Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Όταν ανθίζει το καφεόδεντρο


Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αυτά είναι τα πιο σημαντικά άνθη. Χωρίς αυτά, τα πρωινά μας θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Πρόκειται για τα άνθη του καφέ τα οποία, εκτός από το πρωινό μας ξύπνημα, είναι και όμορφα.




Υπάρχει ένας ευχάριστος τρόπος που τα άνθη του καφέ εκτείνονται τακτοποιημένα κατά μήκος των κλαδιών του φυτού, λες και κάποιος τα τακτοποιεί στο χώρο. Τα γυαλιστερά πράσινα φύλλα τονίζουν την καθαρή λευκότητα των άνθεων της καφέα της αραβικής (Coffea arabica, παγκοσμίως η πιο καλλιεργήσιμη ποικιλία), ταξινομημένα άψογα. Αυτές οι λευκές γραμμές θα γίνουν το πρωινό για αμέτρητους ανθρώπους. Έπειτα, τα άνθη θα πρέπει να μαραθούν, για να αντικατασταθούν από τους σπόρους, οι οποίοι στη συνέχεια θα υποβληθούν σε μια σειρά από διαδικασίες, πριν γίνει ο γνωστός καβουρδισμένος καφές στα ντουλάπια μας.


Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου μεγάλωνε ελεύθερα ως θάμνος. Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιείτο αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβόλους. Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη "qahwa" που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-būnn, δηλαδή "κρασί του κόκκου", που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως "αραβικό κρασί".


Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές. H προέλευση του καφέ και η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του έδωσε τροφή και σε αρκετούς μύθους. Οι σημαντικότεροι είναι αυτός που αποδίδει την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του καφέ σε έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό, τον Καλντί, που παρατήρησε ότι τα ζώα του γίνονταν πιο δραστήρια όταν έτρωγαν τους καρπούς του φυτού του καφέ (μύθος των κατσικών που χορεύουν) και αυτός που λέει ότι ο καφές δόθηκε στον Μωάμεθ από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προκειμένου να του χαρίσει δύναμη και αντοχή.


Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου (ή καφέας) τα οποία παράγουν τις δύο ποικιλίες οι οποίες και στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: η καφέα Αραμπίκα και η καφέα Ρομπούστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου