλύτερες από τα κανονικά πρόσωπα και αυτό γιατί τόσο αναμένεται να μαζέψει το ομοίωμα κατά τη διαδικασία.

Η μικρότερη φιγούρα του μουσείου είναι η Τίνκερμπελ. Κάπου-κάπου φτιάχνουν και φανταστικές φιγούρες όπως η Tinkerbell, ή ο Σρεκ, ο Burger King και ο Απίθανος Hulk.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου