Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Το παράξενο θέαμα της μεταφοράς αεροπλάνων στη γη

Το αεροπλάνο των αδερφών Ράιτ ρυμουλκείται στο Fort Meyer της Βιρτζίνια το 1908

Αν και έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε να πετούν, πολλές φορές, είτε για να συντηρηθούν ή για κάποιον άλλο λόγο, τα αεροπλάνα μεταφέρονται μέσω δρόμων στη γη. Δείτε μερικές φωτογραφίες που δείχνουν τις παράξενες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τους, εδώ και αιώνες.

Willie και George Muse: Οι άνδρες από τον Άρη


Τα αδέρφια Muse είχαν μια απίστευτη καριέρα. Η ιστορία των δυο μαύρων αλμπίνο αδερφών από το Roanoke της Βιρτζίνια είναι μοναδική ακόμα και για τον παράξενο κόσμο των τεράτων και των παραστάσεων. Αρχικά τους εκμεταλλεύτηκαν και έπειτα τους ευχαρίστησαν για τον ακούσιο ρόλο τους στην κοινωνία των δικαιωμάτων.

Θερμοπίδακας Strokkur: Στα πρόθυρα της έκρηξης

φωτογραφία: Hansueli Krapf

Στην φωτογραφία βλέπουμε τον Strokkur, ένα διάσημο θερμοπίδακα στην Ισλανδία (βρίσκεται στην γεωθερμική περιοχή δίπλα στον ποταμό Hvítá, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ανατολικά του Ρέικιαβικ) λίγο πριν γίνει η έκρηξη του. Ο Strokkur εκρήγνυται περίπου κάθε 4-8 λεπτά και η έκρηξη φτάνει τα 15 με 20 μέτρα -μερικές φορές φτάνει και 40 μέτρα.

Η συχνότητα των εκρήξεων συνδυάζεται με την ευρύτερη περιοχή των λιμνών από λάσπη, ατμίδες, φύκια και άλλους θερμοπίδακες κάνει το μέρος πολύ δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Η κόκκινη παραλία στην πόλη Panjin της Κίνας


Σε αντίθεση με τις φυσιολογικές παραλίες, η Κόκκινη Παραλία δεν έχει κόκκινη άμμο, αλλά μόνο φύκια που καλύπτουν σχεδόν όλο το δέλτα Liaohe. Τα φύκια που ονομάζονται Sueda φύονται τον Απρίλιο ή τον Μάιο και παραμένουν πράσινα μέχρι το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, γίνονται πορτοκάλι, έπειτα ροζ και τέλος αποκτούν το κόκκινο της φωτιάς που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Η καλύτερη εποχή για να θαυμάσει κανείς το τοπίο είναι από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως τα μέσα Οκτωβρίου. Μόνο ένα μικρό μέρος της Κόκκινης Παραλίας είναι ανοικτό για τους τουρίστες.




Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ξυλοθήκες: Θαυμαστά ξύλινα βιβλία σε ξύλινες συλλογές

Xylothek στην βιβλιοθήκη του αβαείου Lilienfeld στην Αυστρία - πηγή

Η xylothek (από τις ελληνικές λέξεις "ξύλο" και "θήκη") είναι ένα αντικείμενο, όπου το δοχείο περιέχει το περιεχόμενο.

Μπερδευτήκατε;

Πως είναι σήμερα μερικά από μέρη όπου διεξήχθησαν διάσημες μάχες κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έναν αιώνα πριν


Ο Μεγάλος Πόλεμος μπορεί να τελείωσε σχεδόν έναν αιώνα πριν, αλλά η κληρονομιά του ζει. Οι φωτογραφίες που θα δείτε είναι του Ιρλανδού φωτογράφου Michael St. Maur Sheil από τη σειρά του "Fields of Battle: 1914-1918" και δείχνουν μέρη όπου διεξήχθησαν γνωστές μάχες.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Χαμένη στη λάβα: η εκκλησία που αναδύεται από τις στάχτες


Κάτω από μια μαύρη κοιλάδα στο Δυτικό Μεξικό, υπήρχε κάποτε μια πόλη ιθαγενών. Η εκκλησία του San Juan Parangaricutiro μοιάζει σαν να αναδύεται από τις στάχτες και είναι το μόνο μέρος του χωριού που δεν κατάπιε κάποτε μια ηφαιστειακή έκρηξη.
 

Υπερρεαλιστικά Street Art πορτραίτα από τον MTO


Ο MTO είναι ένας graffiti και street artist γεννημένος και μεγαλωμένος στην Γαλλία. Από το 2006 μέχρι και το 2013 έζησε στο Βερολίνο.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ένα όμορφα διπλωμένο λεπτό σεντόνι χιονιού


Η Cathy Hartt είχε βγάλει βόλτα το σκύλο της το πρωινό της 12 Μαΐου του 2014 στο Montrose του Κολοράντο, όταν πρόσεξε την τσουλήθρα (στο πάρκο Buckley) της φωτογραφίας, όπου στο κάτω μέρος της βρισκόταν ένα όμορφα και τακτοποιημένα διπλωμένο λεπτό σεντόνι χιονιού.

Ο μιναρές του ποταμού Jam στο Αφγανιστάν


Ο μιναρές του ποταμού Jam βρίσκεται στο Αφγανιστάν στις όχθες του ποταμού Hari εκεί που συναντά τον ποταμό Jam.
 

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Το Μνημείο της Μάχης των Εθνών: Το μεγαλύτερο μνημείο της Ευρώπης


Η σκιά ενός νέου πολέμου είχε ήδη απλωθεί το 1913. Όμως, εκείνη την χρονιά οι κάτοικοι της Λειψίας στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας είδε να ολοκληρώνεται το μνημείο μιας μάχης η οποία έλαβε χώρα ακριβώς έναν αιώνα πριν.

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Παλιοί χάρτες: Πώς πίστευαν ότι μοιάζει ο κόσμος


Από τη στιγμή που ο άνθρωπος βρήκε τρόπο να αποτυπώσει την σκέψη του στα τοιχώματα των προϊστορικών σπηλαίων, δημιουργήθηκε μέσα του η ανάγκη να «αιχμαλωτίσει» τον κόσμο στον οποίο ζει. Κάπως έτσι γεννήθηκε η χαρτογραφία, που επεχείρησε να αποτυπώσει στο χαρτί (και όχι μόνο) τον κόσμο, σύμφωνα με τις εξερευνήσεις, τις αντιλήψεις και την… φαντασία της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες.

Η μυστική προέλευση του Bloody Mary


Από την Ποτοαπαγόρευση, το Παρίσι, και κάτι που ονομάστηκε "Κουβάς με Αίμα", μέχρι τον Χέμινγουεϊ και τα hangover

Οι πραγματικοί Iron Thrones

Η ιστορία της βασιλείας έχει αφήσει στο πέρασμα της μερικούς πολύ επιδεικτικούς θρόνους, τόσο που ακόμα και ο Iron Throne της σειράς Game of Thrones θα ζήλευε. Μπορεί να μην εμφανίζουν τις φανταστικές μεταφορές του θρόνου των Επτά Βασιλείων, αλλά από κέρατα μονόκερου (!) μέχρι και περάσματα για να σέρνονται από κάτω του οι υπόκοοι, αυτοί οι θρόνοι δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις εκκεντρικότητες αυτών που κάθισαν πάνω τους.


Ο θρόνος της Δανίας

Ο Χριστιανός Η’, στο θρόνο από μονόκερο, και η Caroline Amalie - πηγή

Οποιοσδήποτε βασιλιάς ή αυτοκράτορας μπορεί να έχει χρυσό ή μαρμάρινο θρόνο, αλλά ο θρόνος της Δανίας είναι πολύ πιο σπάνιος. Στην οροφή του θρόνου υπάρχουν κέρατα μονόκρου, και αν δεν σας φτάνει αυτό, διαθέτει και τρία ασημένια λιοντάρια κανονικού μεγέθους -το μέγεθος είναι εμπνευσμένο από τα 12 λιοντάρια που φυλούσαν το θρόνο του Σολομώντα. Φυσικά, δεν είναι στην πραγματικότητα κέρατα μονόκερου, αλλά κέρατα από φάλαινα Narwhal.

Ο θρόνος - φωτογραφία


Η καρέκλα του βασιλιά Εδουάρδου

Αριστερά: Χαρακτικό της καρέκλας από το 1855 - πηγή. Δεξιά: Η καρέκλα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ - φωτογραφία

Η καρέκλα του βασιλιά Εδουάρδου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ έχει το θρόνο μιας άλλης χώρας στο εσωτερικό της. Ο γοτθικός θρόνος από βελανιδιά χρονολογείται από το 1296. Ο Εδουάρδος Α' είχε ζητήσει να περιλαμβάνουν το "Λίθο του Scone" (ή "Λίθο του Πεπρωμένου" ή "Λίθο της Στέψης" της Σκωτίας), ακριβώς κάτω από το κάθισμα. Ο λίθος έχει έκτοτε επιστραφεί στη Σκωτία, αλλά στέλνετε στο Λονδίνο για όλες τις στέψεις -η τελευταία φορά ήταν το 1953 για τη στέψη της Ελισάβετ Β'.

Αντίγραφο του Λίθου στην Σκωτία - φωτογραφία


Ο Μαρμάρινος Θρόνος



Ο Μαρμάρινος Θρόνος -ή Takht-e marmar- στην Τεχεράνη διαθέτει 65 μαρμάρινα στοιχεία, ανάμεσα τους άνδρες, γυναίκες και μαγικά πλάσματα, που τον στηρίζουν. Η αίθουσα που βρίσκεται ο θρόνος στο παλάτι Golestan κατασκευάστηκε μεταξύ του 1747 και του 1751.


Ο θρόνος του Καρλομάγνου


Ο θρόνος στον καθεδρικό του Άαχεν - φωτογραφία

Αυτό το αυστηρό, πέτρινο κάθισμα, του 790 μ.Χ., μπορεί να μην είναι τόσο φανταχτερός όσο οι άλλοι θρόνοι. Όμως, το υπερυψωμένο κάθισμα περιλαμβάνει ένα πέρασμα από κάτω του, για να σκύβουν ή να σέρνονται από κάτω του οι υπήκοοι ώστε να δείξουν τον σεβασμό τους στον βασιλιά. Πιστεύεται ότι το μάρμαρο και τα σκαλοπάτια έχουν αφαιρεθεί από το Ναό του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ.


Ο Θρόνος του Τρίτου Ουρανού της Γενικής Συνόδου των Εθνών της Χιλιετίας


"Προφανώς, δεν χρειάζεται να είναι κανείς εστεμμένος για να διαθέτει θρόνο", αυτό σκέφτηκε ο James Hampton. Από το 1950 μέχρι το 1964, ο Hampton έφτιαξε τον φανταστικό Throne of the Third Heaven of the Nations' Millennium General Assembly -ο ίδιος αυτοανακηρύχτηκε St. James, Διευθυντής Ειδικών Έργων για το Κράτος της Αιωνιότητας- σε ένα γκαράζ. Αν και είναι κατασκευασμένος από υλικά όπως παλιοί λαμπτήρες, αλουμινόχαρτο και κουτιά καφέ, ανταγωνίζεται πραγματικούς θρόνους. Όταν ο Hampton πέθανε, ο θρόνος ανακαλύφθηκε και τώρα βρίσκεται στο Αμερικανικό Μουσείο Τέχνης Smithsonian.

από: atlas obscura

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Στον Μεσαίωνα δεν πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη, εκτός αν τους ρωτούσε η Ιερά Εξέταση


Κανείς σοβαρός διανοούμενος του Μεσαίωνα δεν πίστευε ότι η γη ήταν επίπεδη.

Φωτογραφίες από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν έχουμε ξαναδεί

Γερμανοί στρατιώτες (πίσω) παραδίνονται σε Γάλλους στρατιώτες

Συνήθως, όταν εμφανίζονται χαμένες φωτογραφίες είναι λίγο απογοητευτικές, ας πούμε. Αλλά αυτή η νέα σειρά φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί από άγνωστο φωτογράφο, είναι απλά απίστευτες -απεικονίζουν την ζωή στα χαρακώματα με διάσημους ηγέτες.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η φύση «καταπίνει» εγκαταλελειμμένο νησί - σανατόριο έξω απ’ τη Νέα Υόρκη


Το νησί που εγκαταλείφθηκε το 1963 είναι κάτι σαν την ελληνική Σπιναλόγκα

Πριν το Eurostar: υπολείμματα του Flying Rail Plane που ποτέ δεν υλοποιήθηκε


Αν τα πράγματα είχαν γίνει διαφορετικά (ή αν η μοίρα το είχε επιλέξει έτσι) το ταξίδι από το Λονδίνο για το Παρίσι θα μπορούσε να γινόταν με ένα από αυτά τα ελικοφόρα "ιπτάμενα αεροπλάνα σε ράγες". Αυτό το φανταχτερό μέσο που εφευρέθηκε από τον George Bennie και ξεκίνησε το 1930 ως πρωτότυπο, σχεδιάστηκε για μια πιο οικονομική και γρήγορη μεταφορά μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Όταν η μουσική παίρνει φωτιά: Φλόγες που «χορεύουν» σε ένα πρωτότυπο πείραμα


Εκτός από τους ανθρώπους, μπορούν και τα στοιχεία της φύσης να χορέψουν. Χάρη σε ένα έξυπνο και εντυπωσιακό πείραμα Φυσικής, οι φλόγες ακολουθούν το ρυθμό της μουσικής με εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
 

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Το πραγματικό μέγεθος των Επτά Βασιλείων του Game of Thrones


Ανήκει στις σειρές που οι φανατικοί θαυμαστές της είναι εκατομμύρια.

Απομεινάρια της λαιμητόμου του Παρισιού


Οι εσοχές στο πεζοδρόμιο είναι ότι έχει απομείνει της αποτρόπαιας μηχανής του θανάτου στο Παρίσι

Alpenglow: όταν το φως του Ήλιου βάφει κόκκινο τον ορίζοντα


Στην φωτογραφία του Harry Lichtman, βλέπουμε το όρος Grinnell στο Glacier National Park στην πολιτεία της Μοντάνα στις ΗΠΑ.
 

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Υπολογιστές ραδιενέργειας από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου

Orr’s Connecticut Radiation Dosage Calculator (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Ο υπολογιστής σχεδιάστηκε από τον William Orr του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ το 1950-1. Πωλούνταν στην τιμή του ενός δολαρίου.


US Army ABC-M1A1 (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Μια στρατιωτική έκδοση του Orr’s Radiation Dosage Calculator, το ABC-M1A1, χρησιμοποιούνταν από των Αμερικάνικο στρατό μετά από αλλαγές που έγιναν στις οδηγίες. Ο υπολογιστής χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της ακτινοβολίας μετά από μια πυρηνική έκρηξη.


Calculator, Nuclear Yield M4A1 (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Αυτός ο υπολογιστής χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της απόδοσης κιλοτόνων ενός πυρηνικού όπλου με βάση το χρόνο (σε δευτερόλεπτα) από την λάμψη (στο κτύπημα), το παρατηρούμενο πλάτος του νέφους, την απόσταση από το Σημείο Μηδέν, το χρόνο της λάμψης της βολίδας και τη γωνία ανύψωσης.


M2 Radiation Calculator (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό της έκθεσης (rads/hr) σε μια δεδομένη χρονική στιγμή μετά από μια πυρηνική έκρηξη, ο υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει το ποσοστό έκθεσης σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Μπορεί επίσης να υπολογίσει την έκθεση στην ακτινοβολία όσων βρίσκονται στην περιοχή σε κάποια χρονική στιγμή μετά την έκρηξη.


RAND Bombing Probability Computer. Επέτρεπε στους σχεδιαστές της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας να υπολογίσουν την πιθανότητα να χτυπηθεί ένας στόχος (ή η προσγείωση εντός ορισμένης απόστασης από κάποιο στόχο) με μία ή περισσότερες βόμβες.


FDA Radiation Dosage Calculator (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω)


Nuclear Bomb Effects Computer (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Το σχέδιο βασίστηκε σε δεδομένα από την έκδοση του 1962 του "The Effects of Nuclear Weapons". Η αρχική έκδοση δημοσιεύτηκε το 1957 και εκείνη στηρίχτηκε στα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών στην έρημο της Νεβάδα.


The RADIAC Calculator No. 2 (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Παρήχθη από την Blundell Rules Limited. Οι δύο εσωτερικοί δίσκοι είναι μονόπλευροι. Για τις εκρήξεις δεν γίνεται διάκριση αν γίνεται σε στεριά ή θάλασσα.


Cold War Chemical Warfare Calculator (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω)


Air-Burst Effects Computer No. 1 (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Αυτός ο υπολογιστής επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις επιπτώσεις μιας πυρηνικής έκρηξης πάνω από το έδαφος (Air-Burst).


BRL Radiac Calculator No. 1 (πάνω: θάλασσα, μέση: στεριά, κάτω: πίσω). Παρήχθη από την βρετανική εταιρεία Blundell Rules Limited. Οι δύο μικρότεροι δίσκοι μπορεί να γυριστούν ανάποδα όταν βγει το μεταλλικό κλιπ. Η μία πλευρά είναι μπλε και δείχνει τα αποτελέσματα της μόλυνσης από έκρηξη σε θάλασσα, ενώ η άλλη δείχνει την μόλυνση μιας έκρηξη στην στεριά.


Nuc-Tractor Nuclear Yield Calculator

Έγχρωμες φωτογραφίες του Λόρενς Ολίβιε και της Βίβιαν Λι ως "Ρωμαίος και Ιουλιέτα"


Όντας δύο από τους πιο περιζήτητους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ μετά το Ανεμοδαρμένα Ύψη και Όσα Παίρνει ο Άνεμος, ο Ολίβιε και η Λι ξεκίνησαν μια φιλόδοξη παραγωγή, με τον Ολίβιε παραγωγό, σκηνοθέτη και ηθοποιό.

Οι 12 ιεροί τόποι που συγκεντρώνουν τους περισσότερους πιστούς στον πλανήτη


Και όμως, η Μέκκα δεν φιγουράρει στην κορυφή.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Όταν οι γαλαξίες... φλερτάρουν

Το Hubble φωτογράφισε την αλληλεπίδραση δύο γαλαξιών

To γαλαξιακό... φλερτ άφησε τον NGC 4485 χωρίς σπείρες αλλά με χιλιάδες νέα άστρα. (ESA/Hubble & NASA, Acknowledgement: Kathy van Pelt - πηγή)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φωτογράφισε τι συνέβη όταν δύο γαλαξίες πλησίασαν ο ένας τον άλλο σε μια διαδικασία συγχώνευσης η οποία τελικά δεν ολοκληρώθηκε.

Το φλερτ

Στον αστερισμό Canes Venatici (Τα σκυλιά του κυνηγιού) βρίσκονται δύο σπειροειδείς γαλαξίες, ο NGC 4485 και ο NGC 4490, οι οποίοι βίωσαν μια έντονη έλξη μεταξύ τους και αναπτύχθηκε ένα έντονο «φλερτ» από το οποίο προέκυψαν «απόγονοι» αλλά τελικά δεν υπήρξε… γάμος. Οι δύο γαλαξίες πλησίασαν ο ένας τον άλλο προκαλώντας όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις μια σειρά από κοσμικά φαινόμενα. Καταρχάς δημιουργήθηκε μια νέα περιοχή γέννησης άστρων ενώ οι αλληλεπιδράσεις των δύο γαλαξιών τους παραμόρφωσαν διαλύοντας τις σπείρες τους.

Ομως δεν υπήρξε τελικά συγχώνευση με τους δύο γαλαξίες να βρίσκονται πλέον σε διαδικασία απομάκρυνσης ο ένας από τον άλλο. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε νέες εικόνες στις οποίες διακρίνεται καθαρά ο NGC 4485 ενώ το… γαλαξιακό ταίρι του μόλις που διακρίνεται κάτω δεξιά. Από αυτές τις νέες εικόνες διαπιστώθηκε ότι η νέα περιοχή γέννησης άστρων έχει έκταση 24 χιλιάδων ετών φωτός. Επίσης οι ερευνητές αναμένεται να εντοπίσουν νέα δεδομένα στους επιστήμονες για το φαινόμενο των συγχωνεύσεων των γαλαξιών.

πηγή: tovima.gr

Μια ανθοδέσμη από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή



Το "Mazzo di Fiori" είναι μια απίστευτη τρισδιάστατη εκτυπωμένη ανθοδέσμη από τον καλλιτέχνη και εφευρέτη Joshua Harker. Το γλυπτό αποτελείται από 1.918.416 τρίγωνα -μπορείτε να δείτε το τρισδιάστατο μοντέλο εδώ.

Τους τελευταίους 18 μήνες ο Harker αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία για τρισδιάστατες εκτυπώσεις για να εγκαινιάσει την επόμενη γενιά της 3D εκτύπωσης από άποψη ποιότητας, ικανότητας, κόστους, πρόσβασης και ευκολίας στη χρήση.