Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Willie και George Muse: Οι άνδρες από τον Άρη


Τα αδέρφια Muse είχαν μια απίστευτη καριέρα. Η ιστορία των δυο μαύρων αλμπίνο αδερφών από το Roanoke της Βιρτζίνια είναι μοναδική ακόμα και για τον παράξενο κόσμο των τεράτων και των παραστάσεων. Αρχικά τους εκμεταλλεύτηκαν και έπειτα τους ευχαρίστησαν για τον ακούσιο ρόλο τους στην κοινωνία των δικαιωμάτων.




Γεννημένοι στα 1890, τους εντόπισαν πράκτορες ενός τσίρκο και τους απήγαγαν το 1899 κυνηγοί επικηρυγμένων που εργάζονταν για κάποιον άγνωστο υπεύθυνο ενός τσίρκο. Οι μαύροι αλμπίνο είναι εξαιρετικά σπάνιοι και θα έφερναν πολλά έσοδα. Τους είπαν ψέμματα ότι η μητέρα τους ήταν νεκρή και ότι δε θα επέστρεφε ποτέ στο σπίτι τους.


Τα δυο αδέρφια άρχισαν τις περιοδείες. Για να τονιστεί η ήδη ασυνήθιστη εμφάνισή τους, ο υπεύθυνος τους έβαλε να μεγαλώσουν τα μαλλιά τους και να τα κάνουν λευκά dreadlocks. Το 1922 ο Al G. Barnes τους παρουσίασε στο τσίρκο του ως οι λευκοί κανίβαλοι από τον Ισημερινό Eko και Iko. Όταν αυτό το τέχνασμα απέτυχε να προσελκύσει πλήθη τα αδέρφια μετονομάστηκαν σε "οι άνθρωποι με το κεφάλι πρόβατου" και το 1923 οι "πρέσβεις από τον Άρη".


Ως "άνδρες από τον Άρη" ταξίδεψαν πάρα πολύ με το τσίρκο του Barnes. Δυστυχώς, ενώ τους σίτιζαν, τους στέγαζαν και τους εκπαίδευαν να παίζουν μαντολίνο, δεν τους πλήρωναν.


Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 τα αδέρφια βρισκόταν σε περιοδεία με το Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus. Το 1927, ενώ ήταν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τους εντόπισε η μητέρα τους. Πάλεψε σκληρά για να ελευθερώσει τους γιου της, περίπου 20 χρόνια μετά την απαγωγή τους. Απείλησε με μηνύσεις και οι αδελφοί Muse αφέθηκαν ελεύθεροι.


Οι δυο τους κατέθεσαν μήνυση για τους μισθούς που τους χρωστούσαν αλλά ποτέ δεν έλαβαν τα χρήματα. Αρχικά απαίτησαν 100.000 δολάρια. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου έχασαν την εύνοια τους πλήθους, την προσοχή και τις ευκαιρίες που παρείχε το τσίρκο. Ο δικηγόρος τους ζήτησε μικρότερη αποζημίωση και κέρδισε ένα συμβόλαιο με ένα τσίρκο με μηνιαία αμοιβή. Το ζευγάρι άρχισε ξανά τις παραστάσεις το 1928.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης τους εποχής έπαιξαν στο Madison Square Garden και συγκέντρωναν πάνω από 10.000 θεατές σε κάθε τους παράσταση. Έβγαλαν απίστευτα χρήματα χάρη σε ένα νέο συμβόλαιο που τους επέτρεπε να πουλούν τα δικαιώματα τους οι ίδιοι και να κρατούν όλα τα κέρδη για τον εαυτό τους. Στα 1930 περιόδευσαν στην Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία. Έπαιξαν για βασιλείς και αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του βασίλισσα της Αγγλίας. Το 1937 επέστρεψαν στο Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus για πολλά χρόνια και τελικά έκλεισαν την καριέρα τους το 1961 με το Clyde Beatty Circus.


Επέστρεψαν στην πατρίδα τους και έζησαν μαζί σε ένα σπίτι, που αρχικά είχαν αγοράσει για τη μητέρα τους. Κανένας από τους δυο δεν παντρεύτηκε, αν και ήταν γνωστοί για πολλές εξωφρενικές ερωτοτροπίες.

Ο George πέθανε το 1971 και πολλοί περίμεναν ο Willie να τον ακολουθήσει γρήγορα. Έκαναν όμως λάθος, καθώς ο Willie συνέχισε να παίζει το μαντολίνο του και να διασκεδάζει τους φίλους του μέχρι το θάνατό του, τη Μεγάλη Παρασκευή του 2001.

Ήταν 108 χρονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου