Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές Βιβλιοθήκες της Ευρώπης

Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, Ισπανία

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν κτίρια που μπορείς να τα πει κανείς και "ναούς" της λογοτεχνίας, κτίρια όπου τα βιβλία δεν είναι απλά βιβλία διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, αλλά είναι τοποθετημένα σε όμορφα ράφια.

Δείτε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες της Ευρώπης.



Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, Ισπανία, έτος ίδρυσης 1218

Η βιβλιοθήκη του El Escorial, η ιστορική κατοικία του βασιλιά της Ισπανίας στο San Lorenzo de El Escorial. Η βιβλιοθήκη είναι σχέδιο του Juan de Herrera και οι θολωτές οροφές ζωγραφισμένες από τον Pellegrino Tibaldi στα 1580.


Η Θεολογική Αίθουσα στο μοναστήρι Strahov στην Πράγα. Ολοκληρώθηκε το 1679, με διακόσμηση από γυψομάρμαρο και πίνακες από τις αρχές του 1720.


Το μήκους 65 μέτρων Long Room στο Trinity College του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία, που χτίστηκε μεταξύ 1712 και 1732, και περιέχει 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία της βιβλιοθήκης:




Η βιβλιοθήκη στο μοναστήρι St. Gallen της Ελβετίας. Διαθέτει 2.100 χειρόγραφα από τον 8ο μέχρι τον 15ο αιώνα και την παλαιότερη έκδοση του Nibelungenlied, ένα θρυλικό Γερμανικό ποίημα για τον σφαγέα δράκων Siegfried:




Η βιβλιοθήκη στο Admont Abbey στο Admont της Αυστρίας. Χτίστηκε το 1776. Είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη μονής στον κόσμο, έχει επτά τρούλους και δεκάδες υπέροχες τοιχογραφίες από τον Bartolomeo Altomonte:




Η Metropolitan Ervin Szabó Library στην Βουδαπέστη. Το κεντρικό κτίριο είναι γνωστό ως Wenckheim Palace, το οποίο χτίστηκε μεταξύ του 1886 και του 1889. Μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη μεταξύ των 1927 και 1931:




Η Gladstone's Library στο St. Deiniol's στην Ουαλία. Άνοιξε το 1894:



από: io9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου