Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Υπολογιστές ραδιενέργειας από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου

Orr’s Connecticut Radiation Dosage Calculator (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Ο υπολογιστής σχεδιάστηκε από τον William Orr του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ το 1950-1. Πωλούνταν στην τιμή του ενός δολαρίου.


US Army ABC-M1A1 (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Μια στρατιωτική έκδοση του Orr’s Radiation Dosage Calculator, το ABC-M1A1, χρησιμοποιούνταν από των Αμερικάνικο στρατό μετά από αλλαγές που έγιναν στις οδηγίες. Ο υπολογιστής χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της ακτινοβολίας μετά από μια πυρηνική έκρηξη.


Calculator, Nuclear Yield M4A1 (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Αυτός ο υπολογιστής χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της απόδοσης κιλοτόνων ενός πυρηνικού όπλου με βάση το χρόνο (σε δευτερόλεπτα) από την λάμψη (στο κτύπημα), το παρατηρούμενο πλάτος του νέφους, την απόσταση από το Σημείο Μηδέν, το χρόνο της λάμψης της βολίδας και τη γωνία ανύψωσης.


M2 Radiation Calculator (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό της έκθεσης (rads/hr) σε μια δεδομένη χρονική στιγμή μετά από μια πυρηνική έκρηξη, ο υπολογιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει το ποσοστό έκθεσης σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Μπορεί επίσης να υπολογίσει την έκθεση στην ακτινοβολία όσων βρίσκονται στην περιοχή σε κάποια χρονική στιγμή μετά την έκρηξη.


RAND Bombing Probability Computer. Επέτρεπε στους σχεδιαστές της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας να υπολογίσουν την πιθανότητα να χτυπηθεί ένας στόχος (ή η προσγείωση εντός ορισμένης απόστασης από κάποιο στόχο) με μία ή περισσότερες βόμβες.


FDA Radiation Dosage Calculator (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω)


Nuclear Bomb Effects Computer (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Το σχέδιο βασίστηκε σε δεδομένα από την έκδοση του 1962 του "The Effects of Nuclear Weapons". Η αρχική έκδοση δημοσιεύτηκε το 1957 και εκείνη στηρίχτηκε στα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών στην έρημο της Νεβάδα.


The RADIAC Calculator No. 2 (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Παρήχθη από την Blundell Rules Limited. Οι δύο εσωτερικοί δίσκοι είναι μονόπλευροι. Για τις εκρήξεις δεν γίνεται διάκριση αν γίνεται σε στεριά ή θάλασσα.


Cold War Chemical Warfare Calculator (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω)


Air-Burst Effects Computer No. 1 (πάνω: μπροστά, κάτω: πίσω). Αυτός ο υπολογιστής επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις επιπτώσεις μιας πυρηνικής έκρηξης πάνω από το έδαφος (Air-Burst).


BRL Radiac Calculator No. 1 (πάνω: θάλασσα, μέση: στεριά, κάτω: πίσω). Παρήχθη από την βρετανική εταιρεία Blundell Rules Limited. Οι δύο μικρότεροι δίσκοι μπορεί να γυριστούν ανάποδα όταν βγει το μεταλλικό κλιπ. Η μία πλευρά είναι μπλε και δείχνει τα αποτελέσματα της μόλυνσης από έκρηξη σε θάλασσα, ενώ η άλλη δείχνει την μόλυνση μιας έκρηξη στην στεριά.


Nuc-Tractor Nuclear Yield Calculator

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου