Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Για καλό ή για κακό; Το 2015 θα είναι ένα δευτερόλεπτο μεγαλύτερο!


Το 2012, ένα επιπλέον δευτερόλεπτο επέφερε μια σειρά από διακοπές σε ιστοσελίδες σε όλο το διαδίκτυο. Οπότε το Paris Observatory ανακοίνωσε ότι φέτος, στις 30 Ιουνίου, θα έχουμε ακόμα ένα δευτερόλεπτο. Εκείνη την ημέρα, τα ρολόγια θα δείξουν 11:59:60 μμ.



Οι φύλακες του χρόνου στην Γαλλία ανακοίνωσαν ότι, για 26η φορά από την ύπαρξη τους το 1972, θα προστεθεί ακόμη ένα δευτερόλεπτο στον χρόνο. Αυτό αντισταθμίζει τη μικρή επιβράδυνση της Γης που λαμβάνουν υπόψη τα ατομικά ρολόγια. Προσθέτοντας ένα ακόμα δευτερόλεπτο κρατά τον Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο (Coordinated Universal Time, UTC) συγχρονισμένο με τον ατομικό χρόνο.

Όπως αναφέρει και η The Telegraph:

Οι ΗΠΑ θέλουν να ξεφορτωθούν τα έξτρα δευτερόλεπτα υποστηρίζοντας ότι προκαλούν αναστάτωση στα συστήματα ακριβείας που χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση και την επικοινωνία.

Αλλά η Βρετανία αντιτίθεται στην αλλαγή, λέγοντας ότι θα σπάσει για πάντα τη σχέση μεταξύ της αντίληψής μας για το χρόνο και την ανατολή και τη δύση του Ήλιου.

Επίσης, θα σημάνει το τέλος για την ώρα Γκρίνουιτς, η οποία μετράται από τη στιγμή κατά την οποία ο Ήλιος διασχίζει τον Μεσημβρινό του Γκρήνουιτς και ορίστηκε στη Βρετανία το 1847.

Οι ειδικοί φοβούνται, επίσης, ότι από τη στιγμή που αυτή η σύνδεση σπάσει δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκατασταθεί, διότι αν και τα συστήματα χρονομέτρησης της Γης είναι φτιαγμένα για τα έξτρα δευτερόλεπτα, η αύξηση κατά ένα λεπτό ή μια ώρα στον παγκόσμιο χρόνο θα είναι σχεδόν αδύνατη.

από: io9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου