Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Γενναίες και χνουδωτές γάτες που υπηρέτησαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Μια γάτα πάνω στο HMAS Encounter

Στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γάτες ήταν ένα συνηθισμένο θέαμα στα χαρακώματα και στα πλοία, όπου κυνηγούσαν ποντίκια και αρουραίους. Πέρα από τα "επίσημα" καθήκοντά τους, ήταν κάτι σαν μασκότ και τα κατοικίδια ζώα των στρατιωτών και ναυτών με τους οποίους υπηρετούσαν.

Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 γάτες εστάλησαν στα χαρακώματα, όπου σκότωναν αρουραίους και ποντίκια. Κάποιες χρησιμοποιήθηκαν και ως ανιχνευτές αερίων.



Ένας οπλίτης με τη γάτα του συντάγματος σε ένα χαντάκι. Cambrin, Γαλλία, 6 Φεβρουαρίου 1918

Ο "Togo", η γάτα μασκότ στο HMS Dreadnought

Ο "Pincher", η μασκότ του HMS Vindex, πάνω σε έναν έλικα ενός από τα υδροπλάνα που μετέφερε το πλοίο

Μια γάτα στο 15 ιντσών κανόνι του HMS Queen Elizabeth, Καλλίπολη, 1915

Δυο γάτες στο 4 ιντσών όπλο ενός αμερικάνικου πλοίου

Ένας ναύτης του HMAS Swan του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας δίνει χειραψία με τον "Ching", τη μασκότ του πλοίου

Βρετανός στρατιώτης παίζει με τη γάτα μασκότ

12 Αυγούστου 1915


Ο "Pitouchi" γεννήθηκε στα χαρακώματα. Η μητέρα του σκοτώθηκε ενώ ήταν μικρός ακόμα και τον πήρε υπό την προστασία του ο υπολοχαγός Lekeux του βελγικού στρατού. Σύμφωνα με το βιβλίο" Soldiers in Fur and Feathers" της Susan Bulanda, ο γάτος ακολουθούσε τον αξιωματικό όπου και αν πήγαινε και μια μέρα του έσωσε τη ζωή:


Όταν ο Lekeux έφτασε σε ένα σημείο κοντά στις γερμανικές γραμμές, είδε ότι έσκαβαν μια νέα τάφρο. Κρύφτηκε εκεί κοντά για να φτιάξει ένα σκίτσο των γερμανικών έργων. Ήταν τόσο απορροφημένος στο σκίτσο του που δεν πρόσεξε ότι πλησιάζαν Γερμανοί στρατιώτες σε περιπολία. Όταν κατάλαβε επιτέλους τι συνέβαινε, ήταν πολύ αργά για να τρέξει.

Αποφάσισε να μείνει ακίνητος, ελπίζοντας ότι οι Γερμανοί δε θα τον δουν, αλλά άκουσε έναν στρατιώτη να λέει, "Είναι στην τρύπα", και έτσι ήξερε ότι τον είχαν δει.

Όταν ο Pitouchi άκουσε αυτά που είπε ο Γερμανός, πήδηξε έξω από την τρύπα πάνω σε ένα κομμάτι ξύλου. Οι Γερμανοί τρόμαξαν και πυροβόλησαν δύο φορές τον Pitouchi. Ο Pitouchi, χωρίς να έχει τραυματιστεί, πήδηξε πίσω στην τρύπα με τον Lekeux.

Οι Γερμανοί γέλασαν και αστειεύτηκαν που παρανόησαν μια γάτα για άντρα και έφυγαν. Ο Lekeux τελειώσει τα σχέδια του και επέστρεψε στις βελγικές γραμμές με τον Pitouchi στους ώμους του.

από: io9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου