Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

15 πράγματα που μάλλον δεν ξέρετε για το "Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας"


Το "American History X" είναι αμερικανική δραματική ταινία του 1998 σε σκηνοθεσία Τόνι Κέι με πρωταγωνιστές τους Έντουαρντ Νόρτον, Έντουαρντ Φερλόνγκ, Φαϊρούζα Μπαλκ, Μπέβερλι Ντ'Άντζελο, Ελιοτ Γκουλντ, Στέισι Κιτς. Αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών από το Βένις του Λος Άντζελες που συμμετέχουν στο νεοναζιστικό κίνημα. Ο μεγαλύτερος αδελφός κάνει 3 χρόνια στη φυλακή για ανθρωποκτονία, αλλάζει τις πεποιθήσεις του και προσπαθεί να αποτρέψει τον αδελφό του να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι.

Δείτε 15 πράγματα για την ταινία που ίσως δεν ξέρετε.



1. Είναι η πρώτη ταινία του Τόνι Κέι.
Ο Κέι, εγκατέλειψε τα μουσικά βίντεο στα 1990, και έκαν το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία ταινιών με το American History X. Η ταινία ήταν επίσης το ντεμπούτο του σεναριογράφου David McKenna.

2. Ο Κέι προσπάθησε να αποκηρύξει την ταινία.
Ο Κέι ήταν δυσαρεστημένος με το τελικό μοντάζ της ταινίας, έτσι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το Alan Smithee (το επίσημο ψευδώνυμο που επινοήθηκε το 1969 και διακόπηκε το 2000 -δείτε εδώ την ιστορία του). Η DGA όριζε ότι οι σκηνοθέτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο το ψευδώνυμο Smithee αν συμφωνούσαν να μη δυσφημίσουν δημοσίως την ταινία, κάτι ο Κέι το είχε κάνει ήδη.

3. Στηρίχτηκε εν μέρει στη ζωή του αναμορφωμένου σκίνχεντ Frank Meeink.
Ο Meeink, ο οποίος φυλακίστηκε 3 χρόνια για ρατσιστικές πεποιθήσεις, είναι πλέον καταξιωμένος συγγραφέας με δράση κατά του νεοναζισμού.

4. Ο Χοακίν Φίνιξ απέρριψε το ρόλο του Derek Vinyard γιατί πίστευε ότι το θέμα της ταινίας ήταν πολύ έντονο.

5. Ο Νόρτον πήρε το ρόλο χωρίς την έγκριση του Κέι.
Ο Νόρτον εμφανίστηκε όταν ο Φοίνιξ απέρριψε το έργο, παρά τη θέληση του Κέι, ο οποίος ήθελε τον Φοίνιξ και κράτησε τον Νόρτον επειδή απλά δεν μπορούσε να βρει κάποιον καλύτερο πριν από την έναρξη των γυρισμάτων.

6. Για να παίξει τον Ντέρεκ, ο Νόρτον έπρεπε να αποκτήσει μύες και να ξυρίσει το κεφάλι του. Ο μικροκαμωμένος ηθοποιός αύξησε κατά 11 κιλά τους μύες του για το ρόλο.

7. Ο Νόρτον ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του, αλλά το κέρδισε ο Ρομπέρτο Μπενίνι για το "Η Ζωή Είναι Ωραία".

8. Ο Νόρτον δέχτηκε μείωση του μισθού του για να παίξει στην ταινία κατά 1/5 του 1 εκατομμυρίου που είχε σαν αμοιβή.

9. Ο Νόρτον απέρριψε το ρόλο του στρατιώτη Ράιαν (τον πήρε τελικά ο Ματ Ντέιμον) για να παίξει στην ταινία.

10. Το κατάστημα που πηγαίνουν ο Danny και ο Derek είναι διάσημο στο Χόλιγουντ.
Αν και έκλεισε το 2000, το Johnie’s Coffee Shop έχει εμφανιστεί στις ταινίας Ο μεγάλος Λεμπόφσκι και Reservoir Dogs.

11. Ο Έντουαρντ Νόρτον βοήθησε στο τελικό μοντάζ της ταινίας.
Ενώ ο Κέι μόνταρε την ταινία (το οποίο διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο), ο Νόρτον και η New Line Cinema, θα έστελναν σημειώσεις. Όταν δύο από τις υποβληθείσες περικοπές του Κέι δεν άρεσαν, παρενέβη ο Νόρτον και έδωσε τη δική του εκδοχή της ταινίας, η οποία είναι 20 λεπτά περισσότερο απ' αυτήν του Κέι.

12. Εξοργισμένος από την εκδοχή του Νόρτον, ο Κέι ακύρωσε την πρεμιέρα της ταινίας.
Ο Κέι έμαθε ότι η μη εξουσιοδοτημένη εκδοχή της ταινίας έγινε δεκτή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, ενώ ο ίδιος ήταν στα γυρίσματα μιας διαφήμισης στη Γερμανία. Ο σκηνοθέτης πήγε αμέσως στο Τορόντο και ανάγκασε τους διοργανωτές να αποσύρουν την ταινία από το lineup του φεστιβάλ. Όταν ήρθε η ώρα για την κυκλοφορία της, ο ίδιος κατέθεσε αγωγή 200 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να αλλάξουν το όνομα του στα credits (ζήτησε να γράψουν ότι σκηνοθέτης ήταν ο "Humpty Dumpty") διαμαρτυρόμενος.

13. Ο Κέι πήγε με "ενισχύσεις" στις συνομιλίες με το στούντιο.
Το στούντιο φέρεται να ζήτησε μια συνάντηση για να ηρεμήσουν τα πράγματα με τον αλλόφρων σκηνοθέτη, ο οποίος εμφανίστηκε με έναν ραβίνο, έναν ιερέα και έναν μοναχό για να προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τα πράγματα. Το κόλπο του Κέι δεν έπιασε και οι σχέσεις του με το στούντιο παραμένουν άσχημες.

14. Ο Κέι είδε την ταινία πρώτη φορά το 2007.

15. Ο Κέι έχει δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ για τη διαμάχη, με τίτλο Humpty Dumpty, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου