Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Η ιστορία του τουρτοπόλεμου στον κινηματογράφο


Ο σεναριογράφος Anton Chekhov παρατήρησε κάποτε ότι αν εμφανιστεί ένα όπλο κάποια στιγμή σε κάποιο θεατρικό έργο στην πρώτη σκηνή, θα υπάρξει πυροβολισμός μετά από ένα ή δυο το πολύ δευτερόλεπτα. Ομοίως, οι φανατικοί της κωμωδίας, ξέρουν ότι αν κάνει την εμφάνισή της μια τούρτα σε μια ταινία, τελικά η τούρτα θα καταλήξει στο πρόσωπο κάποιου.



Όπως το να γλιστράει κάποιος από μια μπανανόφλουδα, έτσι και ο τουρτοπόλεμος είναι μια από τις πιο διάσημες σκηνές στις κωμωδίες. Εμφανίζεται σε καρτούν, εκπομπές και ταινίες και η αρχή του έγινε πριν από πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με το Hopes&Fears, η πρώτη γνωστή σκηνή με τουρτοπόλεμο εμφανίστηκε στην ταινία του 1909 "Mr. Flip" (δείτε το βίντεο που ακολουθεί), όπου ένας αντιπαθητικός γενικός διευθυντής κάποιου καταστήματος δέχεται μια τούρτα στο πρόσωπό του. Αν και η συγκεκριμένη ταινία έχει ξεχαστεί, άλλοι σκηνοθέτες της εποχής εμπνεύστηκαν από την σκηνή. Σχεδόν αμέσως, ο τουρτοπόλεμος έγινε σταθερά του βωβού κινηματογράφου. Ακριβώς όπως το κυνηγητό από την αστυνομία (που έγινε διάσημο από τους φανταστικούς, ανίκανους αστυνομικούς Keystone Kops), ένας επικός τουρτοπόλεμος ήταν ένας εύκολος τρόπος για να κλείσει μια ταινία.



Με την εμφάνιση των ταινιών με ήχο στη δεκαετία του 1930, ο τουρτοπόλεμος είχε αγιοποιήθηκε -ήταν σχεδόν απαίτηση σε ταινίες του Τρίο Στούτζες ή των Our Gang. Για την ακρίβεια το Τρίο Στούτζες είχε δυο, στο In the Sweet Pie and Pie (1941) και το Pies and Guys (1958).

Στις δεκαετίες του '60 και του '70, οι κινηματογραφιστές σκηνοθετούν ακόμα τουρτοπόλεμους, αν και αρχίζουν να ξεφτίζουν σαν σκηνές. Μετά από μισό αιώνα, ο τουρτοπόλεμος είχε ξεπεραστεί. Για παράδειγμα, στην ταινία του Μελ Μπρουκς "Blazing Saddles" (1974, Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες), είναι ταυτόχρονα διασκεδαστικός ο τουρτοπόλεμος αλλά και σατιρίζει την εξάρτηση του Χόλιγουντ από αυτές τις σκηνές στην κωμωδία.

Όμως, ο Μπρουκς δεν ήταν ο πρώτος που σατίρισε τον τουρτοπόλεμο. Την αρχή είχε κάνει ο Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία του "Behind the Screen" (1916, Πίσω από την οθόνη). Η ταινία του Τσάπλιν δείχνει μια ομάδα ηθοποιών που εξασκούνται στο πέταμα της τούρτας με την σαρκαστική λεζάντα, "Το τμήμα κωμωδίας - προβάρει μια νέα ιδέα".

Σήμερα, ο τουρτοπόλεμος φαίνεται να έχει χάσει πολύ σε δημοτικότητα, αλλά σίγουρα δεν έχει εξαφανιστεί. Τις τελευταίες δεκαετίες, συνεχίζει να εμφανίζεται σποραδικά σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές.

Να μην ξεχνάμε και τον Καλό μας Άνθρωπο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου