Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

1853: Το πρώτο photobombing (;)


Η πιο πάνω φωτογραφία είναι της Mary Dillwyn και είναι από το 1853 περίπου. Αν προσέξετε, αριστερά και πίσω από τις κυρίες (η Sally και η κα Reed, όπως αναφέρεται) φαίνεται ένας νεαρός. Είναι λοιπόν αυτήν η φωτογραφία, η πρώτη με photobombing στην ιστορία;



Δείτε ακόμη:
Οι 20 πρώτες φωτογραφίες διαφόρων πραγμάτων
Το 1851, ο Levi Hill ισχυρίστηκε πως εφηύρε την έγχρωμη φωτογραφία. Ήταν διάνοια ή απατεώνας;
Ποιο ήταν το πρώτο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα;

Η Dillwyn λέγεται ότι είναι η πρώτη φωτογράφος της Ουαλίας. Αγαπημένα της θέματα ήταν τα λουλούδια, τα ζώα, φίλοι της και η οικογένειά της.

Ήταν η μικρότερη αδερφή του πιο γνωστού φωτογράφου John Dillwyn Llewelyn ο οποίος ανέπτυξε νέες φωτογραφικές τεχνικές. Οι περισσότερες φωτογραφίες της Dillwyn είναι μικρές καλοτυπίες (calotypes), καθιστώντας την την πρώτη γυναίκα φωτογράφο της Ουαλίας.

Περί καλοτυπίας

Η ονομασία "καλοτυπία"(calotype) προήλθε από τις ελληνικές λέξεις "καλός" και "τύπος", με την έννοια της "καλής εκτύπωσης".

Τα πρώτα πειράματα πάνω σε φωτοευαίσθητα υλικά χρονολογούνται περίπου στις αρχές του 18ου αιώνα και ανήκουν στον Γιόχαν Χάινριχ Σούλτσε (Johann Heinrich Schulze). Αργότερα, ο Γάλλος ερευνητής Νικηφόρος Νιέπς (Nicéphore Niépce) επανέλαβε την αποτύπωση μιας αρνητικής εικόνας, με την ίδια όμως δυσκολία στερέωσης της στο χαρτί. Το 1826 ωστόσο, κατάφερε να αποτυπώσει απευθείας σε "θετικό" την πρώτη φωτογραφία της ιστορίας, χάρη στη χρήση ενός παραγώγου του πετρελαίου. Παράλληλα με τον Niépce, ο αυτοαποκαλούμενος ζωγράφος Λουί Ζακ Μαντ Νταγκέρ (Louis Jacques Mande Daguerre) και εφευρέτης του προδρόμου του κινηματογράφου (Diorama), πειραματιζόταν επίσης με την τεχνική της φωτογραφίας και ήταν ο ίδιος που πρότεινε στον Νιέπς να συνεργαστούν εμπορικά. Αν και ο Νταγκέρ δεν είχε ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις, μετά το θάνατο του Νιέπς, επιδόθηκε στην τελειοποίηση της μεθόδου του και τελικά τα κατάφερε, επινοώντας τη μέθοδο της νταγκεροτυπίας, την οποία ανακοίνωσε και επίσημα το 1839 στην Ακαδημία Επιστημών και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Νωρίτερα από τον Νταγκέρ, ο Άγγλος λόγιος και επιστήμονας Ουίλιαμ Φοξ Τάλμποτ (William Fox Talbot) είχε ανακαλύψει μια άλλη αντίστοιχη μέθοδο, την οποία είχε κρατήσει μυστική. Μετά τη γνωστοποίηση της νταγκεροτυπίας, έσπευσε να την ανακοινώσει, ερχόμενος και σε ρήξη με τον Νταγκέρ σχετικά με την πατρότητα της φωτογραφίας. Ο Τάλμποτ ονόμασε αρχικά την τεχνική του καλοτυπία αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε ταλμποτυπία. Επρόκειτο ουσιαστικά για την δημιουργία μιας ενδιάμεσης αρνητικής εικόνας, που αργότερα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή της θετικής, πραγματικής εικόνας. Η καλοτυπία υστερούσε σε ποιότητα έναντι της νταγκεροτυπίας, ωστόσο αυτό ήταν λογικό καθώς χρησιμοποιούσε χαρτί σαν βάση για το αρνητικό με αποτέλεσμα η υφή του να διακρίνεται πάνω στη φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου