Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Ντοκουμέντα από τα βάθη των σπηλαίων -Εκεί έζησαν και πέθαναν στρατιώτες


Ο Τεξανός φωτογράφος Jeff Gusky μαζί με τον συγγραφέα Evan Hadingham πραγματοποίησαν έρευνα στα ξεχασμένα σπήλια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.


Οι φωτογραφίες ντοκουμέντα που δημοσιοποίησε το Νational Geographic στο τεύχος Αυγούστου, μας φέρνουν πιο κοντά στον τρόπο που ζούσαν κάτω από τη γη στα καταφύγια, οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Φωτογραφίες που απεικονίζουν μηνύματα αγάπης, πίστης, πατριωτισμού σκαλισμένα σε τοίχους των σπηλαίων, εκεί όπου οι άνδρες έζησαν και πέθαναν κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.


Υπόγειες αίθουσες διακοσμημένες με υπογραφές, συνθήματα και περίτεχνα σκαλίσματα. Εικόνες στις οποίες αν και δεν υπάρχει η ανθρωπινή παρουσία, ωστόσο είναι τόσο αισθητή. Οι εν λόγω φωτογραφίες από τις Γαλλικές σήραγγες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάστηκαν να ζήσουν οι στρατιώτες μέσα στα καταφύγια και δείχνουν ότι παρ' όλο που ζούσαν με το φόβο του θάνατο συνέχιζαν να θέλουν να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα και αποτύπωμα.


Οι στρατιώτες θέλοντας να σπάσουν τη μονοτονία της υπόγειας ζωής έφτιαχναν σκίτσα και καρικατούρες, γλυπτά, ακόμη και περίπλοκα ανάγλυφα.

Ένας Γάλλος στρατιώτης έγραψε: «παράσιτα μας καταβροχθίζουν, ψείρες, ψύλλοι, αρουραίοι και ποντίκια. Τι περισσότερο.. πολλοί από τους άνδρες αρρωσταίνουν».


Οι εικόνες γυναικών στους τοίχους υποδηλώνουν την ανάγκη που είχαν οι στρατιώτες να κρατούν ζωντανές τις αναμνήσεις αγαπημένων τους προσώπων.

πηγή: iefimerida.gr
φωτογραφίες: World War I Underground

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου