Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Πώς να καθίσεις στο νερό!


Και άλλες συμβουλές κολύμβησης για θεότρελους σε ένα απίθανο εγχειρίδιο του 1696



To 'L'Art de Nager' (H Τέχνη της Κολύμβησης) κυκλοφόρησε το 1696 κι εμείς βρήκαμε την έκδοση του 1699.

Το έγραψε ο Melchisédec Thévenot για να διδάξει στον κόσμο πώς να κολυμπά και πώς να αποφεύγει τις κακοτοπιές.

Οι εικόνες που συνοδεύουν αυτήν την επιστημονική έκδοση του 17ου αιώνα, προκαλούν μια άλφα έκπληξη:

Όλοι οι άντρες και οι γυναίκες που παρουσιάζονται στις εικόνες του βιβλίου είναι για κάποιον απροσδιόριστο λόγο γυμνοί, ενώ οι συμβουλές μερικές φορές αγγίζουν τα όρια του σουρεαλισμού.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ


"Υπάρχουν μερικοί που παίρνουν φόρα" γράφει η λεζάντα, "και πέφτουν κατευθείαν στο νερό είτε με την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά τους [??!?], όπως στην παραπάνω εικόνα.

Όμως οι σωστοί κολυμβητές μπαίνουν σταδιακά και με προσοχή.

Οι πολύ εξασκημένοι πάντως μπορεί και να δώσουν ένα πήδο στον αέρα και να ακουμπήσουν μετά με τα πόδια τους την άμμο, όπως στην παρακάτω εικόνα."


ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ


"Οι πεπειραμένοι κολυμβητές μπορούν να κάνουν ότι τους καπνίσει στο νερό: μπορούν να περπατήσουν, να σταθούν ακίνητοι, να ξαπλώσουν ή να καθίσουν κιόλας. Για να καθίσεις πρέπει να πιάσεις και τα δυο πόδια σου με τα χέρια σου (όπως στην παραπάνω εικόνα), να πάρεις μια μεγάλη αναπνοή και να την κρατήσεις για να παραμείνει το στήθος σου φουσκωμένο. Σηκώνοντας εναλλάξ τα χέρια και τα πόδια σου μπορείς να διατηρήσεις αυτή τη στάση για όσο θέλεις."

ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ


"Tα χέρια τελείως ακίνητα, το μόνο που κουνάς είναι το νερό γύρω απ' τα πόδια σου. Οι πατούσες σου να είναι κάθετες προς την άμμο, να πατάς δηλαδή στις μύτες. Όλο αυτό μπορεί να σου χρειαστεί αν σε ρίξουν στο νερό δεμένο χειροπόδαρα...!"

ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΨΕΙΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΣΟΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ


"Στο νερό συχνά μπορείς να κάνεις πράγματα που δε μπορείς στη στεριά. Ας πούμε εγώ έχω καταφέρει να φτάσω το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μου στα χείλη μου, πράγμα που δε μπορώ έξω ή στο κρεβάτι μου. Λοιπόν, για τα νύχια: Πρέπει να κρατήσεις το μαχαίρι στο δεξί σου χέρι (αν είσαι δεξιόχειρας) και να πιάσεις το αριστερό σου πόδι και να το εναποθέσεις στο δεξί γόνατο. Έτσι μπορείς να τα κόψεις χωρίς κανέναν κίνδυνο - αλλά και να τα μαζέψεις μετά.."

ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΙΣ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


"To κεφάλι, οι δυο αγκώνες και το ένα πόδι. Να θυμάστε ότι βολεύει να ξεκουράσετε το ένα πόδι στο άλλο, και πως πρέπει να παίρνετε αναπνοή όπου το νερό είναι τόσο βαθύ που δεν μπορείτε να φτάσετε στον πάτο."

ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΙΣ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΑΚΙΝΗΤΑ


Κρατάς το στήθος σου μπροστά, το λαιμό σου ίσιο, και τα δυο χέρια σου πίσω απ' το κεφάλι ή την πλάτη σου, ενώ ταυτόχρονα το πόδια σου σπρώχνουν προς τα μπρος, κάνοντας προς την κοιλιά σου τις ίδιες κινήσεις που κάνεις όταν κολυμπάς κανονικά. Αυτό το κόλπο μπορεί να φανεί χρήσιμο αν πάθεις κάποιο ατύχημα, πχ κράμπα στα χέρια ή αν σου έχουν δέσει τα χέρια πισθάγκωνα, ή αν είσαι φυλακισμένος που δραπέτευσε και η ζωή και η ελευθερία σου κρέμονται απ' την ικανότητά σου στην κολύμβηση.

Kαι μερικά είδη κολύμβησης μόνο με εικόνες:

ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΣ ΟΥΤΕ ΜΠΡΟΥΜΥΤΑ ΟΥΤΕ ΑΝΑΣΚΕΛΑ


ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ


ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ


Η ΚΑΘΕΤΗ ΚΑΤΑΒΑΣΗ


Kαι τέλος, το αγαπημένο μας:

ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ/ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ


πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου