Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Η μεγαλύτερη βάλτος του κόσμου


Το Great Vasyugan Mire βρίσκεται στην νοτιοδυτική Ρωσία (ανάμεσα στις περιφέρειες Νοβοσιμπίρσκ, Ομσκ και Τομσκ) και έχει έκταση 53.000 τετ. χλμ (από τα δυτικά προς τα ανατολικά 573 χλμ, από βόρεια προς τα νότια 320 χλμ), που σημαίνει ότι αποτελεί το 2% όλων των τυρφορυχείων του πλανήτη μας, καθιστώντας την τη μεγαλύτερο βάλτο του βορείου ημισφαιρίου.

Η βάλτος Vasyugan υπάρχει εδώ και περίπου 10.000 χρόνια και εξακολουθεί να αυξάνεται. Η περιοχή είναι καταφύγιο πολλών απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, χάρη στην απομόνωση της. Επειδή η βάλτος βρίσκεται στη Σιβηρία το κλίμα της είναι αυτό της τάιγκα (μεγάλοι, κρύοι χειμώνες και μικρά, υπόθερμα καλοκαίρια).


Στην πανίδα του βάλτου περιλαμβάνονται τάρανδοι, διάφορα είδη αετών (χρυσαετοί και θαλάσσιοι αετοί), γεράκια, σταχτοκουρούνες, σκίουροι, άλκες (10 ζώα/τετ. χλμ το χειμώνα), κουνάβια, διάφορα είδη τσαλαπετεινών, ενυδρίδες κ.ά.

Η βάλτος είναι σημαντική πηγή φρέσκου νερού για την περιοχή και ορισμένοι πιστεύουν ότι βοηθάει τον καθαρισμό του αέρα της περιοχής. Από εδώ πηγάζει ο ποταμός Vasyugan.


Λόγω του μεγέθους και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής η UNESCO εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί η περιοχή Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μπορεί μια τόσο τεράστια έκταση με ελάχιστους ανθρώπους να ζουν εκεί ίσως να μην χρειάζεται προστασία. Αλλά λόγω του φυσικού αερίου και την εξερεύνηση για πετρέλαιο υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή οι έρευνες να φτάσουν και στον βάλτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου