Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

"Πού είμαι ο υπόλοιπος;" Τμήματα διάσημων που έχουν χαθεί ή κλαπεί


Διάφορα μέρη του σώματος κάποιου που πέθανε μπορεί να εξαφανιστούν μετά το θάνατο του.



Δείτε ακόμη:
Η παράξενη ιστορία των μαλλιών του Έντγκαρ Άλαν Πόε μετά το θάνατο του
10 διάσημοι και οι μεταθανάτιες περιπέτειες τους

Τα οστά του Μεγάλου Βασιλείου

Ο Βασίλειος Καισαρείας, γνωστός και ως Μέγας Βασίλειος ή Άγιος Βασίλης, ήταν Έλληνας επίσκοπος της Καισαρείας στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Ήταν Πατέρας της Εκκλησίας, κορυφαίος θεολόγος του 4ου αιώνα και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, που θεωρούνται προστάτες της παιδείας.

Ο Μέγας Βασίλειος θάφτηκε στα Μύρα, σήμερα τμήμα της Τουρκίας. Το 1087, οι αρχές του Μπάρι της Ιταλίας προσέλαβαν πειρατές ώστε να κλέψουν τα οστά του αγίου. Οι πειρατές κατάφεραν να πάρουν περίπου τα μισά από αυτά, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται στο Μπάρι. Το υπόλοιπο οστά κλάπηκαν από Βενετούς ναυτικούς 10 χρόνια αργότερα κατά τη διάρκεια της Α' Σταυροφορίας και μεταφέρθηκαν σε μια εκκλησία. Το 2009 η Τουρκία απαίτησε τα οστά πίσω από την Ιταλία.


Το πέος του Ναπολέοντα


Σύμφωνα με κάποιους ισχυρισμούς το πέος του Γάλλου μονάρχη αφαιρέθηκε κατά την αυτοψία του το 1821 και δόθηκε σε έναν ιερέα. Το όργανο κατέληξε στα χέρια ενός ουρολόγου στο Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος πλήρωσε 3.000 δολάρια το 1977 για να το αποκτήσει. Αυτό το έκρυψε κάτω από το κρεβάτι του για 30 χρόνια και τελικά κατέληξε στην κόρη του που το κληρονόμησε μετά το θάνατό του.


Ο εγκέφαλος του Μουσολίνι


Για να ακριβολογούμε, το μισό απ' αυτό. Μετά την εκτέλεση του φασίστα ηγέτη και την κατάληψη της Ιταλίας στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η αμερικανική κυβέρνηση αφαίρεσε μέρος του εγκεφάλου του Μουσολίνι, δήθεν για να το μελετήσει, αλλά κυρίως ως... τρόπαιο νίκης. Οι Αμερικανοί επέστρεψαν τον εγκέφαλο στη χήρα του Μουσολίνι το 1966.


Το πτώμα του Τόμας Πέιν


Το 1819, 10 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα -πέθανε πάμπτωχος, χωρίς φίλους και με προβλήματα αλκοολισμού στο Μανχάταν- του φυλλαδίου "Κοινή Λογική" (Common Sense, 1776), ένας θαυμαστής του ονόματι William Cobbett ξέθαψε τα οστά του συγγραφέα και τα μετέφερε στην Αγγλία για να στήσει ένα μνημείο. Οι προσπάθειες του όμως για να συγκεντρώσει χρήματα για την ταφή του Πέιν απέβησαν άκαρπες και το μόνο που κατάφερε ήταν να παραμείνουν τα οστά σε έναν μπαούλο στην σοφίτα του. Έτσι πίστευαν όλοι δηλαδή. Μετά το θάνατο του Cobbett το 1835, μια έρευνα στα υπάρχοντά του, αποκάλυψε ότι τα οστά του Πέιν έλλειπαν και ακόμα αγνοούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου