Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

17 Ιουλίου: Παγκόσμια ημέρα των emoji


Λίγοι μπορεί να το πρόσεξαν αλλά αν δει κανείς ένα emoji ημερολόγιο, όλα -ή καλύτερα στις περισσότερες πλατφόρμες- δείχνουν την 17η Ιουλίου, μια ημέρα που πλέον σημειώνεται ως η ημέρα εορτασμών των μηνυμάτων με εικονίδια. Πώς όμως φτάσαμε στα emoji ημερολόγια;



Μια διεθνής ΜΚΟ, η Unicode Consortium -με μέλη όπως η Google, η Adobe και η ινδική κυβέρνηση- είναι αυτήν που αποφασίζει τα πάντα όσων αφορά τα emoji. Η Unicode είναι ο λόγος που μπορούμε και στέλνουμε χαμογελαστά κόπρανα ή μια μοβ μελιτζάνα, ανεξάρτητα από το αν γράφουμε από iPhone ή Android, αν και οι εικόνες μπορεί να είναι κάπως διαφορετικές ανάμεσα στα διαφορετικά λογισμικά.

Η αρχή

Τα emoji εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία το 1999, αλλά κάθε φορέας τηλεπικοινωνίας κωδικοποιούσε τα γραφικά με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που οδηγούσε σε σύγχυση -κάποιος μπορεί να έστελνε emoji "thumps up", ενώ αυτός που το λάμβανε μπορεί να έβλεπε "thumps down". Όταν δέ οι Ιάπωνες προσπαθούσαν να στείλουν emoji μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός Ιαπωνίας, όπως το Gmail, τα μηνύματα ήταν παραμορφωμένα.

Το Unicode είναι το πώς αναπαράγουν οι υπολογιστές το κείμενο. Αντί να χρειάζεται να τυπωθούν γραμματοσειρές και μεγέθη και αλφάβητα και σύμβολα, έτσι ώστε να μπορεί να διαβαστούν σε όλες τις συσκευές, οι χαρακτήρες αντιπροσωπεύονται από ένα σύνολο τυποποιημένων κωδικών, που το λογισμικό του υπολογιστή ή του κινητού διαβάζει και μεταφράζει στο κείμενο που βλέπουμε.

Η Google ήταν η κύρια εταιρία στην τυποποίηση των emoji και αυτό γιατί το 2007 συνεργάστηκε με τις ιαπωνικές εταιρίες τηλεπικοινωνίας που πρωτοστάτησαν στα emoji στα μέσα της δεκαετίας του 1990, για να υιοθετήσουν ένα πρότυπο κώδικα, προκειμένου να φέρει τα emoji στο Gmail. Τα emoji προστέθηκαν στο Unicode. Το 2011, η Apple πρόσθεσε πληκτρολόγιο με emoji στο iOS.

Γιατί όμως η 17η Ιουλίου;


Η 17η Ιουλίου εμφανίζεται στο Calendar Emoji του iOS (εικονίδιο πάνω). Πρόκειται για την ημέρα που ανακοινώθηκε το iCal για τους υπολογιστές Mac στο MacWorld Expo το 2002. Τα αντίστοιχα emoji της Google και της Microsoft είναι μηνιαία ημερολόγια, ενώ το Twitter δείχνει την 15η Ιουλίου, την ημέρα που ξεκίνησε το Twitter το 2006.

Για άπειρα emoji επισκεφτείτε το emojipedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου