Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος σε ένα παραδεισένιο νησί


Σπάνιες έγχρωμες φωτογραφίες μιας περιόδου χαμένης στον χρόνο, σε έναν μολυσμένο παράδεισο.



Κάπου ανάμεσα στα αρχεία του LIFE, υπάρχουν μερικές φωτογραφίες, του φωτορεπόρτερ J. R. Eyerman, από την ζωή των Αμερικανών στρατιωτών που στάθμευαν στην ατόλλη Ταράουα των Νήσων Γκίλμπερτ στον Ειρηνικό ωκεανό το 1944, μια χρονιά πριν την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι φωτογραφίες δε θυμίζουν σε τίποτα τη μάχη που προηγήθηκε, τη Μάχη της Ταράουα, ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ιάπωνες (και τους Κορεάτες που ήταν υπό ιαπωνική κατοχή) που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 6.400 στρατιωτών.



Η κατάληψη της Ταράουα έγινε μέσα σε 76 ώρες και ο μεγάλος αριθμός θυμάτων -περίπου 1.700 νεκροί και 2.100 τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες- προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ. Τα ΜΜΕ έγραφαν για τις "Ματωμένες Παραλίες της Ταράουα". Με την κατάληψη της ατόλλης οι Αμερικανοί ήθελαν να προχωρήσουν προς την Ιαπωνία από νησί σε νησί, χρησιμοποιώντας το καθένα ως βάση για το επόμενο, αρχής γενομένης από τα νησιά Γκίλμπερτ. Μόλις αυτό θα γινόταν, θα μπορούσε να αρχίσει ο βομβαρδισμός της Ιαπωνίας πριν από μια πλήρους κλίμακας εισβολή.



Ο στρατηγός Holland Smith, ο οποίος ηγήθηκε του Στρατού των ΗΠΑ στις επιθέσεις στα νησιά Γκίλμπερτ και συχνά αποκαλείται ο "πατέρας" του σύγχρονου αμφίβιου πολέμου των ΗΠΑ, αναφέρει στην βιογραφία του μετά τον πόλεμο:

"Άξιζε τον κόπο η Ταράουα; Η απάντησή μου είναι ανεπιφύλακτη: Όχι! Από την αρχή, η απόφαση των Αρχηγών να καταλάβουν την Ταράουα ήταν ένα λάθος και από το αρχικό τους λάθος αυξήθηκαν τα φοβερά δραματικά λάθη, λάθη παραλείψεων, με αποτέλεσμα αυτές τις περιττές απώλειες".











Περισσότερες φωτογραφίες: LIFE Archives

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου