Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Η φωτογραφική προπαγάνδα κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου


Η μεγαλύτερη "σύνθετη φωτογραφία" του Hurley με τίτλο "Η επιδρομή", δημιουργήθηκε από την υπέρθεση 12 διαφορετικών αρνητικών που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή κατά τη διάρκεια ασφάλειας πεδίων μαχών μετά από μια μάχη.



Για τους επίσημους φωτογράφους ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, με τέτοια κλίμακα και έκταση, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν συνέχεια ήταν πώς να μεταφέρουν αυτό το μέγεθος. Ο Αυστραλός φωτογράφος Frank Hurley κατέφυγε σε συνδυασμό των αρνητικών, προκειμένου να μεταφέρει την πολλαπλότητα της δράσης. Ο Hurley ήταν γνωστός πολύ πριν από τον πόλεμο λόγω του έργου του σχετικά με την αποστολή του Σάκλετον στην Ανταρκτική. Ένιωθε ότι έπρεπε να παρουσιαστεί η φρίκη του Δυτικού Μετώπου και μόνο οι συνθέσεις θα επέτρεπαν να φανεί η πραγματική κλίμακα και η ταλαιπωρία.

Μόνο οι στρατηγοί ήταν αρνητικοί σε κάτι τέτοιο γιατί θεωρούσαν ότι τέτοιου είδους συνθέσεις έφταναν σε σημείο ψέματος και ότι οι επίσημες φωτογραφίες θα έπρεπε να είναι γνήσιες.


Ωστόσο, ο Hurley μετατέθηκε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Πριν όμως είχε δημιουργήσει πολλές σύνθετες εικόνες που μετέφεραν το μέγεθος του πολέμου. Αργότερα, οι εκτυπώσεις του, με διαστάσεις πάνω από 20x4,75 μέτρα, εκτέθηκαν στο Λονδίνο και το κοινό, που περίμενε επί ώρες στην ουρά, είδε για πρώτη φορά την πλήρη κλίμακα του πολέμου.

Ο Frank Hurley βάζει τις τελευταίες πινελιές σε μια γιγαντιαία εκτύπωση ενός από τα αμφιλεγόμενα φωτομοντάζ του Δυτικού Μετώπου, σε μια έκθεσης στην Αυστραλία επίσημων φωτογραφιών του πολέμου.

από: porthcawl and the great war

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου