Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ο καταπληκτικός εξαγωνικός τυφώνας του Κρόνου

Μια εικόνα χωρίς επεξεργασία από το Cassini που τραβήχτηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 2013. Δείχνει την εξάγωνη δομή γύρω από τον πόλο του πλανήτη, καθώς και την κεντρική δίνη.

Με τέσσερις φορές το μέγεθος του πλανήτη μας, μια καταιγίδα μαίνεται στον βόρειο πόλο του Κρόνου και μάλιστα εξαγωνική. Το πως δημιουργήθηκε αυτό το σχήμα, τι το προκάλεσε και άλλες ενδιαφέρουσες απορίες απαντώνται στο βίντεο που ακολουθεί, δημιουργία των Dennis Overbye, Jason Drakeford και Jonathan Corum.





Δείτε μερικές εικόνες του φαινομένου.

Ακόμη μια εικόνα του βόρειου πόλου του Κρόνου τραβηγμένη από το Imaging Science Subsystem (ISS) του Cassini στις 26 Φεβρουαρίου του 2013. Αποτελείται από εικόνες που τράβηξε το ISS εκείνη την ημέρα και έφτασαν στη Γη στις 27 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.


Ακόμη μια σύνθεση από εικόνες που τράβηξε το ISS κατά τη διάρκεια της παρατήρησης της καταιγίδας. Τραβήχτηκαν στις 26 Φεβρουαρίου του 2014 και έφτασαν στη Γη την επόμενη ημέρα. Η κάμερα είχε στραφεί προς την Ελένη, το φεγγάρι του Κρόνου, που μάλλον ήταν πίσω από τον πλανήτη όταν τραβήχτηκαν οι εικόνες. Το φεγγάρι πήρε το όνομα του από την Ωραία Ελένη που σύμφωνα με τη μυθολογία μας ήταν εγγονή του Κρόνου, μιας και ο Όμηρος την ονομάζει κόρη του Δία και της Λήδας.


Έγχρωμη εικόνα του βόρειου πόλου του πλανήτη, φτιαγμένη από εικόνες που τράβηξε το Cassini στις 27 Νοεμβρίου του 2012, που δείχνει τον κεντρικό κυκλώνα. Εντοπίστηκε πρώτη φορά πριν 30 χρόνια από τα Voyager 1 και 2. Η καταιγίδα είχε κρυφτεί από τα μάτια μας και έγινε πρόσφατα πάλι ορατή.


Η άνοιξη ήρθε στον Κρόνο (συμβαίνει κάθε 29,4 χρόνια). Η εξάγωνη καταιγίδα φωτίζεται πλέον πλήρως από τον ήλιο και φαίνονται πολλές άλλες μικρότερες καταιγίδες σε κάθε γωνιά. Στο παρασκήνιο μπορείτε να δείτε τα δαχτυλίδια του Κρόνου να εξαφανίζονται πίσω από τη σκιά του. Η εικόνα λήφθηκε με ευρυγώνια κάμερα από το Cassini στις 27 Νοεμβρίου του 2012, χρησιμοποιώντας ένα φασματικό φίλτρο ευαίσθητο σε μήκη κύματος κοντά στο υπέρυθρο φως στα 750 νανόμετρα. Το σκάφος ήταν περίπου 649.000 χιλιόμετρα μακριά από τον Κρόνο.


Μια έγχρωμη άποψη του βόρειου πόλου του Κρόνου, που τραβήχτηκε από το ISS στις 26 Ιουνίου του 2013. Οι εικόνες έφθασαν στη Γη την επόμενη μέρα. Η κάμερα δείχνει προς τον Κρόνο από απόσταση 647.573 χιλιομέτρων. Μπορεί να ακούγεται ότι ήταν πολύ μακριά από τον πλανήτη, αλλά αν σκεφτεί κανείς τα χιλιόμετρα που είχε ήδη διανύσει το Cassini, πρέπει να θεωρηθεί ακραίο close-up.

από: kuriositas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου