Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Το μυστήριο της Great Blue Hole στο Μπελίζ


Η Great Blue Hole είναι ένα θαύμα της φύσης στα ανοικτά των ακτών του Μπελίζ. Είναι μια μεγάλη, κυκλική υποβρύχια καταβόθρα που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Lighthouse Reef, το οποίο είναι περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από το Μπελίζ Σίτι στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό το φυσικό φαινόμενο έχει πάνω από 300 μέτρα διάμετρο και περίπου 124 μέτρα βάθος. Αποτελεί τμήμα του Belize Barrier Reef Reserve System, το οποίο είναι μνημείο παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.



Σχηματισμός και εξερεύνηση
Η Great Blue Hole πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα της προοδευτικής κατάρρευσης ενός συστήματος σπηλαίων που είχε διαμορφωθεί πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, όταν τα επίπεδα της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερα. Η αξιολόγηση των σταλακτιτών που βρέθηκαν έδειξε ότι ο σχηματισμός του συστήματος των σπηλαίων σημειώθηκε κάποια στιγμή μεταξύ 153.000 και 15.000 χρόνων πριν. Το σπήλαιο επίσης πιστεύεται ότι πλημμύρισε, όταν η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει.


Ο πρώτος που εξερεύνησε την Great Blue Hole ήταν ο Ζακ Κουστό, ο οποίος έφερε το διάσημο ερευνητικό σκάφος του, το Calypso, να διερευνήσει τα βάθη της καταβόθρας το 1972. Μπόρεσε να συμπεράνει ότι η Τρύπα σχηματίστηκε πριν αυξηθούν τα επίπεδα των ωκεανών και μερικοί βυθισμένοι σταλακτίτες που βρέθηκαν στην τρύπα απέδειξαν αυτόν τον ισχυρισμό. Η αποστολή του Κουστό, ο οποίος την κατέταξε μεταξύ των κορυφαίων δέκα θέσεων για καταδύσεις στον κόσμο, ήταν αυτή που ανέδειξε την περιοχή και έγινε σημαντικό σημείο για τον κόσμο της κατάδυσης σήμερα.


Το όνομα της καταβόθρας αποδίδεται στον Βρετανό συγγραφέας και δύτη Ned Middleton, ο οποίος ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από αυτήν που την περιέγραψε ως "The Great Blue Hole", αντλώντας έμπνευση από το Great Barrier Reef στην Αυστραλία.

Θαλάσσια ζωή
Ένα από τα αξιοθέατα στην Great Blue Hole είναι η ποικιλία θαλάσσιας ζωής. Μερικά είδη από τα που μπορεί να συναντήσει κανείς είναι οι καρχαρίες νοσοκόμες, οι καρχαρίες των υφάλων της Καραϊβικής, ψάρια πεταλούδες, αγγελόψαρα, παπαγολάψαρα, ροφούς καθώς και πολλές γαρίδες.


Μπορεί, επίσης, να δει κανείς ένα ή δύο ταυροκαρχαρίες, καρχαρίες τίγρεις και σφυροκέφαλους στην περιοχή, αλλά δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Υπάρχουν λιγοστή θαλάσσια ζωή στα βαθύτερα τμήματα της Great Blue Hole, λόγω της έλλειψης φωτός και της κακής κυκλοφορίας του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου