Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

16 Ιουλίου 1945, Νέο Μεξικό: Εκεί που ανοίχτηκε το Κουτί της Πανδώρας

Η πύρινη βολίδα της Τριάδα είχε πλάτος περίπου 200 μέτρα - πηγή

Μια φορά το χρόνο, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο απομονωμένο μέρος που γέννησε την Ατομική Εποχή



Στις 16 Ιουλίου του 1945, βαθιά μέσα στην έρημο του Νέου Μεξικό, ανοίχτηκε το Κουτί της Πανδώρας και γεννήθηκε η Ατομική Εποχή.

Στην πρώτη έκρηξη του "Gadget", μια πυρηνική συσκευή παρόμοια με τον καταστροφικό ξάδελφό της "Fat Man", είχε δοθεί η κωδική ονομασία "Trinity", δηλαδή Τριάδα. Ο Fat Man ήταν η βόμβα που ρίχτηκε τρεις εβδομάδες αργότερα στο Ναγκασάκι Nagasaki, σκοτώνοντας κάπου μεταξύ 40.000 με 75.000 ανθρώπους στην άμεση έκρηξη. Τρεις μέρες νωρίτερα, ο κόσμος παρακολουθούσε με τρόμο το βομβαρδισμό της Χιροσίμα. Οι επιθέσεις με πυρηνικές βόμβες από τις ΗΠΑ κατά της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που αυτά τα καταστροφικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.

Αεροφωτογραφία του Σημείου Μηδέν 28 ώρες μετά τη δοκιμή της Τριάδας - πηγή

Ενώ ο στρατός των ΗΠΑ δεν είχε κατανοήσει την τρομερή καταστροφή που μια συσκευή πλουτωνίου 13 λιβρών μπορούσε να επιφέρει στον πληθυσμό μακροπρόθεσμα, ήξερε εντούτοις τι μπορούσε να κάνει με την αρχική επαφή. Και αυτό γιατί η Τριάδα τους έκανε καλή "επίδειξη". Η πλάτους 200 μέτρων πύρινη βολίδα εξαφάνισε δέντρα, έκανε την άμμο γυαλί και έσπασε παράθυρα σε απόσταση 120 μιλίων.

16 millisecond μετά την έκρηξη της Τριάδας - πηγή

Κανονικά η απομονωμένη σκηνή της έκρηξης της Τριάδας είναι εκτός ορίων για τους πολίτες, αλλά είναι ανοικτή για το κοινό το πρώτο Σάββατο του Απριλίου κάθε έτους. Ο στρατός ανοίγει τις περιφράξεις γύρω από το Σημείο Μηδέν και μπορεί κανείς να επισκεφτεί το κατάστημα δώρων, να ρίξει κλεφτές ματιές σε ένα καταφύγιο, να ψάξει για απομεινάρια "Trinitite" -το γυαλί που δημιουργήθηκε από την έκρηξη-, ή να δει ένα κομμάτι της στρατιωτικής ιστορίας, το περίβλημα του Fat Man.

Ενώ υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί κανείς να δει γύρω από την περίμετρο στον τόπο της έκρηξης, το Σημείο Μηδέν είναι σχεδόν άδειο. Στο κέντρο ακριβώς της έκρηξης, έχει υψωθεί ένας μαύρος οβελίσκος και μπορεί κανείς να δει τι απέμεινε από τον πύργο πάνω στον οποίο εξερράγη το "Gadget".

Ο οβελίσκος στο Σημείο Μηδέν - πηγή

Μια πινακίδα πάνω στον οβελίσκο γράφει απλά:

"Το Μέρος της Τριάδας
Εδώ όπου εξερράγη η πρώτη πυρηνική συσκευή στον κόσμο στις 16 Ιουλίου του 1945".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου