Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Το μεγαλύτερο μοντέλο του Ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται στη Σουηδία


Γνωρίζατε ότι στη Σουηδία βρίσκεται το μεγαλύτερο μοντέλο στον κόσμο του ηλιακούς μας συστήματος; Ο Ήλιος, που αντιπροσωπεύεται από την Ericsson Globe στη Στοκχόλμη, είναι το μεγαλύτερο ημισφαιρικό κτίριο στον κόσμο. Οι εσωτερικοί πλανήτες βρίσκονται στη Στοκχόλμη, αλλά οι εξωτερικοί πλανήτες βρίσκονται στο βορρά και σε άλλες πόλεις κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσας. Το σύστημα ξεκίνησε από τους Nils Brenning και Gösta Gahm και είναι σε κλίμακα 1:20 εκατομμύρια.



Ήλιος – Globen, Στοκχόλμη
Διάμετρος: 71 μ (ηλιακός δίσκος) + η κορώνα


Το Globe Arena της Στοκχόλμης είναι το μεγαλύτερο σφαιρικό κτίριο στον κόσμο, και αντιπροσωπεύει τον Ήλιο στο SSS (Σουηδικό Ηλιακό Σύστημα).


Ερμής – Stockholm's Stadsmuseum, Slussen
Διάμετρος: 25 εκατοστά - Απόσταση από το Globen: 2,9 χλμ


Το μοντέλο του Ερμή θερμαίνεται για να συμβολίζει το πόσο κοντά βρίσκεται στον Ήλιο. Έχουν απεικονιστεί πάνω του οι κρατήρες και στο βάθρο στο οποίο είναι τοποθετημένος διάφορα σύμβολα, όπως εκείνο της τροχιακής μετατόπισης σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.


Αφροδίτη - Kungliga Tekniska Högskolan, Στοκχόλμη
Διάμετρος: 62 εκατοστά - Απόσταση από το Globen: 5,5 χλμ


Πάνω βλέπουμε το αρχικό μοντέλο της Αφροδίτης που βρίσκεται στο Kungliga Tekniska Högskolan της Στοκχόλμης. Το μοντέλο εκλάπη το 2011. Ένα νέο μοντέλο της Αφροδίτης, που αντικαθιστά το κλεμμένο, τοποθετήθηκε προσωρινά στο Institution for Space and Plasma Physics στο Kungliga Tekniska Högskolan.


Γη/ Σελήνη - Cosmonova, Naturhistoriska riksmuseet, Στοκχόλμη
Διάμετρος: 65 εκατοστά /18 εκατοστά - Απόσταση από το Globen: 7,6 χλμ


Τα μοντέλα του πλανήτη μας και της Σελήνης βρίσκονται έξω από την είσοδο του Cosmonova στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.


Άρης – Mörby centrum
Διάμετρος: 35 εκατοστά - Απόσταση από το Globen: 11,6 χλμ


Ο Άρης είναι συνδεδεμένος με ένα χαλύβδινο πιάτο χάλυβα που συμβολίζει τη Γη. Πάνω στη σφαίρα μπορεί κανείς να δει τα χημικά σύμβολα για των κοινών ενώσεων στον Άρη.


Δίας - αεροδρόμιο Arlanda
Διάμετρος: 7,3 μέτρα | Απόσταση από το Globen: 40 χλμ


Ένα παρτέρι με λουλούδια έξω από το Sky City στο αεροδρόμιο Arlanda αντιπροσώπευε τον Δία. Προωθούνται σχέδια για ένα νέο τρισδιάστατο μοντέλο σε άλλη θέση.


Κρόνος - Ουψάλα
Διάμετρος: 6,1 μέτρα | Απόσταση από το Globen: 73 χλμ


Ο Κρόνος θα στέψει ένα σχολικό πλανητάριο στην Ουψάλα. Ωστόσο, το πρώτο βήμα έγινε το 2010, όταν ένα καλλιτεχνικό μοντέλο του Τιτάνα εγκαινιάστηκε στο κέντρο της Ουψάλας στο Celsius House, όπου εργάστηκε ο αστρονόμος του 18ου αιώνα Άντερς Κέλσιος. Επιπλέον, πολλά φεγγάρια του Κρόνου έχουν αποκτήσει μορφή από μαθητές στις σχολικές τάξεις στην περιοχή.


Ουρανός – Lövstabruk
Διάμετρος: 2,6 μέτρα | Απόσταση από το Globen: 146 χλμ


Ένα συμβολικό και παιχνιδιάρικο μοντέλο του Ουρανού εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2012 στο Lövstabruk νότια του Γκέφλε. Το μοντέλο κατασκευάστηκε από χάλυβα από το Forsmark Mechanical Workshop στο πυρηνικό εργοστάσιο Forsmark που βρίσκεται κοντά στο Lövstabruk, και όπου το ουράνιο παίζει σημαντικό ρόλο. Εμφανίζεται η ασυνήθιστη κλίση του άξονα του Ουρανού.


Ποσειδώνας – Söderhamn
Διάμετρος: 2,5 μέτρα | Απόσταση από το Globen: 229 χλμ



Πλούτωνας – Delsbo
Διάμετρος: 12 εκατοστά – Απόσταση από το Globen: 300 χλμ


Τον Πλούτωνα και τον Χάροντα αντιπροσωπεύουν δύο πυλώνες σαν τάφοι για να θυμίζουν την μυθολογική έννοια του Πλούτωνα, τον θεό του κάτω κόσμου. Επίσης θυμίζει τις πτώσεις μετεωριτών, που πραγματοποιήθηκαν πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια, όταν εξαφανίστηκε όλη η ζωή σε μια μεγάλη περιοχή, και από την οποία σχηματίστηκε το σύστημα των λιμνών Dellen. Ο Πλούτωνας πλέον δεν ταξινομείται στους πλανήτες, αλλά στους πλανήτες νάνους.


Αστεροειδής Saltis – Kunskapsskolan, Saltsjöbaden
Διάμετρος: λιγότερο από 1 χιλιοστό - Απόσταση από το Globen: 17 χλμ


Το 2010 παρουσιάστηκε ένα γλυπτό από έναν αστεροειδή που ανακαλύφθηκε από τον Brandeker το 2000 με ένα τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο της Στοκχόλμης, πλέον "Kunskapsskolan". Το αντικείμενο ονομάστηκε "Saltis", από το παρατσούκλι της περιοχής Saltsjöbaden.


Κομήτης του Χάλεϊ – Balthazar, Skövde
Απόσταση από το Globen: 260 χλμ


Ο κομήτης του Χάλεϊ εγκαινιάστηκε στο επιστημονικό κέντρο Balthazar στην πόλη Skövde τον Δεκεμβρίου του 2009. Το γλυπτό αποτελείται από τρία μοντέλα εμπνευσμένα από τα σχέδια παιδιών του σχολείου.


Ιξίων – Technichus, Härnösand
Diameter: 6,5 μέτρα - Απόσταση από το Globen: 360 χλμ


Ο Ιξίων είναι ένας από τους μεγαλύτερους μικρούς πλανήτες που ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα Σουηδών επιστημόνων. Το μοντέλο βρίσκεται στο επιστημονικό κέντρο Technicus στην πόλη Söderhamn.


Σέντνα – Teknikens hus, Λουλέα
Απόσταση από το Globen: 912 χλμ


Το μοντέλο του πλανήτη νάνου Σέντνα , δημιουργία του Arto Koskitalo, εγκαινιάστηκε το 2005 στο επιστημονικό κέντρο "Teknikens Hus" που βρίσκεται στην πόλη Λουλέα στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας, που δεν απέχει πολύ από τον αρκτικό κύκλο. Στη μυθολογία Ινουίτ των Εσκιμώων, είναι η θεά της θάλασσας και μένει στα βαθιά παγωμένα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού. Ο Σέντνα συγκρίνεται σε μέγεθος με τον Πλούτωνα και ανήκει σε ένα μακρινό σμήνος από μικρούς πλανήτες που ονομάζεται Ζώνη του Κάιπερ.


Ηλιόσφαιρα – Institutet för rymdfysik, Κιρούνα
Απόσταση από το Globen: 950 χλμ


Η απόσταση μεταξύ του ηλιακού ανέμου και του περιβάλλοντος γαλαξιακού αερίου, η ηλιόσφαιρα, βρίσκεται στην πόλη Κιρούνα. Ένα μελλοντικό γλυπτό που θα εκφράσει αυτό το φαινόμενο και θυμίζει το Σέλας βρίσκεται στη βόρεια Σουηδία.

από: twisted sifter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου