Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Μια όμορφη εικόνα του Γαλαξία μας από τα δεδομένα του δορυφόρου Γαία


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ/ ESA: European Space Agency) έφτιαξε αυτήν την όμορφη εικόνα του Γαλαξία μας χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο Γαία (Gaia).



Από το 2013, ο Γαία έχει περιστραφεί από 163.000 έως 439.000 μίλια πάνω από τη Γη, σε μια αποστολή για να καταγράψει ένα δισεκατομμύριο αστέρια και να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη του Γαλαξία. Αυτόν τον χάρτη θα χρησιμοποιήσουν οι αστρονόμοι για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε ο Γαλαξίας και πώς έχει εξελιχθεί.

Τα συστήματα ελέγχου του δορυφόρου χρειάζονται ένα σημείο αναφοράς -για να είναι οι επιστήμονες σίγουροι ότι βρίσκεται στη σωστή τροχιά και προσανατολισμένος στη σωστή κατεύθυνση- οπότε χρησιμοποιεί τα αστέρια. Τα συστήματα του δορυφόρου μετρούν πόσο γρήγορα περνούν ορισμένα αστέρια-σημεία αναφοράς από τον αισθητήρα της κάμερας του και, με βάση τις πληροφορίες, τα συστήματα ελέγχου αλλάζουν την τροχιά και κρατούν τον δορυφόρο σε σωστό προσανατολισμό.

Αυτό η ESA αποκαλεί "housekeeping data" τα οποία ο Γαία στέλνει τακτικά. Τα δεδομένων περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το πόσα αστέρια βλέπει ο δορυφόρος κάθε δευτερόλεπτο.

Η ESA χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσει μια πανέμορφη οπτικοποίηση.

Οι φωτεινές περιοχές είναι πυκνές περιοχές άστρων, ενώ οι πιο σκοτεινές περιοχές έχουν λιγότερα αστέρια. Το αποτέλεσμα είναι μια κάτοψη του Γαλαξία μας μπροστά από το σκοτάδι του διαγαλαξιακού διαστήματος. Όμως, οι σκοτεινές περιοχές δεν είναι άδειες. Αυτές οι ζώνες είναι στην πραγματικότητα τεράστια νέφη σκόνης και αερίων που την θέα προς τα αστέρια. Μια μέρα, μπορεί να γεννηθούν αστέρια από αυτή τη σκόνη και τα αέρια.

Δείτε την εικόνα σε πλήρη ανάλυση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου