Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ένας δρόμος με 52 σήραγγες

Το πρώτο τούνελ

Ένα μονοπάτι στο Βένετο της Ιταλίας που ελίσσεται μέσα από τα βουνά μέσω 52 επιμέρους τούνελ.
 
 

Κατασκευασμένος κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από τους Ιταλούς στρατιώτες, ο Strada delle 52 Gallerie είναι ένα μονοπάτι καλυμμένο από την ομίχλη και που οδηγεί τους πεζοπόρους μέσα και έξω από δεκάδες σκοτεινές, βραχώδεις σήραγγες, η κάθε μια με το δικό της χαρακτήρα.

Είσοδος και έξοδος από το πρώτο τούνελ

Αρχικά κατασκευάστηκε ως γραμμή τροφοδοσίας για τους Ιταλούς στρατιώτες που αμύνονταν των Αυστρο-Ογγρικών δυνάμεων στα βουνά. Το μονοπάτι κατασκευάστηκε για να διευκολύνει τους στρατιώτες και τα μουλάρια τους. Το 5ο ιταλικό Σύνταγμα Μηχανικού χάραξε τη διαδρομή σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθόλου μικρό κατόρθωμα δεδομένης της τεχνολογίας της εποχής. Οι στοές σχηματίζονται από τις σήραγγες και το μονοπάτι χρησιμοποιήθηκαν και ως αμυντικές θέσεις κατά τη διάρκεια του όλο και κλιμακούμενου πολέμου.

Πλησιάζοντας το πρώτο τούνελ

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδρομή, είχε απόσταση τέσσερα μίλια, με πάνω από ενάμισι μίλι να αποτελείται από σήραγγες. Κάθε ένα από τα περάσματα είχε τη δική του ονομασία και μερικά από αυτά είχαν διακοσμητικά τόξα πάνω από τις εισόδους. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τούνελ είναι το Νο 20, το οποίο είναι λαξευμένο σε ένα πέτρινο πύργο και μοιάζει με τιρμπουσόν.

Ένα άνοιγμα σε ένα από τα τούνελ

Σήμερα, η διαδρομή είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες και μπορεί κανείς να την περπατήσει από την αρχή μέχρι το τέλος, αν και δεν ενδείκνυται για τους καρδιακούς. Οι σήραγγες δεν έχουν φως και απαιτούνται φακοί. Τα ψηλότερα τμήματα μπορεί να είναι επικίνδυνα, αλλά για οποιονδήποτε αντέχει τα ύψη, είναι ένα εκπληκτικό μείγμα φύσης και μηχανικής.

Το τέλος του 20ου τούνελ, το τιρμπουσόν.

Ένα τμήμα του μονοπατιού


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου