Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Χειροποίητα έργα τέχνης από τα 1800 με εναπόθεση άμμου χωρίς τη χρήση κόλλας!


Ο Andrew Clemens (1857-1894) ήταν ένας καλλιτέχνης από το Dubuque της Αϊόβα, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο κοντινό McGregor. Στην ηλικία των πέντε ο Clemens κτυπήθηκε από εγκεφαλίτιδα που τον άφησε εντελώς κουφό και σχεδόν βουβό.

Στην ηλικία των 13, ο Clemens άρχισε να πειραματίζεται με την τέχνη της άμμου, συλλέγοντας πολύχρωμη άμμο από την περιοχή Pictured Rocks της Αϊόβα. Διαμόρφωσε ειδικά εργαλεία από κομμάτια άσπρης καρυδιάς και αγκίστρια που χρησιμοποιούσε για να διευθετεί την άμμο σε περίπλοκα σχέδια. Δεν χρησιμοποίησε κόλλα στα έργα του και στηριζόμενος την πίεση των σφικτά κόκκων άμμου για να κρατήσουν τα έργα του άθικτα. Μόλις ένα έργο τέχνης ολοκληρωνόταν, ο Clemens σφράγιζε το βάζο ερμητικά.

Είχε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να σπάσει εικόνες και να τις αποδίδει κόκκο-κόκκο με κάθε κόκκο να μοιάζει με ένα pixel μιας ψηφιακής εικόνας. Πιστεύεται ότι είχε δημιουργήσει εκατοντάδες μπουκάλια όσο ζούσε, αλλά λίγα σώζονται σήμερα.

Δείτε περισσότερα από τα φανταστικά έργα του Andrew Clemen σε μια σελίδα στο Facebook. Δείτε εδώ και μια λίστα με 23 έργα (με περιγραφές και εικόνες) που πωλούνται μέσω δημοπρασιών της Cowan.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου