Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Πώς ο Άγιος Νικόλαος έγινε Αϊ-Βασίλης


Ο επίσκοπος από τα Μύρα της Λυκίας και το συνονθύλευμα μύθων από διαφορετικές εποχές και περιοχές του κόσμου που διαμόρφωσαν την εικόνα του ασπρομάλλη γενειοφόρου με τα κόκκινα

Είναι σχεδόν 6.000 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, αλλά ο Αϊ-Βασίλης τα διανύει σε χρόνο-μηδέν, πάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια στον βραδινό ουρανό. Με την ίδια ευκολία και ταχύτητα ανεβοκατεβαίνει από καμινάδες για να μοιράσει δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου.

Στη δυτική παράδοση είναι ντυμένος στα κόκκινα, έχει πυκνή λευκή γενειάδα, είναι στρουμπουλός και γελάει με την καρδιά του. Αυτός είναι ο Σάντα Κλάους των Άγγλων και των Αμερικανών, ο Περ Νοέλ των Γάλλων, ο Βάιναχτσμαν των Γερμανών και πάει λέγοντας.

Αλλά ο θρύλος γεννήθηκε αλλού, κοντά στο Ντεμρέ της σημερινής Νότιας Τουρκίας. Η ιστορία ξεκινάει τον 4ο αιώνα, όταν η περιοχή ήταν γνωστή ως Μύρα της Λυκίας.

Αρχαία ερείπια μαρτυρούν τη σημασία της πόλης: ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο και λαξευτοί τάφοι στο βουνό, τόποι ταφής των πλούσιων κατοίκων. Εκεί λοιπόν έζησε ο Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων, γνωστός και αγαπητός για τις καλές του πράξεις.

Έγινε άγιος αμέσως μετά τον θάνατό του και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου δεσπόζει σήμερα στο κέντρο του Ντεμρέ. Πιστοί έρχονται από όλον τον κόσμο για να προσκυνήσουν στον εορτασμό της μνήμης του τον Δεκέμβριο.

Ιστορίες για την καλοσύνη του Νικολάου εξαπλώθηκαν μετά τον θάνατό του. Τόσο αγαπητός ήταν που τα οστά του εκλάπησαν από τα Μύρα το 1087 και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων εισβολέων. Στην ορθόδοξη παράδοση έγινε ο προστάτης άγιος των παιδιών και των ναυτικών. Αλλά χρειάστηκαν αιώνες για να μεταμορφωθεί η εικόνα του καλού επισκόπου στον Αϊ-Βασίλη με τα κόκκινα.

Η ιστορία του Αγίου Νικολάου ταξίδεψε και ρίζωσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Άγιος Νικόλαος έγινε προστάτης της Μόσχας και της γεωργίας στη Ρωσία και του Ναυτικού στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου, παρά την απαγόρευση αναγνώρισης αγίων που επέβαλλε ο προτεσταντισμός, επέζησε με το όνομα Σίντερ Κλάας, ο οποίος την ημέρα της εορτής του, στις 6 Δεκεμβρίου, παριστάνεται με ιερατική στολή και επισκοπική ράβδο να μοιράζει δώρα στα παιδιά.

Αυτή είναι μάλλον η πιο καθαρή μορφή του Αγίου Νικολάου που απέμεινε σήμερα, αν και στην Ολλανδία παρουσιάζεται να έχει ως βοηθό του και ένα αγόρι από την Αιθιοπία, τον Μαύρο Πιτ, που η παράδοση θέλει να τον είχε απελευθερώσει ο Σίντερ Κλάας στα Μύρα και ο οποίος από ευγνωμοσύνη έμεινε για πάντα μαζί του ως βοηθός.

Ευρωπαίοι άποικοι, κυρίως Ολλανδοί, μετέφεραν μαζί τους τον μύθο στον Νέο Κόσμο.

Η συνέχεια γράφτηκε στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να ψάχνουν τρόπους για να δημιουργήσουν νοσταλγικές παραδόσεις και στράφηκαν προς τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος γιορτάζεται λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Το 1810, τη βραδιά της γιορτής του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε από τον Ιστορικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης η πρώτη αμερικανική εικόνα του Αγίου Νικολάου με έντονες τις αρχικές ορθόδοξες ρίζες της αλλά και με ένα τζάκι πλάι του με δώρα που υπονοεί την επίσκεψή του στα σπίτια. Αναγράφεται ρητά η εορτή του στις 6 Δεκεμβρίου και το πραγματικό ελληνικό όνομα του Αγίου Νικολάου.

Μερικά από τα πιο γνωστά δυτικά έθιμα των Χριστουγέννων, το έλατο και οι κάλτσες που κρεμιούνται στο τζάκι για να τις γεμίσει με δώρα ο Αϊ-Βασίλης, μεταφέρθηκαν από Γερμανούς στις ΗΠΑ, όπου εδραιώθηκαν σε συνδυασμό με τον Ολλανδό Sint-Nicolaas ή Sinter Klaas από όπου προέκυψε το Claus (Klaas και Claus από το Nicholas ή Nicholaus).

Η Coca-Cola άρχισε να χρησιμοποιεί την εικόνα του πρόσχαρου Σάντα Κλάους στις διαφημίσεις της από τη δεκαετία του 1930 εδραιώνοντας την εμφάνισή του στη λαϊκή κουλτούρα.

Η σημερινή μορφή του Αϊ-Βασίλη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συνονθύλευμα διαφορετικών μύθων από διαφορετικές εποχές και διαφορετικές περιοχές του κόσμου που εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε εποχής.

πηγή: tovima.gr

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Τα 14 καλύτερα θέματα του 2014

Έφτασε και πάλι η στιγμή, που όλοι κοιτάμε πίσω και κάνουμε τον "απολογισμό" της χρονιάς. Έτσι και εγώ με αυτό το θέμα θα σας παρουσιάσω τα 14 πιο δημοφιλή θέματα για το 2014 του Ξωτικό, αυτά που διαβάσατε περισσότερο εσείς, οι καθημερινοί και μη, αναγνώστες αυτού του ιστολογίου. Τα προηγούμενα χρόνια τα θέματα που ανέβαζα ήταν πολύ περισσότερα. Φέτος, για διαφόρους και πολλούς λόγους, οι αναρτήσεις δεν ήταν καθημερινές αλλά ούτε πολλές. Θέλω να πιστεύω όμως ότι ήταν πιο ποιοτικές.

Όποιος θέλει μπορεί να δει και την ανασκόπηση του 2013.

#1 1863-1868: Τα πέντε στάδια της μέθης από τον Charles Percy Pickering#2 Το Βατικανό της Αφρικής: Η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου!#3 Σκηνές από τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες πριν και μετά τα οπτικά εφέ#4 Δέντρα στην Ρωσία καταπίνουν πολεμικό εξοπλισμό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο#5 Αυτοκίνητα αντίκες σαπίζουν στο δάσος γιατί έτσι θέλει ο ιδιοκτήτης τους#6 9 τρομακτικοί αστικοί μύθοι από το βικτοριανό Λονδίνο#7 5 καταραμένα αντικείμενα που υπάρχουν στην πραγματικότητα#8 Γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλια;#9 12 καρέ για το αεροδρόμιο "φάντασμα" του Ελληνικού. Εκεί που έχει σταματήσει ο χρόνος#10 Τα πιο αλλόκοτα ανθρωποειδή τέρατα της πρώιμης Σύγχρονης Εποχής#11 Το Εξκάλιμπερ είναι πραγματικό και δεν βρίσκεται στην Αγγλία αλλά σε ένα ιταλικό εκκλησάκι#12 Άτακτες μοναχές, πρησμένοι μοναχοί και άλλες εκπλήξεις σε ιερά μεσαιωνικά χειρόγραφα!#13 Φωτογράφος απαθανατίζει δύο μίμους το 1974 και συνειδητοποιεί 35 χρόνια μετά ότι ο ένας ήταν ο Robin Williams#14 Όταν ένας πιλότος προσγειώθηκε στην Uptown Street της Νέας Υόρκης γιατί ... εκεί ήταν το μπαρ!

Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Hoba: Ο μεγαλύτερος μετεωρίτης στη Γη


Ο μετεωρίτης Hoba βρίσκεται στο αγρόκτημα "Hoba West", στη Ναμίμπια. Ανακαλύφθηκε από τον αγρότη Jacobus Hermanus Brits ενώ όργωνε το χωράφι του το 1920. Ο μετεωρίτης ανασκάφηκε αμέσως, αλλά λόγω του ότι είναι τεράστιος -ζυγίζει περίπου 60 τόνους- δεν μετακινήθηκε ποτέ. Ο μετεωρίτης Hobe δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος γνωστός μετεωρίτης, αλλά και η το πιο μεγάλο κομμάτι σιδήρου στην επιφάνεια της Γης.


Πιστεύεται ότι έπεσε στην επιφάνεια της Γης πριν από 80.000 χρόνια. Παραδόξως, η πτώση του δε δημιούργησε κρατήρα.

Έχει διαστάσεις 2,71x0,91 μέτρα. Το 1920 εκτιμήθηκε ότι ζυγίζει 66 τόνους. Η διάβρωση, η επιστημονική δειγματοληψία και ο βανδαλισμός μείωσαν τον όγκο του στους περίπου 60 τόνους.

Το 1955 ανακηρύχτηκε Εθνικό Μνημείο. Το 1988 το ίδρυμα Rössing χρηματοδότησε την αποκατάστασή του και τη διατήρησή του. Αργότερα την ίδια χρονιά, εγκαινιάστηκε ένα τουριστικό κέντρο.


Γερμανοί γεωλόγοι το 1929

Ένας ταξιδιώτης στα 1955

από: amusing planet

Μια timelapse εικόνα του ταξιδιού μιας φλόγας προπανίου


Όπως όλες οι ροές, έτσι και οι φλόγες μπορούν να είναι ασταθείς και να αλλάζει η ροή τους από ομαλή σε χαοτική.

Η παραπάνω timelapse εικόνα, που παρουσιάστηκε από τον ερευνητή Christophe Almarcha και την ομάδα του στο 67th Annual Meeting of the APS Division of Fluid Dynamics, δείχνει τη διάδοση του μετώπου μιας φλόγας προπανίου που ταξιδεύει από πάνω προς τα κάτω. Κάθε μπλε γραμμή αντιπροσωπεύει την προωθημένη θέση της φλόγας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η φλόγα είναι ουσιαστικά δύο διαστάσεων, ανάμεσα σε δύο γυάλινες πλάκες που χωρίζονται από ένα διάκενο 5 χιλιοστών. Τα σημεία σαν V στο μέτωπο της φλόγας ονομάζονται φύματα, και αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα τα δείτε να σχηματίζονται και να συγχωνεύονται, καθώς η φλόγα κινείται προς τα κάτω. Επίσης παρατηρήστε πώς το μέτωπο της φλόγας είναι πιο ομοιόμορφο στο πάνω μέρος της εικόνας, αλλά, προς το κάτω μέρος, έχει χωριστεί σε πολλά περισσότερα μέρη. Αυτό είναι μία από τις ενδείξεις ότι η φλόγα είναι ασταθής.

Δείτε την εικόνα σε πλήρη ανάλυση εδώ

Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

Οι Λόφοι της Σοκολάτας στις Φιλιππίνες


Οι Chocolate Hills είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός στην επαρχία Bohol των Φιλιππίνων. Υπάρχουν τουλάχιστον 1.260 λόφοι αλλά πιθανολογείται ότι ο συνολικός τους αριθμός φτάνει τους 1.776 σε μια έκταση πάνω από 50 τετ. χλμ!

Είναι καλυμμένοι από πράσινο γρασίδι που γίνεται καφέ -όπως η σοκολάτα- κατά τη διάρκεια των βροχών, εξού και το όνομά τους

Κόκκινο τετράγωνο: Το πιο συμμετρικό νεφέλωμα


Πρόκειται για το πιο συμμετρικό νεφέλωμα που έχουμε δει. Ανακαλύφτηκε στα μέσα του 2000 από τον αστρονόμο Peter Tuthill, που το ονόμασε Κόκκινο Τετράγωνο (Red Square). Το ασυνήθιστο σχήμα του παραπέμπει σε ένα ενδεχομένως βίαιο μέλλον για το αστέρι στο κέντρο του.

Η δομή του νεφελώματος θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποιο αστέρι μέσα του μπορεί να γίνει σουπερνόβα. Μέχρι στιγμής, 8 χρόνια από τότε που τραβήχτηκε η πιο πάνω εικόνα δεν έχει συμβεί ακόμη κάτι.

Μάθετε περισσότερα για το Κόκκινο Τετράγωνο στην ερευνητική σελίδα του Tuthill.

Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Ένας πίθηκος σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα


Η διαφήμιση της εικόνας μας έρχεται από την Αγγλία της Βικτωριανής εποχής -περίπου το 1894. Είναι μιας εταιρίας παραγωγής σαπουνιών, της Brooke’s Monkey Brand Soap, και παρουσιάζει τον Father Christmas με τη μορφή ενός πιθήκου, από το όνομα της.

Ο ανθρωπόμορφος πίθηκος φοράει γούνα, παντελόνι και καπέλο, ενώ μεταφέρει ένα αειθαλές κλαδί και κραδαίνει ένα μπαστούνι στολισμένο με κορδέλες και γκι. Στην τσάντα του αναγράφεται η διαφημιζόμενη εταιρία. Το σκηνικό ολοκληρώνεται από τη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα της αγγλικής εξοχής, με το χιόνι τριγύρω, την πέτρινη γέφυρα και την εκκλησία.

Ο πίθηκος της εταιρίας εμφανιζόταν τακτικά στις διαφημίσεις της εποχής (δείτε τον και σε άλλες εδώ).

Το Internet στην πραγματικότητα


Μέχρι να διαβάσετε αυτήν την πρόταση, θα έχουν γίνει 219.000 νέα post στο Facebook, 22.800 νέα tweet, θα έχουν κατέβει 7.000 app και θα έχουν γίνει πωλήσεις αξίας 9.000 δολαρίων στο Amazon... αναλόγως βέβαια την ταχύτητα της σύνδεσης σας.

Τώρα που το διαδίκτυο είναι ευρέως διαθέσιμο, ένα μόλις δευτερόλεπτο από την παγκόσμια διαδικτυακή δραστηριότητα είναι φορτωμένο με γεγονότα, από την επικοινωνία με τους άλλους μέχρι την αποθήκευση δεδομένων.

Δείτε εδώ τι εννοώ...

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Τα τέρατα των Χριστουγέννων


Πολλές από τις αρχαίες παγανιστικές εορτές κατά τη διάρκεια του καταχείμωνου έχουν μετατραπεί ή ξεχαστεί από τη σύγχρονη κοινωνία. Αν δούμε την προέλευση των παραδόσεων των Χριστουγέννων σήμερα, θα εκπλαγούμε ανακαλύπτοντας ότι πολλές απ' αυτές είναι μακάβριες και περίεργες.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες που οι άνθρωποι κράτησαν αυτές τις αρχαίες παραδόσεις, τα Χριστούγεννα έχουν και έναν αδιανόητο τρόμο. Για μερικούς, τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή γεμάτη με υπερφυσικά συμβάντα, φαντάσματα, μάγισσες, μαγεία και τέρατα.

Μια απλή αλλά πανέμορφη ηλιακή έκλαμψη


Μια ηλιακή έκλαμψη κορυφώθηκε στις 2:28 ώρα Ελλάδας (7:28 EST) στις 19 Δεκεμβρίου και το Solar Dynamics Observatory της NASA συνέλαβε αυτήν την εικόνα. Αξιολογήθηκε ως έκλαμψη κλάσεως X1.8. Οι εκλάμψεις κλάσεως X είναι οι πιο έντονες.

Δείτε την εικόνα σε πιο μεγάλη ανάλυση εδώ

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

"Όσα παίρνει ο άνεμος"


Στις φωτογραφίες -που είναι τραβηγμένες από τον φωτογράφο Nick Mattlock στο Cheviot Hills στο Νορθάμπερλαντ της Αγγλίας- βλέπουμε ένα στρώμα πάγου που το έχει παρασύρει ο αέρας σε ένα φράχτη. Για να σχηματιστεί το φαινόμενο που βλέπουμε, προφανώς, ο αέρας ήταν δυνατός, η θερμοκρασία από -1 έως 1oC και υπήρχε πολλή υγρασία.

Δείτε και μερικούς απίστευτους σχηματισμούς από χιόνι σε βουνά στη Σλοβενίαφωτογραφίες: bbc

Ένα τρισδιάστατο πλοίο προβλήθηκε μέσω κουρτινών νερού στο Φεστιβάλ Φωτός του Άμστερνταμ


Ο καλλιτέχνης visualSKIN παρουσίασε φέτος στο Amsterdam Light Festival μια τρισδιάστατη προβολή ενός πλοίου του 17ου αιώνα πάνω σε κουρτίνες νερού. Με τίτλο "Ghost Ship" (πλοίο φάντασμα) η εγκατάσταση χρησιμοποιεί δύο τεμνόμενες εικόνες που προβάλλονται πάνω σε κάθετες κουρτίνες νερού και που μπορεί να δει κανείς από πολλαπλές οπτικές γωνίες. Το πλοίο είναι το The Amsterdam, ένα πλοίο της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών που ναυάγησε σε μια καταιγίδα κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού για την Batavia το 1749.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ.
από: this is colossal

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Η ιστορία του Άγιου Βασίλη μέσα από εικονογραφήσεις

Η διάσημη εικόνα του Thomas Nast, "Merry Old Santa Claus", από το περιοδικό Harper’s Weekly την Πρωτοχρονιά του 1881

Κάποιοι πιστεύουν ότι η εικόνα του Άι Βασίλη, όπως τον ξέρουμε, προήλθε από τις εικονογραφήσεις του Thomas Nast ή από την περιγραφή του Clement Moore στο "Η νύχτα πριν τα Χριστούγεννα" (A Visit from St. Nicholas). Άλλοι λένε ότι ο Άγιος Βασίλης πήρε τη σύγχρονη μορφή του από τις διαφημίσεις της Coca Cola στη δεκαετία του 1930. Όλες αυτές οι θεωρίες είναι εν μέρει σωστές, αλλά η εικόνα που έχουμε γι' αυτόν άρχισε πολύ πιο πριν.

Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014

39 πιάτα από το Πρώτο Χριστουγεννιάτικο Menu που δημοσιεύτηκε το 1660


Η πρώτη γνωστή έκδοση ενός Χριστουγεννιάτικου μενού περιελάμβανε χοιρινό, βοδινό, χήνα, κορυδαλλό, φασιανό, κρέας ελαφιού, στρείδια, κύκνο, μπεκάτσες και "ένα παιδί με πουτίγκα στην κοιλιά του", έτσι για να πάρετε μια γεύση...

Αυτά, σύμφωνα με το Accomplisht Cook, που γράφτηκε από τον Robert May το 1660. Ο May ήταν ένας Άγγλος σεφ που εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και μαγείρεψε για ευγενείς σε όλη τη ζωή του. Σε μια ενότητα με τίτλο "A bill of fare for Christmas Day and how to set the meat in order", ο May προτείνει 39 πιάτα, καθώς και στρείδια, πορτοκάλια, λεμόνια και ζελέ για επιδόρπιο. Το μενού είναι εκπληκτικό όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά επειδή περιέχει πολλές πρωτεΐνες, υπάρχουν 11 διαφορετικά είδη πτηνών και πολλά άλλα. Α! Περιείχε και πολλά είδη ζαχαροπλαστικής!

Διαβάστε το μενού εδώ (αγγλικά).

12 vintage περίτεχνες κλειδαριές

Μερικές φορές εμπιστευόμαστε μια απλή κλειδαριά για να ασφαλίσουμε οτιδήποτε θέλουμε να κρατήσουμε μακριά από την κοινή θέα. Στην Αναγέννηση όμως, οι άνθρωποι ασφάλιζαν τα δικά τους μυστικά με στυλ. Δείτε μερικές εντυπωσιακά περίτεχνες κλειδαριές.

Σφυρήλατο λουκέτο, Νυρεμβέργη, 16ος αιώνας


Κλειδαριά σε μια ξύλινη πόρτα ενός σκευοφυλακίου, στην οχυρωμένη εκκλησία του Biertan στη Ρουμανία, που ολοκληρώθηκε το 1524. Περιέχει 22 βίδες.


Κλειδαριά και κλειδί, από τον André Omereler, Γερμανία, 1531


Λεπτομέρεια από ένα αριστούργημα, Γαλλία, περίπου 1550


Μια κλειδαριά σε πόρτα από τη Γερμανία, αρχές του 17ου αιώνα


Κλειδαριά δημιουργία του GS, ενός αγνώστου τεχνίτη, Γερμανία, 1610


Κλειδαριά με αλλόκοτα διακοσμητικά και ειλητάρια, δημιουργία του N. Du Feyis στην Γαλλία, γύρω στα 1630.


Κλειδαριά, Γερμανία, 17ος αιώνας


Μια κλειδαριά με τέσσερα μπουλόνια, του John Wilkes, στα τέλη του 17ου αιώνα


Μια κλειδαριά "ανιχνευτής" που δείχνει πόσες φορές μια πόρτα έχει ξεκλειδωθεί με έναν άνδρα που κρατάει ένα δείκτη πάνω από ένα καντράν. Δημιουργία του John Wilkes, περίπου στα 1680.


Το εσωτερικό ενός μπαούλου, πιθανόν κατασκευασμένο στη Γαλλία τον 17ο αιώνα


Κλειδαριά από τον Paolo Acquadro, που κατασκευάστηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, 1854

από: io9

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

Τραγούδια που έχουν γραφτεί για διαβόητους serial killers

Από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη μέχρι τον Charles Manson

Το VH1 έψαξε και συγκέντρωσε τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τους μεγάλους μανιακούς δολοφόνους της παγκόσμιας ιστορίας. Δείτε τα αναλυτικά εδώ.

The Dead Boys - Son Of Sam


Το καλοκαίρι του 1977 ο David Berkowitz, γνωστός και ως The Son Of Sam, έσπειρε τον τρόμο σε 5 δήμους της Νέας Υόρκης σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας άλλους 7.


Judas Priest - The Ripper
Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από τον Τζακ των Αντεροβγάλτη, τον πρώτο serial killer της νεότερης εποχής.


Slayer - Psychopathy Red
Προς τιμή του Ρώσου serial killer Andrei Chikatilo, που δολοφόνησε αγρίως τουλάχιστον 52 γυναίκες και παιδιά από το 1978 ως το 1990.


The Hollywood Squares - Hillside Strangler
Αφιερωμένο στα ξαδέρφια Kenneth Bianchi και Angelo Buono που βίασαν, βασάνισαν και σκότωσαν 10 γυναίκες μέσα σε 4 μήνες, από τα τέλη του 1977 μέχρι τις αρχές του 1978, στην περιοχή του Λος Άντζελες.


Jane’s Addiction - Ted, Just Admit It
Το τραγούδι πήρε τον τίτλο του από τον βίαιο serial killer Ted Bundy, ο οποίος ομολόγησε 30 φόνους νεαρών γυναικών και πιθανόν υπεύθυνο για ακόμα περισσότερους στα μέσα της δεκαετίας του 1970.


The Mentally Ill - Gacy’s Place
Εμπνευσμένο από τον "Killer Clown", John Wayne Gacy Jr., ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 33 νεαρούς άντρες και αγόρια από το 1972 ως το 1978 στα προάστια του Σικάγο.


John 5 - Noche Acosador
Το τραγούδι μεταφράζεται ως "νυχτερινός κυνηγός", το παρατσούκλι του serial killer Richard Ramirez, ο οποίος τρομοκράτησε την Καλιφόρνια στις αρχές του 1980 με βιασμούς, εισβολές σε σπίτια και δολοφονίες.


The Adverts - Gary Gilmore’s Eyes
Αν και δεν ήταν serial killer, ο Gilmore καταδικάστηκε σε θάνατο για δυο φόνους και ήταν ο πρώτος που εκτελέστηκε μετά από 10 χρόνια στις ΗΠΑ. Μετά το θάνατό του, διάφορα μέρη του σώματός του δωρίστηκαν σε ανθρώπους που αναζητούσαν μοσχεύματα, εξ ου και το τραγούδι.


Soulfly - Jeffrey Dahmer
Πολλά από τα τραγούδια για τον "Milwaukee Cannibal", ο οποίος βίασε, δολοφόνησε, διαμέλισε και σε κάποιες περιπτώσεις έφαγε 17 άντρες και αγόρια από το 1978 ως το 1991.


Mudvayne - Nothing to Gein
Ο Ed Gein, μπορεί να σκότωσε μόνο δυο γυναίκες, αλλά έγινε πρωτοσέλιδο επειδή ξέθαβε νεκρούς και αφαιρούσε το δέρμα τους, που έπειτα τα έραβε και τα φορούσε ως "γυναικεία στολή". Ήταν η πηγή έμπνευσης για τον serial killer Buffalo Bill στο "Η Σιωπή των Αμνών".


Sonic Youth & Lydia Lunch - Death Valley ’69


Προς τιμή του Τσαρλς Μάνσον και της Οικογένειας, που στις 20 Ιουλίου του 1969, δολοφόνησαν την Σάρον Τέιτ -και άλλους τέσσερις- σύζυγο του σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι.


Throbbing Gristle - Leeds Ripper
Προς τιμή του Άγγλου serial killer Peter William Sutcliffe, γνωστού ως "The Yorkshire Ripper", ο οποίος καταδικάστηκε για το φόνο 13 γυναικών και την απόπειρα δολοφονίας εφτά ακόμη το 1981.


Macabre - Zodiac
Το συγκρότημα έκανε καριέρα τραγουδώντας δολοφονίες όλων των ειδών, ανάμεσα τους και τον Zodiac, ο οποίος τρομοκράτησε την βόρεια Καλιφόρνια και παραμένει ασύλληπτος.

από: kamarinia