Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Αστροναύτης του ΔΔΣ μας δείχνει πόσο "τρελή" είναι η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας


Άλλο πράγμα να οπτικοποιεί κανείς τα διαφορετικά στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης και άλλο να τα συλλαμβάνει κάποιος στην κάμερα!

Η φωτογραφία που βλέπετε πιο πάνω είναι του αστροναύτη Reid Wiseman, τραβηγμένη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και την οποία ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter στις 18 Αυγούστου. Πρόκειται για μια έκθεση 3 δευτερολέπτων, όπως αναφέρει και ο ίδιος ("3 second shutter exposure at night shows how crazy our #atmosphere really is").

Ο χρήστης του Reddit smsmkiwi σχολιάζει πιο κάτω:

Τα πορτοκαλί και πράσινα τόξα είναι στρώματα αερίων και ονομάζονται airglow. Κάθε στρώμα λάμπει σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος. Το πλατύ πορτοκαλί στρώμα στο πάνω μέρος οφείλεται στο ατομικό οξυγόνο σε υψόμετρο 250 χιλιομέτρων. Το στενό πράσινο στρώμα είναι επίσης ατομικό οξυγόνο σε υψόμετρο 96 χιλιομέτρων. Ακριβώς κάτω από αυτό είναι ένα άλλο πορτοκαλί στρώμα που οφείλεται στο ατομικό νάτριο από την καύση των μετεωριτών στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε υψόμετρο 90 χιλιομέτρων. Ίσως είναι αναμεμειγμένο ένα στρώμα υδροξυλίου στα 87 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου