Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Οι top κολυμβητές του ζωικού βασιλείου


Ορισμένα είδη, αν και δεν θα το περίμενε κανείς, διαθέτουν εντυπωσιακές κολυμβητικές ικανότητες



Αν και δεν θα το περίμενε κανείς, ορισμένα είδη ζώων που δεν έχουν «σχέση ζωής» με το νερό επιδεικνύουν εντυπωσιακές κολυμβητικές ικανότητες. Όχι μόνο φάλαινες και πολικές αρκούδες αλλά επίσης μυρμήγκια και ενδεχομένως κάποιοι δεινόσαυροι έχουν αναδειχθεί από τις τελευταίες μελέτες απρόσμενοι πρωταθλητές σε διάφορα «στυλ» κολύμβησης. Εκτός του ζωικού βασιλείου, ένα άλλου είδους αμφίβιο-κολυμβητής παρουσιάστηκε επίσης πρόσφατα από Βρετανούς αρχιτέκτονες: πρόκειται για ένα σπίτι που μπορεί να προστατεύσει τους κατοίκους του από τις πλημμύρες.

Το μυρμήγκι Μάικλ Φελπς
Πριν από λίγες εβδομάδες Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν τις εκπληκτικές κολυμβητικές ικανότητες ενός μυρμηγκιού. Το Odontomachus bauri είναι ένα είδος μυρμηγκιού που είναι γνωστό για τα μεγάλα και ισχυρά σαγόνια του τα οποία του επιτρέπουν να κυνηγά, να επιτίθεται αλλά και να αμύνεται με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Wayne στο Νιου Τζέρσι ανακάλυψαν ότι το Ο.bauri είναι επίσης ένας από τους ταχύτερους κολυμβητές στη φύση. Ενδεικτική της ταχύτητάς του είναι η σύγκριση με τα ανθρώπινα... μέτρα. Ο ταχύτερος σύγχρονος κολυμβητής στον πλανήτη, ο Αμερικανός Μάικλ Φελπς, μπορεί σε ένα δευτερόλεπτο να κολυμπήσει απόσταση ίση με εκείνη του σώματος του. Το Ο.bauri σε ένα δευτερόλεπτο μπορεί να κολυμπήσει απόσταση δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη του σώματος του!

Αρκούδες υπερμαραθωνοδρόμοι
Ικανές να διανύουν τεράστιες αποστάσεις κολυμπώντας είναι οι πολικές αρκούδες σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Οι ειδικοί μάλιστα συνδέουν τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις με την ανάγκη για επιβίωση σε ένα αρκτικό περιβάλλον όπου η επιφάνεια των πάγων συρρικνώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας (USGS) μελέτησαν 52 θηλυκές πολικές αρκούδες που ζούσαν στη Νότια Αλάσκα. Από το 2004 ως το 2009, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καταγράφηκε στη συγκεκριμένη περιοχή υπερβολική συρρίκνωση των πάγων.

Ανάμεσα στα «ταξίδια» που είχαν πραγματοποιήσει τα ζώα, οι επιστήμονες εντόπισαν 50 «μαραθώνιες» διαδρομές μέσης απόστασης 148 χλμ. και μία «υπερ-μαραθώνια» διαδρομή που άγγιζε σχεδόν τα 354 χλμ. Η διάρκεια των κολυμβητικών υπερπροσπαθειών ξεκινούσε από μία ημέρα και έφτανε ως και τις 10 μέρες κολύμβησης. Οι κινήσεις των ζώων καταγράφηκαν με τη βοήθεια ειδικών κολάρων GPS.

Η φάλαινα «Φιλέας Φογκ»
Εκπληκτοι έμειναν επιστήμονες, μέλη μεγάλου ερευνητικού προγράμματος, όταν διαπίστωσαν ότι μια από τις φάλαινες που παρακολουθούν κολύμπησε περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα αναζητώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, κάποιον σύντροφο. Πρόκειται για μια θηλυκή μεγάπτερη φάλαινα η οποία έχει λάβει την κωδική ονομασία «1363» από τα μέλη του Καταλόγου Μεγάπτερων Φαλαινών Ανταρκτικής (ΑWΗC), ενός ερευνητικού προγράμματος που μελετά τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των φαλαινών. Η 1363, που διαθέτει μεγάλες χαρακτηριστικές βούλες στην ουρά, ξεκίνησε το ταξίδι της από τις ακτές της Βραζιλίας και εντοπίστηκε στη συνέχεια στα ανοιχτά της Μαδαγασκάρης. Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί ποτέ να καλύπτει ένα θηλαστικό.

Και οι δεινόσαυροι;
Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε να φανταστεί κάποιος για έναν μεγάλο δεινόσαυρο είναι ότι θα έμπαινε με άνεση στο νερό και θα κολυμπούσε με… χάρη. Διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε σειρά ευρημάτων στον πυθμένα μιας λίμνης στην Κίνα η οποία έχει διαπιστωθεί ότι αποτελούσε σημείο από το οποίο περνούσαν πολύ συχνά δεινόσαυροι όταν μετακινούνταν.

Οι ερευνητές βάσει των ευρημάτων χαρακτηρίζουν τον πυθμένα της λίμνης μια «μεγάλη εθνική οδό» για τους δεινοσαύρους. Τα περισσότερα αποτυπώματα ανήκουν σε έναν σαρκοβόρο δίποδο δεινόσαυρο της οικογένειας των θεροποδών. Υπάρχουν όμως και αποτυπώματα δεινοσαύρων που κινούνταν στα τέσσερα πόδια τους όπως κάποια γιγάντια φυτοφάγα είδη της οικογένειας των σαυρόποδων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι δεινόσαυροι και ειδικά εκείνοι που κινούνταν στα δύο τους πόδια μπορούσαν να κολυμπούν με συντονισμένες κινήσεις των άκρων τους. Εκτιμούν ότι κολυμπούσαν για να περάσουν τη λίμνη ακουμπώντας με τα ακροδάχτυλά τους στον πυθμένα.

Σπίτι «δεινός κολυμβητής»!
Ο πιο αναπάντεχος κολυμβητής όμως είναι ένα… σπίτι που σύμφωνα με τους δημιουργούς του διαθέτει ικανότητες... δεινού «κολυμβητή»! Το αμφίβιο σπίτι σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες της βρετανικής κατασκευαστικής εταιρείας Baca Architects.

Θέλοντας να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα των καταστροφών που προκαλούν οι πλημμύρες κάθε χρόνο στη χώρα, οι αρχιτέκτονες επινόησαν ένα σπίτι με μια ειδικά κατασκευασμένη προστατευτική βάση-«δεξαμενή», η οποία σε περίπτωση πλημμύρας «ανασηκώνει» το οικοδόμημα ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο εισροής του νερού στο εσωτερικό του. Η κατασκευαστική εταιρεία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως για την κατασκευή μιας τέτοιας κατοικίας στις όχθες του Τάμεση, στο Μπακιγχαμσάιρ. Πρόκειται για μια ιδέα ιδιαίτερα ευρηματική σε ό,τι αφορά κτίρια που βρίσκονται στις όχθες ποταμών και λιμνών. Εδώ και αρκετό καιρό η υπηρεσία Περιβάλλοντος της Βρετανίας αναζητεί προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία περιουσιών και πολιτών σε περίπτωση πλημμύρας.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου