Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ball’s Pyramid: ο ψηλότερος ηφαιστειακός σωρός στον κόσμο


Ένα απομακρυσμένο νησί στη θάλασσα της Τασμανίας, σχεδόν 20 χλμ νοτιοανατολικά του Lord Howe Island στον Ειρηνικό ωκεανό (πάνω από 644 χλμ βορειοανατολικά του Σίδνεϊ), είναι σχεδόν μια τοποθεσία εκτός ορίων.




Αυτό το μέρος σε σχήμα πυραμίδας ονομάζεται Ball’s Pyramid είναι τμήμα του θαλάσσιου πάρκου Lord Howe Island, που αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτή η πυραμίδα είναι ο ψηλότερος ηφαιστειακός σωρός.


Το Ball’s Pyramid είναι ότι απέμεινε λόγω της διάβρωσης ενός ηφαιστείου και της καλντέρας του που σχηματίστηκε περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια πριν. Έχει ύψος 562 μέτρα, μήκος 1.100 και πλάτος 300 μέτρα. Η πυραμίδα αποτελείται από οριζόντιες ροές βασαλτικής λάβας. Ο βασάλτης, ένα κοινό πέτρωμα που σχηματίζεται από τον λιωμένο μανδύα της Γης, μπορεί να βρεθεί επίσης στη Σελήνη, τον Άρη, την Αφροδίτη και τον αστεροειδή Vesta.


Το 1986, η πρόσβαση στο νησί απαγορευόταν. Οι κανόνες άλλαξαν το 1990 και πλέον επιτρέπεται η αναρρίχηση, υπό ορισμένες συνθήκες. Στις 14 Φεβρουαρίου του 1965 η Sydney Rock Climbing Club ήταν η πρώτη ομάδα που ανέβηκε στην Πυραμίδα. Αργότερα, το 1979, η Πυραμίδα ανακηρύχθηκε ως έδαφος της Αυστραλίας, όταν μια ομάδα έφθασε στην κορυφή και ξεδίπλωσε τη σημαία της Νέας Νότιας Ουαλίας.


Αρχικά πίστευαν ότι στην Πυραμίδα δεν υπάρχει καμία μορφή ζωής. Αλλά το 2001, βρέθηκε μια αποικία από 24 έντομα κάτω από έναν θάμνο. Τα μήκους 15 εκατοστών έντομα, γνωστά ως "αστακοί της στεριάς" ή "λουκάνικα που περπατάν", είναι τα βαρύτερα έντομα που μπορούν να πετάξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου