Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Un Regard Oblique (Μια Λοξή Ματιά)


Καμία άλλη φωτογραφία δεν έχει αναλυθεί τόσο πολύ. Η παραπάνω φωτογραφία, η "Un Regard Oblique", είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, της ψυχανάλυσης και των Σπουδών Φύλου, απ' όταν την τράβηξε ο Robert Doisneau το 1948.



Ένα ζευγάρι κοιτάζει σε ένα παράθυρο και τον άνδρα τον έχει συνεπάρει ένα πορτρέτο μιας γυμνής γυναίκας (πολύ λάγνο για τα πρότυπα της εποχής) ενώ η σύζυγος τού του μιλάει για μια φωτογραφία που είναι πιθανώς πιο μέτρια. Μια απλή εικόνα, αλλά όχι αρκετά καθοριστική στιγμή.

Για το έργο του για το περιοδικό Life, ο Doisneau είχε κρύψει την Rolliflex του πίσω από μια αντικέ καρέκλα που εκτίθονταν στην γκαλερί τέχνης Romi. Με το ταλέντο του στο χιούμορ, είχε βάλει την κάμερά του σε τέτοια γωνία που να είναι και το γυμνό στο πλάνο και τράβηξε μερικές φωτογραφίες των ανδρών θαυμαστών. Η παραπάνω φωτογραφία είναι η τελευταία του λήψη.

Πολλά επιστημονικά άρθρα έχουν γραφτεί γι' αυτήν την φωτογραφία, ακολουθώντας το άρθρο του 1982 της πρωτοπόρου στις Σπουδές Φύλου Mary Ann Doane, με τίτλο "Film and the Masquerade: Theorizing the Female Spectator".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου