Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ο πιο δυνατός ήχος που προκλήθηκε ποτέ στον κόσμο

Λιθογραφία της έκρηξης του Κρακατόα το 1883

Στις 27 Αυγούστου του 1883, η Γη προκάλεσε τον πιο δυνατό ήχο που έχει ποτέ καταγραφεί.



Ήταν 10:02 τοπική ώρα όταν αυτός ο ήχος προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, ανάμεσα στην Ιάβα και τη Σουμάτρα στην Ινδονησία. Ακούστηκε σε απόσταση 2.092 χλμ στα νησιά Andaman και Nicobar, 3.218 χλμ στη Νέα Γουινέα και τη δυτική Αυστραλία και μέχρι και 4.828 χλμ μέχρι τα νησιά Rodrigues στον Ινδικό ωκεανό κοντά στον Μαυρίκιο. Ακούστηκε συνολικά σε περισσότερες από 50 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, καλύπτοντας το 1/13 του πλανήτη.

Χάρτης που δείχνει την περιοχή στην οποία ακούστηκε η έκρηξη του Κρακατόα

Η έκρηξη του Κρακατόα ξέσπασε με τόσο μεγάλη δύναμη που έσκισε το νησί στα δυο, εκπέμποντας καπνό που έφτασε σε ύψος 27 χλμ στην ατμόσφαιρα. Η έκρηξη δημιούργησε ένα φονικό τσουνάμι με κύματα πάνω από 30 μέτρα. 165 παράκτια χωριά και οικισμοί παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν εντελώς. Οι τότε αποικιοκράτες της Ινδονησίας Ολλανδοί υπολόγισαν ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν 36.417, ενώ άλλες εκτιμήσεις υπερβαίνουν τις 120.000.

Το βρετανικό πλοίο Norham Castle ήταν σε απόσταση 65 χλμ από το Κρακατόα τη στιγμή της έκρηξης. Ο καπετάνιος του πλοίου έγραψε στο ημερολόγιό του, "Είναι τόσο βίαια η έκρηξη που τα τύμπανα των αυτιών από το μισό πλήρωμά μου έχουν σπάσει. Τελευταίες σκέψεις μου είναι στην αγαπημένη μου γυναίκα. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ημέρα της Κρίσης έχει έρθει."

Μια πολύ πιο μικρή έκρηξη σημειώθηκε πρόσφατα στην Παπούα Νέα Γουινέα. Από το βίντεο, μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση του θορύβου που εξαπέλυσε το Κρακατόα:



Στο Reddit, ένας χρήστης αναλύει πόσος θόρυβος προκαλείται από την εκτόξευση ενός πυραύλου Saturn V και ποια τα αποτελέσματα του. Σε πολύ κοντινή απόσταση, ο ήχος του Saturn V φτάνει τα 220 db, αρκετά δυνατά για να λιώσει τσιμέντο!

Στα 500 μέτρα, τα 155 db είναι αρκετά επίπονα, τρέμει βίαια ολόκληρο το σώμα μας, αισθανόμαστε σαν μας συμπιέζουν, όπως στα μεγάλα βάθη. Η όρασή σας εξασθενεί, η αναπνοή είναι πολύ δύσκολη, τα τύμπανα είναι προφανώς μια χαμένη υπόθεση, ακόμη και με προηγμένο εξοπλισμό για προστασία από το θόρυβο ενδέχεται να υπάρξει μόνιμη βλάβη. Είναι σχεδόν το διπλάσιο αν βάζαμε το αυτί μας στην εξάτμιση ενός μονοθέσιου της Formula 1. Η θερμοκρασία του αέρα μειώνεται σημαντικά, επικρατώντας ξαφνικά κρύο, λόγω του ότι τεντώνεται τόσο βίαια και μετακινείται ο αέρας.

Ακόμη και 5 χλμ μακριά, ο ήχος είναι αρκετά δυνατός για να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τον ήχο του Κρακατόα. Ο ήχος του Saturn V είναι ~170 db σε απόσταση 100 μέτρων, ενώ η έκρηξη του Κρακατόα ήταν τόσο δυνατή σε απόσταση 161 χλμ! Τι συμβαίνει στα 170 db;

... δε θα μπορούσαμε να αναπνεύσουμε ή να δούμε πιθανόν καθόλου από την ηχητική πίεση, τα γυαλιά θα συντρίβονταν, κλπ. Οι στρατιωτικές χειροβομβίδες πετυχαίνουν αυτή τη δύναμη για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου ... αν τοποθετηθούν απευθείας στο πρόσωπό μας.

πηγές: nautil.us , kottke.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου