Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Las Lajas Sanctuary: ένας καθολικός ναός μέσα σε ένα φαράγγι!


Κοντά στην πόλη Ipiales στην Κολομβία, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, βρίσκεται ένας καθολικός ναός, ο οποίος είναι χτισμένος μέσα στο φαράγγι του ποταμού Guitara. Ο καθεδρικός Las Lajas, γνωστός και ως "Las Lajas Sanctuary", βρίσκεται σε ύψος 100 μέτρων από τον πάτο του φαραγγιού και συνδέεται με μια γέφυρα ύψους 50 μέτρων με την άλλη πλευρά της χαράδρας.

Μια λίμνη στον πάτο του ωκεανού

Η "όχθη" και οι κυματισμοί στην επιφάνεια της λίμνης κάτω από τον Κόλπο του Μεξικού

Φανταστείτε να ανακαλύψετε μια λίμνη των οποίων τα κύματα αγκαλιάζουν απαλά τις ακτές της και αφήνουν μικρούς κυματισμούς στην κοντινή άμμο. Τώρα φανταστείτε την ίδια σκηνή, σε βάθος σχεδόν 200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Κόλπου του Μεξικού.
 

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ένας ναός από ανθρώπους


Η καλλιτέχνης Trina Merry δημιούργησε την εικόνα του ναού που βλέπουμε πιο πάνω όχι μόνο με χρώματα και φωτογραφία, αλλά και με ανθρώπους. Φαίνεται πεντακάθαρα μια γυναίκα στο μέσο του ναού που κάθεται. Ολόκληρος όμως ο ναός αποτελείται από 17 ηθοποιούς του τσίρκο και χορευτές με body painting! Και δεν πρόκειται απλά για μια εικόνα. Οι άνθρωποι στέκονται σε αυτή τη θέση ως μια ζωντανή έκθεση.

Το project γίνεται για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού επιχειρηματικού εγχειρήματος με τίτλο "Beyond the Four Walls" (Πέρα απ' τους Τέσσερις Τοίχους), το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας internet cafe στο Νεπάλ, που θα ανήκουν σε γυναίκες, ώστε να βγάζουν τα προς το ζην ενώ ταυτόχρονα θα έχουν και online εκπαίδευση.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από τη διαδικασία του "χτισίματος" του ναού στην ιστοσελίδα της Merry.

Voxmobile: το παράξενο αυτοκίνητο-κιθάρα


Είναι το 1967, οι ΗΠΑ είναι στα πρόθυρα της επανάστασης των χίπις και στην θρυλική εταιρεία κατασκευαστής ενισχυτών VOX ψάχνουν για ένα νέο τρόπο να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Το στοιχειωμένο ναυάγιο του Salem Express στην Ερυθρά Θάλασσα


Ανάμεσα στα αναρίθμητα ναυάγια της Ερυθράς Θάλασσας βρίσκεται και το MV Salem Express, ένα επιβατικό το οποίο βυθίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου του 1991.
 

Ένα διαμέρισμα-χρονομηχανή που γυρνάει το χρόνο πίσω σχεδόν 90 χρόνια


"Αποφάσισα ότι ήθελα να σχεδιάσω το διαμέρισμα στο στυλ κάποιου ανώτερου γραφειοκράτη της πρώιμης περιόδου του Στάλιν", δήλωσε ο 47χρονος ιδιοκτήτης Sergei Bobovnikov. Και έτσι άρχισε μια ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ασυνήθιστη ακόμη και για τα ρωσικά πρότυπα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο "Back in the 1930s USSR" στους The New York Times (αγγλικά).






Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Όταν 1,5 εκατομμύριο μπαλόνια έφεραν το χάος στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ το 1986


Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1986, στο Κλίβελαντ αποδείχτηκε ότι τα πολύχρωμα και αθώα μπαλόνια που όλοι μας έχουμε κρατήσει κάποια στιγμή σαν παιδιά ή σε γιορτές μπορούν να είναι και τρομακτικά, αν είναι πολλά -η υπερβολή άλλωστε πάντα δεν είναι καλή.

Όλα ξεκίνησαν με τον απλό -αλλά καταστροφικό όπως αποδείχτηκε- στόχος της δημιουργίας του παγκόσμιου ρεκόρ για την ταυτόχρονη απελευθέρωση των περισσότερων μπαλονιών με ήλιο. Ο φωτογράφος Thom Sheridan συνέλαβε φωτογραφίες αυτού του όμορφου, αλλά καταστροφικού, γεγονότος.


Είχε ονομαστεί "Balloonfest '86" και 1,5 εκατομμύρια latex μπαλόνια με ήλιο, που τα κρατούσε ένα δίχτυ, θα ελευθερώνονταν στον αέρα του Κλίβελαντ. Διοργανώθηκε από το United Way ως ένα είδος φιλανθρωπικής εκδήλωσης, αλλά το απροσδόκητα χαοτικό γεγονός τους προκάλεσε ζημιές παρά έσοδα.

Την ημέρα που θα λάμβανε χώρα το γεγονός, υπήρχαν προβλέψεις για καταιγίδες μέσα στην ημέρα. Οπότε οι διοργανωτές της εκδήλωσης σκέφτηκαν να απελευθερώσουν τα μπαλόνια νωρίτερα. Όταν ξεκίνησε η βροχή, τα μπαλόνια βράχηκαν και ξεφούσκωσαν χωρίς να σκάσουν.


Κατέληξαν να καλύψουν την επιφάνεια της λίμνης Erie και παρεμπόδισαν τις προσπάθειες αναζήτησης του Λιμενικού για δύο άνδρες που είχαν χαθεί στη λίμνη, όταν το σκάφος τους ανατράπηκε. Αργότερα βρέθηκαν νεκροί.

Επίσης, τρόμαξαν αρκετά ακριβά άλογα κούρσας, που τα ανάγκασαν να τραυματιστούν, κάτι που ώθησε τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν μηνύσεις για αποζημιώσεις-τις οποίες και κέρδισαν.

Και ενώ τα μπαλόνια από latex είναι βιοδιασπώμενα, κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλο μπελά σε όλη την περιοχή έως ότου τελικά καταστραφούν για πάντα.



Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Όταν το τσεκούρι συναντά το ξύλο

φωτογραφία: Rafael Hernandez

Ο φωτογράφος Rafael Hernandez ανέβασε πρόσφατα την παραπάνω φωτογραφία στο reddit. Ο ίδιος αναφέρει ότι χρειάστηκε εννιά προσπάθειες για να συλλάβει τη στιγμή που έψαχνε -η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι η τέταρτη προσπάθεια.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Cabo Delgado της Μοζαμβίκης ενώ ο Hernandez δίδασκε στην πόλη Balama και προσκαλέστηκε από τους ντόπιους να κάνει ένα ταξίδι στη βόρεια Μοζαμβίκη. Δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες από αυτό το ταξίδι εδώ.

Λεπτομέρειες της φωτογραφίας: Canon 5DMII (28mm f/1.8 lens, Exposure: 1/1250, Aperture: f/2.2, ISO: 160). Ο φακός 28mm σημαίνει ότι η μηχανή ήταν μόλις λίγα χιλιοστά από το τσεκούρι!

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Γιγαντιαίος, διαδραστικός χάρτης του Game of Thrones


Οι εξαντλητικές λεπτομέρειες της σειράς σε ένα χάρτη για τους ούλτρα φανατικούς

10 ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση από προσώπου γης


Η ομάδα All Time 10s, που εξειδικεύεται στις λίστες (ενημερωτικές, οικολογικές, ακόμα και απλώς... παράξενες), δημοσίευσε πρόσφατα την τελευταία της μελέτη που αφορά τα σπάνια ζώα τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ο ρινόκερος, ο τίγρης της Σουμάτρα, ο Ιβεριανός Λύγκας, η χελώνα του είδους Ploughshare, ο μείζων λεμούριος μπαμπού, η λεοπάρδαλη Αμούρ, ο βάτραχος του είδους Hula Painted, το αξολότλ, η χελώνα του είδους yangtze giant softshell, ενώ το πλέον απειλούμενο είδος είναι το δελφίνι Baiji που ζει στη Κίνα.

Οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν σε εξαφάνιση ενός είδους:
  • Καταστροφή των οικοτόπων
  • Εισαγωγή εξωτικών ειδών
  • Υπερεκμετάλλευση
  • Άλλοι Παράγοντες (Ασθένειες, ρύπανση, και η περιορισμένη κατανομή)

Πριν από την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη, τα συγκεκριμένα είδη υπέφεραν κυρίως από τοπικούς παράγοντες όπως το υπερβολικό κυνήγι και η καταστροφή των οικοτόπων. Με την επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη βιομηχανική επανάσταση, η αλλαγή του κλίματος έχει αρχίσει να επηρεάζει την ασφάλεια των ειδών.

Δείτε όλα τα ζώα σε αυτό το βίντεο:



πηγή: in2life.gr

Τα κρυφά περάσματα του Mont Sainte-Odile: Ένα παλιό μοναστήρι, ένα κλειδωμένο δωμάτιο και οι μυστηριώδεις ληστείες βιβλίων


"Φοβάμαι ότι το φλογερό μου πάθος αγνόησε τη συνείδησή μου. Μπορεί να ακουστεί εγωιστικό, άλλα ένιωσα ότι τα βιβλία ήταν εγκαταλελειμμένα. Ήταν καλυμμένα με σκόνη και κουτσουλιές περιστεριών και σκέφτηκα πως δεν ενδιέφεραν κανέναν πλέον. Υπήρχε επίσης η συγκίνηση της περιπέτειας. Ήμουν πολύ φοβισμένος για το αν με ανακάλυπταν".

Το 2003, ο Stanislas Gosse παραδέχτηκε τις ληστείες πάνω από 1000 αρχαίων και σπάνιων βιβλίων από μια κλειδωμένη, ιδιωτική βιβλιοθήκη σε ένα μοναστήρι, σκαρφαλωμένο 2500 πόδια στα βουνά Vosges, στην κοινότητα Ottrott στην Αλσατία της Γαλλίας. Για να καταφέρει αυτόν τον άθλο σκαρφάλωσε εξωτερικούς τοίχους και κρυμμένες σκάλες μιας ξεχασμένης, μεγάλης μεσαιωνικής διόδου με μυστική πρόσβαση πίσω από τα ντουλάπια της βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια μπήκε κρυφά στην βιβλιοθήκη, επέλεξε τα "θύματά" του και έφυγε με τον ίδιο τρόπο. Δεν ήταν κάποιος επαγγελματίας κλέφτης που ήθελε χρήματα -όλα τα βιβλία βρέθηκαν σώα στο μικρό διαμέρισμά του. Ήταν ένας τοπικός δάσκαλος που έπεσε πάνω σε ένα χάρτη με μυστικά περάσματα στα αρχεία της πόλης και δεν μπορούσε να αντισταθεί στη συγκίνηση.

Το γραφικό και απομακρυσμένο Mont Sainte-Odile είναι περικυκλωμένο από τοίχους 10 χιλιομέτρων, τα ερείπια των οχυρώσεων που ονομάζονται Mur Païen. Το μοναστήρι χρονολογείται από τον 7ο αιώνα μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στην Αγία Odile της Αλσατίας, η οποία γεννήθηκε τυφλή, αλλά ως εκ θαύματος ανέκτησε την όρασή της μετά από αγγελική παρέμβαση. Τα κτίρια έχουν καταστραφεί και ξαναχτιστεί πολλές φορές, πιο πρόσφατα στα 1600 και ξανά το 1853. Κανένας από τους μοναχούς ή το προσωπικό γνώριζαν την ύπαρξη των μυστικών περασμάτων, μέχρι που τα βιβλία άρχισαν να εξαφανίζονται.

Η κλοπή των βιβλίων δεν είχε περάσει απαρατήρητη, αλλά δεδομένου ότι η αίθουσα ήταν πάντα κλειδωμένη και απαγορευόταν η είσοδος για το κοινό, για δύο χρόνια, τα μέσα και η μέθοδος παρέμεναν ένα μυστήριο. Όταν όμως αποκλείστηκαν τα εξωτερικά παράθυρα και αντικαταστάθηκαν οι κλειδαριές, η αστυνομία έφτασε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχει και άλλη είσοδος στο δωμάτιο. Τελικά, το μυστικό αποκαλύφθηκε όταν ένα τμήμα της βιβλιοθήκης κουνήθηκε για να αποκαλύψει το μυστικό χώρο. Ανεμόσκαλες οδηγούσαν στην οροφή και στη συνέχεια σε άλλα δωμάτια ανοικτά για το κοινό. Θεωρείται ότι τα μυστικά περάσματα κατασκευάστηκαν αρχικά για να μπορούν τα ανώτερα στελέχη του μοναστηριού να ακούνε τις συνομιλίες των μοναχών μέσα σε αυτό που ήταν τότε το κοινό δωμάτιο.

Αφού τοποθετήθηκαν κρυφές κάμερες για να πιαστεί επ' αυτοφώρω, η αστυνομία συνέλαβε τον Gosse ενώ εκείνος μετέφερε σχοινί ορειβασίας και τρεις βαλίτσες γεμάτες βιβλία. Εκείνος έλαβε πρόστιμο, ποινή φυλάκισης με αναστολή και του ανατέθηκε κοινωνική υπηρεσία, βοηθώντας να γίνει ένας κατάλογος με τα βιβλία της βιβλιοθήκης Sainte-Odile.

από: atlas obscura

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

5 καταραμένα αντικείμενα που υπάρχουν στην πραγματικότητα


Παλιότερα σας είχα παρουσιάσει μερικά αντικείμενα -κοσμήματα, μάσκες, ένας πίνακας, ακόμη και ο γνωστός στρατός από τερακότα της Κίνας- που θεωρούνται καταραμένα. Πληθώρα αντικειμένων έχουν τρομερές κατάρες, που μπορούν να βλάψουν, να ενοχλήσουν ή ακόμη και να σκοτώσουν ανθρώπους. Δείτε ακόμη επτά τέτοια αντικείμενα.

Η ιστορία πίσω από την πιο δυνατή φωτογραφία του Κρις Χόνδρος


Στις 20 Απριλίου του 2011, ο ελληνικής καταγωγής φωτορεπόρτερ Κρις Χόνδρος υπέκυψε στα τραύματά του. Ο Χόνδρος βρισκόταν μαζί με τον συνάδελφο του στο πρακτορείο Getty Τιμ Χεδέρινγκτον, στην -τότε- πόλη-προπύργιο των αντικαθεστωτικών Μισράτα στην Λιβύη, η οποία πολιορκούνταν από τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Χόνδρος ήταν βραβευμένος φωτογράφος που είχε καλύψει σημαντικές συγκρούσεις στο Κόσοβο, την Αγκόλα, τη Σιέρα Λεόνε, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, το Κασμίρ, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ και τη Λιβερία. Είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσα τους το χρυσό μετάλλιο Robert Capa το 2005 για τις φωτογραφίες του στο Ιράκ. Η δουλειά του στη Λιβερία του είχε εξασφαλίσει υποψηφιότητα για το βραβείο Pulitzer.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο αντιπρόεδρος του Getty Pancho Bernasconi, μιλάει στο TIME για την πιο δυνατή φωτογραφία που τράβηξε ο Χόνδρος. Πρόκειται για την φωτογραφία της μικρής Samar Hassan η οποία, στις 18 Ιανουαρίου του 2005, μόλις είχε γίνει μάρτυρας του θανάτου των γονιών της από Αμερικανούς στρατιώτες στην πόλη Tal Afar του Ιράκ.

Ο 11χρονος αδελφός της Samar, Rakan, ο οποίος ταξίδευε με την οικογένεια, έμεινε παράλυτος από την επίθεση, όταν μια σφαίρα διαπέρασε τη σπονδυλική του στήλη. Στην οικογένεια δόθηκαν 7.500 δολάρια ως αποζημίωση από τον στρατό των ΗΠΑ και τελικά ο Rakan μεταφέρθηκε στη Βοστώνη για την εντατική θεραπεία. Τελικά, ο Rakan περπάτησε ξανά και επέστρεψε στην πατρίδα του αλλά σκοτώθηκε το 2008 πέθανε μέσα στη συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ.

από: lightbox.time.com

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Πεταμένα βιβλία γίνονται τρισδιάστατα κολάζ!


Η Kerry Miller δίνει ζωή σε παλιά και πεταμένα βιβλία, μετατρέποντας τα σε μοναδικά κομμάτια τρισδιάστατων έργων τέχνης. Η καλλιτέχνης κόβει προσεκτικά εικόνες που βρίσκει μέσα στα βιβλία, μερικές φορές με τη χρήση μελανιών και χρωμάτων για να εμπλουτίσει και να ενισχύσει το τελικό κομμάτι.






Τοπίο βγαλμένο από παραμύθι

φωτογραφία: Met5anvartija

Στην φωτογραφία, του Redditor Met5anvartija ο οποίος την τράβηξε από την αυλή του σπιτιού του, βλέπουμε ένα δάσος στην πόλη Jyväskylä, της μεγαλύτερης πόλης της κεντρικής Φινλανδίας.

Να τι συμβαίνει όταν ένα Drone πετάει μέσα σε ένα show πυροτεχνημάτων!


Έχουμε δει άπειρες και καταπληκτικές φωτογραφίες με πυροτεχνήματα. Τι γίνεται όμως όταν πετάει ένα drone (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) ανάμεσα σε πυροτεχνήματα;
 

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Η πιο ακριβή φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ!


Ο τίτλος της πιο ακριβής φωτογραφίας αμφισβητείται. Υπάρχει μια λίστα στη Βικιπαίδεια με τις πιο ακριβές φωτογραφίες, με βάση όμως την τιμή με την οποία αγοράστηκαν και όχι με την ακριβή φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ.

Πως φανταζόντουσαν τη μόδα του μέλλοντος το 1893;

Τον Ιανουάριο του 1893 κυκλοφόρησε το 30ο τεύχους του δημοφιλούς βρετανικού περιοδικού "Strand magazine" με θέμα "Future Dictates of Fashion" (Τι υπαγορεύει το μέλλον για τη μόδα) του W. Cade Gall.

Το θέμα, μια ενδιαφέρουσα ματιά στη μόδα του μέλλοντος, αναφέρει για έναν ηλικιωμένο κύριο του 1893 ο οποίος βρίσκει μυστηριωδώς σε μια βιβλιοθήκη ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε το 1993, για την ιστορία της σύγχρονης μόδας (1893 - 1993), με τίτλο "The Past Dictates of Fashion" και είναι του Cromwell Q. Snyder.










από: the public domain review

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία στο Youtube: Από τον απόπλου του Τιτανικού στο θάνατο της Νταϊάνα


Ενα εκπληκτικό άνοιγμα στην παγκόσμια σύγχρονη ιστορία έκανε η βρετανική ειδησεογραφική υπηρεσία ειδήσεων, Pathé News, προσφέροντας εντελώς δωρεάν για το κοινό, περισσότερα από 85.000 βίντεο με στιγμιότυπα ιστορικής σημασίας του 20 αιώνα.

Από τον απόπλου του Τιτανικού και τη Χιροσίμα, μέχρι τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, οι επισκέπτες της σελίδας Pathé News στο YouTube, μπορούν να παρακολουθήσουν σε υψηλή ανάλυση βίντεο από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλα σημαντικά γεγονότα που έμειναν στην ιστορία.

Ο Αλέιστερ Γουάιτ, διευθυντής της British Pathé, δήλωσε σχετικά με την κίνηση της υπηρεσίας: «Το αρχείο είναι ένας θησαυρός αξεπέραστης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας που δεν πρέπει να λησμονηθεί ποτέ. Η ψηφιοποίηση και το ανέβασμα των βίντεο της Pathé στο YouTube ήταν η καλύτερη μέθοδος για να το πετύχουμε»



πηγή: iefimerida.gr

Δέντρα στην Ρωσία καταπίνουν πολεμικό εξοπλισμό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δείτε πολεμικό υλικό που τον έχουν καταπιεί τα φυτά και τα δέντρα σε μια περιοχή στη Ρωσία, για την ακρίβεια στο προγεφύρωμα του ποταμού Νέβα (ή Nevsky Pyatachok).

Ο εξοπλισμός είναι ως επί το πλείστον ρωσικός που χρησιμοποιήθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και υπάρχει και γερμανικός –η περιοχή ήταν σημαντικό μέρος στάσης του γερμανικού στρατού κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ. 260.000 Σοβιετικοί στρατιώτες πέθαναν προσπαθώντας να ανοίξουν ξανά την επικοινωνία με το πολιορκημένο Λένινγκραντ και 160.000 Γερμανοί πέθαναν αντιστεκόμενοι.

Μια χειροβομβίδα

Ένα τυφέκιο Mannlicher Carcano

Μια οβίδα 75 mm

Ένα πολυβόλο Maxim



Το φτυάρι ενός σκαπανέας

πηγή φωτογραφιών