Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Gyroptère: το παράξενο ιπτάμενο μέσο των αρχών του 20ου αιώνα που δεν πέταξε ποτέ


Κάποιοι βλέποντάς το μπορεί να θυμηθούν το πολεμικό σκάφος B-Wing από το Star Wars. Αλλά το gyroptère -ή monocopter- είναι ακόμα πιο παράξενο. Είχε έναν και μόνο έλικα, το λευκό φτερό που φαίνεται στο πίσω μέρος, το οποία περιστρεφόταν για να το απογειώσει.



Προσπαθήστε να το κάνετε εικόνα, γιατί εγώ δεν μπόρεσα.

Μέχρι που είδα το βίντεο:



Σε αντίθεση με το μοντέλο στο βίντεο, το gyroptère δεν πέταξε ποτέ. Θεωρητικά θα μπορούσε, αλλά το 1913, όταν δηλαδή το εφηύραν οι Alphonse Papin και Didier Rouilly, τα τεχνικά μέσα για να αποκτήσει αρκετή πτητική ταχύτητα δεν ήταν ακόμα διαθέσιμα:

Το "Gyroptère" των Papin και Rouilly ζύγιζε 500 κιλά συμπεριλαμβανομένου του πλωτήρα. Διέθετε έναν έλικα με επιφάνεια 12 τετ. μέτρα, συνδεδεμένο με έναν ανεμιστήρα, ο οποίος κινούνταν από μια μηχανή Le Rhone 80 ίππων και η οποία περιστρεφόταν στις 1.200 rpm και παρήγαγε μόλις 7 κυβικά μέτρα αέρα το δευτερόλεπτο. Ο ανεμιστήρας διέχεε αέρα στον μέσα στον έλικα, απ' όπου διέφευγε μέσω μιας σωλήνας σε σχήματος L με ταχύτητα 100 μέτρα/δευτερόλεπτο. Η θέση του πιλότου ήταν στο κέντρο, ανάμεσα στον έλικα και τον ανεμιστήρα.

Οι δοκιμές καθυστέρησαν λόγω του ξεσπάσματος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρώτη δοκιμή έγινε στις 31 Μαρτίου του 1915 στη λίμνη Cercey στο Côte-d'Or στην ανατολική Γαλλία. Δυστυχώς, το αεροσκάφος ήταν ασταθές, ο πιλότος το εγκατέλειψε και τελικά αυτό βυθίστηκε.



Περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες εδώ (αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου