Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Museé Miniature et Cinéma: Ένα μουσείο με μινιατούρες


Το Museé Miniature et Cinéma (Το Μουσείο των Μινιατούρων και του Σινεμά) βρίσκεται στην 60 Rue Saint-Jean στη Λυών της Γαλλίας, σε ένα κτίριο του 16ου αιώνα. Ιδρύθηκε από τον καλλιτέχνη Dan Ohlmann, για να τιμήσει τα δύο του πάθη: τα διοράματα και τα σκηνικά ταινιών καθώς και τα ειδικά εφέ.



Στο μουσείο υπάρχουν πάνω από 100 σκηνές με μινιατούρες με χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια: ένας ναός ζεν στην Ιαπωνία, ένα υφαντήριο στη Λυών, μια σχολική αίθουσα κλπ. Όλα τα στοιχεία είναι σε κλίμακα 1:12 και έχουν φτιαχτεί από τον ίδιο, καθώς και από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που έχει συγκεντρώσει ο Ohlmann κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του.


Σε ένα τμήμα του μουσείου μπορεί κανείς να δει κομμάτια του άλλου πάθους του Ohlmann: των ειδικών εφέ. Πάνω από 300 αντικείμενα όπως πραγματικά σκηνικά σε μέγεθος μινιατούρας, κοστούμια, μοντέλα, ψεύτικα ζώα, ρομπότ, τέρατα και εξωγήινους. Πολλά από αυτά τα κομμάτια έχουν αποκτηθεί από τα μεγαλύτερα αμερικανικά, βρετανικά, γερμανικά και γαλλικά στούντιο μετά τη χρήση τους σε ταινίες. Υπάρχουν πρωτότυπα σκηνικά από ταινίες όπως "Ο Μονομάχος", "Aliens", "Μέρα ανεξαρτησίας", "Minority Report" κ.ά.


Επιπλέον, το μουσείο φιλοξενεί μερικά περίτεχνα και ευαίσθητα κομμάτια: σμιλεμένα αυγά, origami και γλυπτά σπίρτα, που αποδεικνύουν την υπομονή και την ικανότητα των δημιουργών.


Ο Ohlmann παλαιότερα ήταν επιπλοποιός και αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων. Άρχισε να δημιουργεί έπιπλα υπό κλίμακα στο Παρίσι το 1985. Το πρώτο δημιούργημά του που του έδωσε διεθνή φήμη ήταν ένα μοντέλο σε κλίμακα 1:12 του διάσημου εστιατορίου Chez Maxim στο Παρίσι το οποίο έφτιαξε το 1987. Το πρώτο του μουσείο, το Palais de la Miniature (το Παλάτι των Μινιατούρων), άνοιξε δύο χρόνια αργότερα. Για πάνω από 10 χρόνια, στο Palais de la Miniature εκτίθεντο περισσότερα από 1.000 μικρά αριστουργήματα από όλο τον κόσμο. Το 2003, ένας Ελβετός συλλέκτης προσφέρθηκε να αναπτύξει το μικρό μουσείο του Dan Ohlmann σε μεγαλύτερο χώρο, και το νέο μουσείο άνοιξε τις πόρτες του το 2005.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου