Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Από που προέρχεται η λέξη "meme";


Μανίες, συνθήματα, χοροί και τραγούδια βομβαρδίζουν την κοινωνία μας. Στις μέρες μας, σχεδόν όλα αυτά έχουν γεννηθεί ή διαδόθηκαν μέσω του Διαδικτύου. Η Grumpy Cat, το Rickrolling, ο Left Shark, κ.ά. έχουν κάτι κοινό. Μερικά από αυτά μένουν για πολύ λίγο, ενώ άλλα κατακλύζουν το διαδίκτυο και αποκτούν το όνομα "meme" ή "μιμίδια" στα ελληνικά.

Τι ακριβώς είναι το "μιμίδιο";



Το 1976, ο Άγγλος εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς πρότεινε μια ιδέα στο βιβλίο του με τίτλο "The Selfish Gene". "Αν οι ιδέες ήταν σαν τους οργανισμούς, θα μπορούσαν να αναπαραχθούν και να μεταλλαχθούν;" Αυτές οι ιδέες, ισχυρίστηκε, είναι στην πραγματικότητα η βάση για τον ανθρώπινο πολιτισμό και έχουν γεννηθεί στον εγκέφαλο.


Η έρευνα του Ντόκινς είναι κατά κύριο λόγο στον τομέα της γενετικής. Υποστηρίζει ότι όλη η ζωή βασίζεται στην αντιγραφή. Αλλά σε αντίθεση με τα κύτταρα, οι ιδέες δεν βασίζονται σε μια χημική βάση για να επιβιώσουν. Αρχίζουν από τον εγκέφαλο και εξαπλώνονται, πηδώντας από το ένα δοχείο στο άλλο, μαχόμενες να τραβήξουν την προσοχή. Μερικές ιδέες είναι πιο επιτυχής, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε κάποιο στοιχείο αλήθειας που μεταφέρουν, ενώ άλλες σβήνουν και χάνονται. Κάποιες μπορεί να μην είναι ακριβής, αλλά η κοινωνία τις έχει αποδεχθεί εδώ και πολύ καιρό και είναι απλώς αποδεκτές.

Ο Ντόκινς χρειαζόταν ένα όνομα γι' αυτό το σκεπτικό του. Πρότεινε το όνομα "mimeme", από την ελληνική λέξη "μίμημα". Στο βιβλίο του έγραφε, "Ελπίζω να μου συγχωρέσουν οι φίλοι του κλασικιστικού το ότι έκοψα το 'mimeme' σε 'meme'". Ένιωσε ότι η μονοσύλλαβη λέξη θα ταίριαζε περισσότερο επειδή είχε παρόμοιο ήχο με το "gene" (γονίδιο).

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου