Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

14 ταινίες ορόσημα στην ιστορία του κινηματογράφου


Η πρώτη κινηματογραφική μηχανή κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στα τέλη του 1800. Από τότε, ο κινηματογράφος έχει κάνει τεράστια άλματα και οι ταινίες μας καθηλώνουν. Δείτε 14 πρωτιές στο χώρο του κινηματογράφου.



1. Η πρώτη ταινία που εμφανίστηκε πληρωμένο κοινό: Young Griffo vs. Battling Charles Barnett (1895). Είχε διάρκεια 4 λεπτά, ήταν από έναν κανονικό αγώνα πυγμαχίας και τραβήχτηκε στη σκηνή του Madison Square Garden.


2. Το πρώτο στριπτίζ στον κινηματογράφο: Le Coucher de la Mariée (1896).



Η γαλλική ταινία του Eugéne Pirou ήταν επίσης μία από τις πρώτες πορνογραφικές ταινίες. Τα δύο λεπτά που έχουν σωθεί από την αρχική ταινία, συνολικής διάρκειας επτά λεπτών, είναι SFW.


3. Η πρώτη λογοκριμένη ταινία: Fatima’s Coochie Coochie Dance (1896).



Η Fatima ήταν μια πολύ γνωστή χορεύτρια της κοιλιάς της εποχής της, της οποίας οι γοφοί καλύφθηκαν με ένα λευκό πλέγμα σε αυτό το σύντομο φιλμ.


4. Η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας: Le Voyage Dans le Lune (1902).



Η διάρκειας 14 λεπτών ταινία βασίζεται σε δύο μυθιστορήματα, το "Από τη Γη στη Σελήνη" του Ιουλίου Βερν και το "Οι Πρώτοι Άνθρωποι στο Φεγγάρι" από τον Χ. Τζ. Γουέλς.


5. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία: The Story of the Kelly Gang (1906).



Γυρισμένη στην Αυστραλία, αυτή η ταινία αφηγείται την ιστορία του παράνομου, λαϊκού ήρωα Νεντ Κέλι, ο οποίος συνελήφθη και απαγχονίστηκε από τις αυστραλιανές αρχές το 1880. Αρχικά ήταν διάρκειας 70 λεπτών, αλλά μόνο 17 λεπτά περίπου εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα.

6. Η πρώτη κριτική κινηματογραφικής ταινίας από τους New York Times: Pippa Passes (The Song of Conscience) (1909). Η ταινία βασίστηκε στο ομότιτλο ποίημα του 1841 του Ρόμπερτ Μπράουνινγκ.


7. Η πρώτη ταινία Αφροαμερικανού σκηνοθέτη: The Homesteader (1919).


Ο Oscar Micheaux έγραψε, σκηνοθέτησε και παρήγαγε αυτήν την ταινία, για έναν καταδικασμένο διαφυλετικό ρομαντισμό, σε μια εποχή που οι γάμοι μεταξύ μαύρων και λευκών ήταν παράνομοί στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ.


8. Η πρώτη 3D ταινία: The Power of Love (1922).


Όλα τα αντίγραφα αυτής της ταινίας έχουν χαθεί.


9. Η πρώτη ταινία που περιείχε βλαστήμια: The Big Parade (1925).



Ήταν ταινία του βωβού και η λέξη "ανάθεμα" εμφανίστηκε σε κάρτα.


10. Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους με ομιλία: The Jazz Singer (1927).



Αρχικά, η ταινία επρόκειτο να έχει μόνο συγχρονισμένο τραγούδι, όχι ομιλίες. Αλλά ο Al Jolson πρόσθεσε την ατάκα, "Περίμενε ένα λεπτό, περίμενε ένα λεπτό. Δεν έχεις ακούσει τίποτε ακόμη!". Άρεσε στον σκηνοθέτη και την άφησε. Η ατάκα εμφανίζεται στο Νο71 στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 μεγαλύτερες ατάκες ταινιών.

11. Η πρώτη εμπορικά επιτυχημένη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων: Snow White and the Seven Dwarfs (1937). Οι συγγραφείς πρότειναν 50 ονόματα για τους νάνους στην ταινία.


12. Η πρώτη (και μοναδική) "αυστηρώς ακατάλληλη" ταινία που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: Midnight Cowboy (1969) (εικόνα στην αρχή του θέματος). Η ταινία περιλαμβάνει επίσης την πρώτη χρήση της λέξης "scuzzy" (κάτι βρώμικο, άσχημο ή αηδιαστικό -συνήθως μια γυναίκα) σε ταινία. Η αξιολόγησή της άλλαξε αργότερα.


13. Η πρώτη ταινία που έδειξε τον ηθοποιό στην τουαλέτα: Catch 22 (1970).


Στη σκηνή εμφανίζονται οι ηθοποιοί Μάρτιν Μπάλσαμ και Άντονι Πέρκινς. Το 1960, η πρώτη ταινία που περιείχε τράβηγμα καζανακίου ήταν το Ψυχώ που πρωταγωνίστησαν πάλι οι Μπάλσαμ και Πέρκινς.


14. Η πρώτη ταινία με γυναίκα σκηνοθέτη που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: The Hurt Locker (2010). Μέχρι σήμερα, η ιστορία της Κάθριν Μπίγκελοου για τον πόλεμο στο Ιράκ είναι και η μοναδική νικήτρια Καλύτερη Ταινία με τα λιγότερα κέρδη. Η Μπίγκελοου ήταν παντρεμένη με τον Τζέιμς Κάμερον από το 1989 ως το 1991. Και οι δυο ήταν υποψήφιοι για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας το 2010, το οποίο κέρδισε η Μπίγκελοου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου