Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

10 επιτραπέζια παιχνίδια που έπαιζε ο κόσμος πριν από τον 20ο αιώνα


Το να περνάει όμορφα και διασκεδαστικά μια οικογένεια δεν είναι κάτι το καινούργιο. Τα επιτραπέζια παιχνίδια υπάρχουν εδώ και πολλούς αιώνες. Υπάρχουν αποδείξεις ότι το αιγυπτιακό παιχνίδι Senet χρονολογείται εδώ και 5.000 χρόνια. Δείτε μερικά παιχνίδια που έπαιζαν οι άνθρωποι πριν από τον 20ο αιώνα.



Δείτε ακόμη:
Η προπαγάνδα στην ψυχαγωγία: Τα επιτραπέζια παιχνίδια των Ναζί
Απλές ιδέες που έγιναν ανάρπαστα παιχνίδια
Η ιστορία της Monopoly
Η ιστορία του σταυρόλεξου
Η ιστορία του γιο-γιο

1. Το παιχνίδι της ανθρώπινης ζωής

Σε αυτό το παιχνίδι (εικόνα πάνω) του 1790, οι παίκτες μετακινούνταν μέσω διαφόρων σταδίων της ζωής, από την παιδική ηλικία και μετά. Οι παίκτες μετακινούνταν μπρος-πίσω στο ταμπλό του παιχνιδιού, σύμφωνα με τον ηθικό χαρακτήρα του κουτιού στο οποίο έπεφτε.


2. Πουλάκια


Αυτό το παιχνίδι παιδικό παιχνίδι του 1860 παιζόταν με μια αριθμημένη και μια απλή σβούρα και έπρεπε ο παίκτης να μετακινεί πουλιά γύρω από αριθμημένες θέσεις.


3. Η έπαυλη της ευτυχίας


Στις αρχές της δεκαετίας του 1800 ήταν το πιο δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι στη Βρετανία. Επικεντρωνόταν γύρω από τις ιδέες της φαυλότητας και της αρετής, καθώς οι παίκτες προσπαθούσαν να φτάσουν στην "έπαυλη", μια ουράνια ανταμοιβή για τους ευσεβείς.


4. Το πανόραμα της Ευρώπης


Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1815. Οι παίκτες διαγωνίζονταν σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις από το Πόρτο μέχρι το Λονδίνο, γυρίζοντας μια σβούρα. Όποιος έπεφτε σε μια πρωτεύουσα είχε ένα μπόνους γύρισμα, ενώ ο πρώτος που έπεφτε στο Λονδίνο κέρδιζε.


5. Chaupar


Ήταν παιχνίδι τζόγου. Παιζόταν στην Ινδία για χιλιετίες και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στις βασιλικές αυλές. Συχνά, χρησιμοποιούνταν ένα πάνινο ταμπλό σε σχήμα σταυρού και παιζόταν με τρία ζάρια και 16 κομμάτια. Υπάρχει ένα σύγχρονο παιχνίδι, το Parcheesi, που είναι προσαρμογή της παραλλαγής Pachisi του chaupar.


6. Προς το κάστρο του κατακτητή


Σε αυτό το επιτραπέζιο του 1835, οι παίκτες περιστρέφονταν στον "κύκλο της τύχης" που υπαγόρευε αν θα μετακινηθεί κάποιος μπροστά, πίσω, αριστερά ή δεξιά, ταξιδεύοντας μέσα σε ένα χωριό, μέχρι να φτάσει σε ένα κάστρο σε ένα λόφο, αντιμετωπίζοντας αδιάβατους οδούς, ληστές και άλλα εμπόδια καθ' οδόν.


7. Σκάκι με πουλιά


Στο Tori shogi, μια ιαπωνική παραλλαγή του σκακιού, όλα τα πιόνια είναι είδη πουλιών, όπως φοίνικες, γερανοί και χελιδόνια. Το παιχνίδι επινοήθηκε το 1799. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το παιχνίδι υπάρχει οδηγός εδώ.


8. Halma


Αυτό το παιχνίδι δύο παικτών, εφευρέθηκε το 1880 από έναν Αμερικανό χειρουργό που το ονόμασε μια την ελληνική λέξη "άλμα". Η δημοτικότητα του Halma έπεσε το 1900 με την εισαγωγή κινεζικών πουλιών, ένα παιχνίδι με παρόμοιους κανόνες που μπορούσαν να παίξουν περισσότεροι παίκτες.


9. Nouveau jeu de l'himen


Γαλλική επιτραπέζιο που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "το νέο παιχνίδι του γάμου" (αν και η τελευταία λέξη σημαίνει επίσης παρθενικός υμένας). Το ταμπλό της φωτογραφίας είναι από πορσελάνη και προέρχεται από το 1725. Τα τετράγωνα είναι η πορεία τροχιά μιας ρομαντικής σχέσης, με αναφορές στον Οβίδιο, την Οδύσσεια και άλλα κλασσικά κείμενα.


10. Αστρονομικοί πίνακες


Το παιχνίδι των αστρονομικών πινάκων -ή το τάβλι με τις επτά όψης- περιλήφθηκε στο Libro de los juegos (το Βιβλίο των Παιχνιδιών), μια εγκυκλοπαίδεια που ανατέθηκε από τον Αλφόνσος Ι' τον Σοφό της Ισπανίας τον 13ο αιώνα. Οι επτά πλευρές ήταν για τους τότε γνωστούς επτά πλανήτες (είχαν συμπεριληφθεί το φεγγάρι και ο ήλιος, αλλά όχι ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας). Το εν λόγω βιβλίο ονόμαζε το παιχνίδι "πολύ ευγενικό και πολύ επίπονο και πολύ κομψό και μεγάλη διάνοια για τον σοφό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου