Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ουράνιο τόξο και αστραπές: Το εκπληκτικό τόξο και βέλος της φύσης


Οι περισσότεροι έχουμε δει αστραπές καθώς και ουράνιο τόξο. Αυτό όμως που σπάνια μπορεί κάποιος να δει είναι ταυτόχρονα ουράνιο τόξο και αστραπή.
 


Αστραπές έχουμε κατά τη διάρκεια σφοδρών καταιγίδων. Το οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως ουράνιο τόξο, ωστόσο, σχηματίζεται όταν πλέον η βροχή έχει σταματήσει. Πώς συνδυάζονται αυτές οι δυο εικόνες; Γιατί μπορεί αστραπές και ουράνια τόξα να συμβαίνουν ταυτόχρονα;

Ξέρουμε πώς σχηματίζεται το ουράνιο τόξο. Σταγονίδια νερού στον αέρα αντανακλούν και διαθλούν το φως. Αυτό οδηγεί σε ένα φάσμα του φωτός να κάμπτεται στον ουρανό. Το ουράνιο τόξο εμφανίζεται πάντοτε στο τμήμα του ουρανού απέναντι από τον ήλιο. Το ουράνιο τόξο θεωρείται πάντα σύμβολο της ελπίδας -εμφανίστηκε μετά την πλημμύρα στο βιβλίο της Γένεσης στη Βίβλου.


Οι αστραπές, από την άλλη, δεν έχουν καλή φήμη. Τις έχουν αποδοθεί υπερφυσικές ιδιότητες σε πολλούς πολιτισμούς και γενικά θεωρείται ως σημάδι της οργής του θεού ή των θεών. Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να συμφωνήσουν πως ακριβώς προκαλούνται οι αστραπές.


Μια θεωρία έχει ως εξής. Το νερό πέφτει στη γη με τη μορφή των σταγόνων της βροχής και του πάγου -και πέφτει μέσα από το φυσικό ηλεκτρικό πεδίο στην ατμόσφαιρα μας. Στη συνέχεια γίνεται ηλεκτρικά πολωμένο. Το αποτέλεσμα είναι οι λαμπρές -ανατριχιαστικές για κάποιους- αναλαμπές που βλέπουμε στον ουρανό, πάντα σε συνδυασμό με βροντές.


Έτσι, ένα πράγμα που έχουν κοινό οι αστραπές και το ουράνιο τόξο είναι το νερό. Αστραπές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια καταρρακτώδους βροχής. Ουράνιο τόξο, επίσης, μπορεί να συμβεί μόνο όταν οι ίδιες σταγόνες νερού διαθλούν και αντανακλούν το φως.

Ίσως η θέαση ενός ουράνιου τόξου μαζί με αστραπές να είναι τόσο σπάνια επειδή κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας δεν υπάρχει συχνά αρκετό φως. Ή, ενδεχομένως, να συμβεί μόνο όταν μια καταιγίδα υποχωρεί: υπάρχει ακόμα αρκετό φορτίο για αστραπές, αλλά και αρκετό φως του ήλιου για να εμφανιστεί ουράνιο τόξο. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά στα σίγουρα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει συχνά.


Ακόμα και στη μυθολογία, η εμφάνιση αυτών των δυο μαζί είναι σπάνια. Δεν υπάρχουν δαίμονες του ουράνιου τόξου που σχετίζονται με αστραπές. Ωστόσο, ο Ίντρα, ο θεός του πολέμου στην ινδουιστική μυθολογία, χρησιμοποιεί και τα δύο. Αν και ως επί το πλείστον χρησιμοποιεί τις αστραπές ως κύριο όπλο, υπήρξαν φορές, που χρησιμοποίησε συνδυασμό με ουράνιο τόξο. Το ουράνιο τόξο ήταν το τόξο του και οι αστραπές τα βέλη του.

από: kuriositas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου