Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Σεληνιακά σκουπίδια: Πώς το φεγγάρι έγινε ένας σκουπιδότοπος


Ακούμε για τα πόσα πολλά σκουπίδια υπάρχουν παντού. Ωστόσο, το μεγαλύτερο δοχείο απορριμμάτων έξω από την ατμόσφαιρα της Γης είναι το φεγγάρι.

Η μόνη διαφορά είναι ότι το φεγγάρι είναι προσιτό εδώ και μερικές δεκαετίες, ενώ η Γη εκατοντάδες χρόνια. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι έχουμε αφήσει πάνω από 170.000 κιλά συντριμμιών στην επιφάνεια του δορυφόρου μας.

Δείτε μερικά από τα πιο αξιόλογα κομμάτια σκουπιδιών στο φεγγάρι.



Δείτε ακόμη:
Νεκροταφείο διαστημικών οχημάτων: Εκεί που "πεθαίνουν" τα διαστημόπλοια

Luna 2 – 1959 (εικόνα πάνω)
Το Luna 2 εκτοξεύτηκε από τους Σοβιετικούς όταν ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στο απόγειό του. Η σύγκρουση με το φεγγάρι απέδειξε ένα πράγμα: ο πλησιέστερος γείτονά μας στο διάστημα δεν έχει σημαντικό μαγνητικό πεδίο.


Ranger 4 – 1962
Ήταν το πρώτο Αμερικάνικο σκάφος που κατέγραψε το φεγγάρι και το έκανε με μια πρόσκρουση. Η δύναμη του κεντρικού υπολογιστή απέτυχε και παρασύρθηκε άσκοπα για λίγο πριν πέσει στην αθέατη πλευρά της επιφάνειας του φεγγαριού. Το αρχικό σχέδιο ήταν να πετάξει πάνω από την επιφάνεια και να στείλει κοντινές εικόνες στη γη, πριν από τη συντριβή.


Luna 5 - 1965
Σχεδιάστηκε με μία αποστολή: να μελετήσει περαιτέρω την επιστημονική δυνατότητα μιας ομαλής προσγείωσης στο φεγγάρι. Έμελλε να προσγειωθεί στη Mare Nubium. Μια διόρθωση της πορείας έκανε το σκάφος να στριφογυρίσει και αυτό ήταν το τέλος του. Ήταν το δεύτερό ρωσικό σκάφος που έφτασε στο φεγγάρι. Την ίδια τύχη είχαν τα Luna 7 και 8.


Luna 9 – 1966
Τα μάτια όλων κοιτούσαν ψηλά περιμένοντας την πρώτη ομαλή σεληνιακή προσγείωση. Το Luna 9 δεν τους απογοήτευσε. Έστειλε μια σειρά τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων από την επιφάνεια και τελικά αποδείχθηκε κάτι που είχε ανησυχήσει τους επιστήμονες για πολλά χρόνια. Το φεγγάρι δεν θα καταπιεί κάτι που προσγειώθηκε πάνω του, αλλά η επιφάνεια του μπορούσε να κρατήσει τα βαριά αντικείμενα. Μετά από τρεις ημέρες, η επικοινωνία με το Luna 9 χάθηκε.


Surveyor 1 – 1966
Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν επιπλέον τρεις μήνες για την πρώτη τους ομαλή σεληνιακή προσγείωση, μένοντας πίσω έτσι από τα ρωσικά Luna 9 και 10. Ήταν περισσότερο μια "να δούμε αν μπορούμε" αποστολή και δεν υπήρχε επιστημονικός εξοπλισμός στο σκάφος. Ωστόσο, ήταν σημαντική ώθηση για τη NASA καθώς το σύστημα τηλεόρασης του σκάφους μετέδωσε εικόνες στη γη που ενθουσίασε το ευρύ κοινό. Οι μεταδόσεις συνεχίστηκαν για έξι ολόκληρους μήνες μετά την προσγείωση.


Apollo 11 - 1969
Ο κατάλογος των Lunas και Surveyor συνεχίστηκε, κάποια με συντριβή και κάποια με επιτυχημένες προσγειώσεις. Η πιο σημαντική ημερομηνία για την ανθρωπότητα, όσων αφορά τη σελήνη, είναι η 21η Ιουλίου του 1969. Ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στη σελήνη και άφησε πίσω του πάρα πολλά πράγματα. Ανάμεσα στα αντικείμενα που έμειναν είναι μια αμερικανική σημαία και μια πινακίδα που γράφει, "Here Men From The Planet Earth First Set Foot Upon the Moon, July 1969 A.D. We Came in Peace For All Mankind" (Εδώ Άνθρωποι Από Τον Πλανήτη Γη Πάτησαν Πρώτη Φορά στη Σελήνη, Ιούλιος 1969 Μ.Χ. Ήρθαμε εν Ειρήνη Για Όλη την Ανθρωπότητα). Επίσης άφησαν μια τσάντα με ένα χρυσό κλαδί ελιάς και ένα δίσκο που μετέφερε μηνύματα χαιρετισμού των ηγετών του κόσμου.


Moon Buggy – 1971


Ίσως ένα από τα πιο χρήσιμα αντικείμενα που έχουν απομείνει στο φεγγάρι κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo ήταν το Moon Buggy, αν φυσικά εξακολουθεί να δουλεύει. Υπάρχουν τρία συνολικά στην επιφάνεια, απαλά σκονίζονται, που έμειναν από τις αποστολές Apollo 15 ως 17. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1971 για να αυξήσει την κινητικότητα των αστροναυτών.


Chang’e 1 – 2007
Ο κατάλογος δεν είναι πλήρης. Σχετικά με τα πιο πρόσφατα συντρίμμια στο φεγγάρι είναι του Chang'e 1 το 2007. Ήταν το πρώτο στάδιο του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της σελήνης. Τον Μάρτιο του 2009, ο δορυφόρος χτύπησε στην επιφάνεια της σελήνης. Η Κίνα επέμενε ότι ήταν μια ελεγχόμενη και προγραμματισμένη πτώση.

από: kuriositas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου